Carnaval

Een paar dagen later dan de traditie is. Toch een grandioos grote en mooie optocht. Een sierlijke stoet trok door het dorp dat ook nu alles samen deed. Duizenden vermaakten zich en letten niet meer op de donkere wolken. De lamplus houden we gewoon te goed tot vrijdag 20 maart. Een groot compliment voor de algehele organisatie dat de feestelijkheden dit jaar tot enkel hoogtepunten zweepten. Peeënlaand heet vanaf nu weer gewoon Dongen. Con Loomans filmde en John Ripzaad gaf er commentaar bij voor de krant en van de hoogtepunten van de grote stoet. UITSLAG Individuelen: 1:CV Het Postkantoor – CV het Postkantoor valt in de prijzen. 2: Boer Alex & Boer Harry Balen! – Wij hebbe gin idee…….3: CV met z’n 2 – We gaon als un lopend vurke door Dongen. Groepen: 1:Pr CV de Schuimsnuivers – We dichte de gaote in den optocht.2: CV Nog 1tje dan – Dun boer op daor zen we as de kippen bij. 3: CV de Begaojers – Aachter de wolke straole de Begaojers. Wagens: 1:CV Oorzaok Draank – Ist Carnaval op d’n Boerder-aai? Dan zén we dur as de Kiepe bij! 2: CV de Vaortse Kloekers – We zén on tour mee wa lekkers van de

De dag waarop je dacht dat die niet meer komen zou, was er toch nog. Onverwacht voor sommigen voor anderen een wens die uit kwam van onbeperkt genoegen, toen de grote stoet door het peeënlaand toch nog veel volk op de been bracht. Er stond enkel een stevige wind die voor velen voorbij ging als een Vlaamse stijve bries. De stoet behoefde dit jaar geen lamkus, zoals een goede wijn geen krans behoeft . Een prachtige kleurrijke stoet trok door Dongen. Deze krant maakte een groot aantal beelden van plezier .Zoals deze video die beelden laat zien van de vrolijkheid en leut. 

Met vereende krachten maar de weergoden tegen ,liet Dongen weer eens weten en zien dat – als je dingen samen doet – zelfs de kleinste maar grootse kinderoptocht door kan gaan. Het was allemaal wel een beetje aanschuiven, maar dat is meestal ook het geval als de optocht langs trekt. In de Cammeleur was het groot feest. Onze cameraman Con Loomans was er bij en maakte er een keurig ,leutig verslag van.

Jan Verdaasdonk en Jaak Verbunt waren er bij voor de bezoekers deze krant én voor de bewoners van de Volckaert. De sleuteloverhandiging is een feit en de burgemeester heeft even een paar dagen zogenaamd niets te vertellen. Prins Andreo LX , die bovendien dit jaar de Pee van het jaar is heeft HET te vertellen. Hij zal zelf wel weten wat. Toch ?Carnaval in het peeënrijk is een officiële zaak en gaat dit jaar 'de boer op '. Deze krant is op sommige hoogtepunten aanwezig om verslag te doen. Ook mensen die carnaval laten voor wat het is, kunnen zo geprikkeld worden om er anders over te gaan denken. Of niet natuurlijk. De sfeer is weer goed in ons dorp. Dat alleen al is genieten . Ook bij het grootste chagrijn komt er lachrond de lippen!

In Dongen mag het nog gewoon 'Carnaval 'heten en de basisscholen zijn in Peeënlaand altijd de eerste die het spits afbijten. Ook dit jaar gingen de leerlingen hier en daar de straat op en was er plezier en muziek. Andere scholen deden dat binnen of op hun manier ; de basisschool Achterberg hield de traditionele optocht. Ad Hessels maakte er bewegende en stilstaande , maar vooral leuke beelden van. Geniet !

Dongense Straotparade 2020 weer zeer geslaagd door bruisende gezelligheid Dongen bruist! Het kan zomaar een titel zijn voor een ander feest in het dorp. Als muzikaal hoogtepunt in de aanloop naar carnaval 2020 vond op zondagmiddag 12 januari 2020 de 41e editie plaats van de Dongense Straotparade. Meer dan twintig hebben we er geteld. Vrolijke blaaskapellen die bijna alle kroegen in Dongen aandeden en bovendien op een buitenpodium speelden. Ook een stuk of twintig carnavalsverenigingen gingen de straat op. De Straotparade kent ook een aantal winnaars: Mays Kabaol werd eerste en de 'Wijsneuzen' gingen er met de wisseltrofee vandoor. Jan Verdaasdonk maakte de volgende impressie.

...en we zagen dat het goed was en het werd licht ..De lampkusoptocht in Dongen was één groot feest en het dorp was vol. In deze video een impressie van de traditionele lampkusoptocht in Dongen. Een film van Con Loomans .Geniet van de sfeervolle maar vooral leutige beelden van dit grote Dongense evenement.

Het hing er maar helemaal aan af of de optocht wel door zo gaan in Peeënland. 's morgens bracht het KNMI maar weinig goede weerberichten. Code geel werd zelfs aangekondigd. Maar zoals het nog al eens een keer het geval is ; het weer verbeterde zich goed in de loop van de dag. De organisatie gaf groen licht op een tijdstip waarbij dat nog goed kon en iedereen zich nog goed kon voorbereiden. Een gezellige en grote stoet trok door het dorp met aan de kant óók vrolijke én veel mensen. De video werd gemaakt door Jan Verdaasdonk. Ook hier te zien evenals de uitslagen

Dongen, 3 maart 2019. Helaas niet al te best weer tijdens deze grote carnavalsoptocht, ondanks dat leek iedereen in vurm.
Een mooie optocht en veel deelnemers die de regendruppels trotseerden.
De optocht was groot, leuk ,vooral leutig en zeker gereden , gelopen en gedweild bij goed weer. Wonder boven wonder bleef het droog en dat bij een aangename temperatuur en ondanks de sombere weesverwachtingen. Dongenaren en mensen van ver daarbuiten bewonderden de vele groepen, wagens en individuelen en volgden hen in de drukke straten van voornamelijk het centrum . Con Loomans zorg weer voor leuke en mooi beelden vanuit het onvolprezen ideeënrijkdom. Gerry Pieren leidt je rond tussen de leut door Minstens drie kwartier genieten van al dat schoons! De volledige uitslag vind je HIER

Het carnaval is zaterdag in een versnelling gekomen en feitelijk gestart met de traditionele sleutel - overhandiging op het bordes van het gemeentehuis. Met veel muziek, ceremonie en een heleboel Dongenaren werd dit scenario tot in de puntjes uitgewerkt. In optocht ging het naar de Cammeleur alwaar nog een kranslegging plaatsvond bij Manneke Pee. Een gezellige impressie van het geheel is te zien in deze gezellige video die onze filmmaker Jan Verdaasdonk maakte. Veel plezier !

De Lampkes in het bomvolle Peeënrijk , dat vanaf nu weer gewoon Dongen heet, zorgde weer voor een bijzonder sfeer in het dorp. Het weer werkte dit jaar bijzonder goed mee en dus kon er genoten worden . Deze krant was er bij en Con Loomans maakte de filmbeelden voor de mensen die niet in de gelegenheid waren langs de kant te staan. Voor hen en zij die na- willen -genieten deze beelden .Veel plezier !

De kinderen zijn weer uitbundig de straten van Dongen rond geweest. Prachtige creaties en opvallend leuke wagens en groepen passeerden de velen langs de kant. Volop muziek en juichend publiek dat voornamelijk gevormd werd door pappa 's en mamma 's , opa's en oma 's. Het leek wel of alle Dongense kinderen meeliepen in de stoet . De krant werd vertegenwoordigd door filmer Jan Verdaasdonk die op zijn eigen vrolijke en deskundige wijze een en ander in beeld nam. Veel plezier !

Heel af en toe een druppeltje en ook meer af dan toen wat druppels. Sommigen waren van binnen ook nat .Mat carnaval mag dat zeker al dan niet met maten. Er was veel volk op de been in ons peeënrijk en iedereen genoot ook toen het goot zeg maar. Deze krant vond fotograaf Ad Hessels bereid 'dun Optocht 'op de gevoelige plaat vast te leggen. Ad zorgde ook voor de sfeermuziek op de achtergrond. Ook hier geldt : Meezingen mag. Straks in deze krant de volgorde der prijzen en verdelen van de prijzenpot. Bovendien nog veel bewegende beelden van deze carnavalszondag.

De nu even werkloze maar ook genietende burgemeester Marina Starmans zag het echt( niet ? ) met lede ogen aan. De sleuteloverdracht is ergens toch een rustpuntje in haar drukke werkzame leven. Toch ? .Prins Andreo LX, is even de baas . Tijdens de ceremonie spraken de burgemeester en de prins het vertrouwen in elkaar uit. Dus dat zit wel snor ! Er stonden enkele geheelonthouders bij het publiek die geen neut nemen maar naar eigen zeggen wél leut maken. Dat kan natuurlijk ook. Jan Verdaasdonk filmde er op los vandaag .Een in deze tijd zeldzaam zonnetje en een koude wind vergezelde hem .Al met al is carnaval nu officieel geopend . Veel muziek en enkel vrolijke gezichten. Het Dongense cq peeënrijkse carnaval ging van start op zaterdag 10 februari met en onder goed gesternte . Onze eigen Jan Verdaasdonk dus in actie legde het gebeuren op camera vast en de Dongense Internetkrant Dongenhomespot.nl laat dat resultaat graag zien aan feestelijk Dongen. Geniet en krijg óók de kriebels

Dongen, 9 februari 2018 . Veel Dongense scholen vierden vandaag al carnaval. Wij van de krant filmden en maakten foto's dit keer bij de basisschool Achterberg . Ad Hessels maakte de foto's en zette ook de muziek achter de beelden. Meezingen mag !

Traditioneel vindt medio januari de Dongense Straotparade plaats. Deze carnavaleske dweiltocht voert door het centrum van Dongen langs diverse horecagelegenheden en buitenpodia. Naast tientallen blaaskapellen, waren vandaag in Dongen overal tal van carnavalsgezelschappen te zien en waar te nemen. Voor deelnemers in de wedstrijdklasse waren er ook dit jaar geldprijzen te winnen maar de blaaskapellen hebben natuurlijk vooral gestreden om de prestigieuze titel "Brabants Midwinterkampioen". Bij de carnavalsgezelschappen mag de felbegeerde Wijsneuzenwisseltrofee in ontvangst nemen.Ook dat morgen op deze plaatst . Ad Montee hanteerde de camera en Con Loomans deed de montage voor de krant én Dongen.

Het zotste Peeke is Jelle Verdaasdonk en het zotste Peeerinneke mag dit jaar Fay van Gool zich noemen.De kinderoptocht zit er op. Drijfnat maar zelfs dan blijven lachen is de kunst . Dát kunnen ze in Dongen. Er waren ondanks het winderige , winterse ' herfstweer- tamelijk veel mensen op de been. Die konden genieten van de vele komische creaties die de kinderen lieten zien. Voor deze krant was Jan Verdaasdonk mét de paraplu bereid het weer te trotseren.

Het is gedaan. De laatste polonaise is gelopen ,het manneke péé ligt in as en inmiddels al in zak . De goeddeels verwaterde lampkesoptocht werd ondanks alle misère die uit de Dongense lucht viel, goed bezocht . Het was wéér een groot feest dit jaar. Vele mensen vierden het Dongense carnaval zoals dat gevierd moet worden. Geen incidenten. De burgemeester krijgt de echte macht terug over volk en grondgebied. Wethouder Piet Panis naam de honneurs waar en kreeg de sleutel van het dorp weer terug. Peeënrijk is weer gewoon Dongen en blijft ook ná carnaval gewoon gezellig en gemoedelijk.

Dongen, 27 februari 2017: Ze kunnen er wat van bij de Dongense vestiging van de Volckaert. Ook deze fotoserie die weer gemaakt is door Ad Hessels is daar getuige van. Een vrolijke boel, om even de dagelijkse sleur te ontvluchten een vriendelijk gezicht dat met carnaval nóg vriendelijker staat. Geniet van al die vrolijkheid en jolijt op leeftijd.

De Volckaert ging al op het leutpad dit jaar Gezellig was het zeker. Veel muziek en té gekke sfeer. De Schuimkoppen waren er ; de witbollen met hun prins en veel gezellige mensen die ook werden vermaakt door een heuse clown en met de handjes in de hoogte .Er was een heuse polonaise . De camera's die het allemaal voor de mensen vastlegde waren in handen van Con Loomans en John Ripzaad

Ook bij deze video geld : of ge wilde of niet. Ge moest niet van hier tot ginder lopen om dun optocht helemaal te zien. Ge kon ook op een plekske blijven staan. Voordeel is dan dat ge nie zo moe wordt en niet over de koppen hoefde lopen . Want zoals te doen gebruikelijk in dit peeënrijk . Er was veel volk op de been en da's ook goed. Erg koud was het niet ,maar wel heel vrolijk en zo. Kijk naar het uitgebreide video-verslag van onze cameraman pur sang Con Looman en natuurlijk de sterverslaggever die de juiste vragen stelt Elly Sengers`. De tweede video is van Jan Verdaasdonk en de laatste van Rinus Krijnen.

Interviewtjes met kenners en genieters, de vorige en de huidige Prins Andreo én de even werkloze maar ook genietende burgemeester , die geen neut neemt maar naar eigen zeggen wél leut maakt ,veel muziek en enkel vrolijke gezichten. Het Dongense cq peeënlaandse carnaval ging van start op zaterdag 25 februari met en onder goed gesternte . Onze eigen Jan Verdaasdonk lag het gebeuren op camera vast en de Dongense Internetkrant Dongenhomespot.nl laat dat resultaat graag zien aan feestelijk Dongen. Geniet en krijg óók de kriebels.

Rondom en tijdens de zaterdagsauwelavond is gefilmd door onze onvolprezen Con Loomans en zijn kompaan John Ripzaad . Het resultaat is ruim elf minuten opkomende sfeer die exclusief is hier en daar . Dongenhomespot.nl kwam daar waar niemand kon komen. In de kleedkamers van de sterren van de avond vond namelijk nog een andere plechtige gebeurtenis plaatst. De oorkonde- uitreiking van de het Gilde van Dongense Sauwelèrs Zeverèrs aan Princes Alaafke alias Aafke Boudewijns . Zij werd geëerd als 'Beschermvrouwe der Kletskousen en moeder alles Zwetsers '. Ze was er erg blij om , omdat de onderscheiding 'vur het lèève 'was . De sfeer nóg een proeven en de uitreiking van de prijzen. Geniet nog eens terug

Zondag 15 januari jl. om 13.15 uur werd het startsein gegeven voor alweer de 38e editie van de Dongense Straotparade. Het weer was perfect voor dit evenement. Ondanks dat het fris aanvoelde is het de hele middag droog gebleven en af en toe kwam er een waterig zonnetje om de hoek kijken.Maar liefst 31 kapellen en 19 verenigingen trokken ‘Van Hot nàor Hèèr’ door de straten van het schôn en onvolprezen Peeënrijk om er weer een grandioos muziekspektakel van te maken. Rond 18.15 uur vond in een gezellig volgepakte Viersprong (l’Alternatief voor dit evenement) de prijsuitreiking plaats.Onze cinemamachinist , filmer Jan Verdaasdonk legde het allemaal vast voor de krant en de Dongenaren. Geniet meer als 3 x 11 minuten van dit Dongens fenomeen

9 februari 2016. De weergoden waren gunstig gezind. De hele dag heeft het geregend en uitgerekend 's avonds werd het gelukkig droog. De lampkesoptocht is een traditie in Dongen. Een deel van de carnavalswagens rijdt dan op dinsdagavond  feestelijk verlicht door een verduisterd centrum in Dongen.

Dongen, 7 februari 2016. Gelukkig was het weer beter dan voorspeld. Een kleine 60 deelnemers deden mee aann de grote optocht in Dongen. Bij de wagens was carnavalsvereniging Barst Mar Los de winnaar met "we zien de sterre straole, as we dur oos magisch bos dwalen". De strijd om de beste plaats bij de individuelen werd gewonnen door Die 2 met "Rood op de baank". Bij de groepen was Pr. Carnavalsvereniging de Dwaollichjes de winnaar met "we lope de optocht in ons eendje".


Dongen, 6 februari 2016. {rins Andreo de zevenvijftigste kreeg de sleutel van het Peeënrijk op zaterdag 6 februari overgedragen door burgemeester Starmans. De gouden sleutel werd op het bordes van het gemeentehuis overhandigd, zodat Dongen weer een echt Peeënrijk is geworden.

(Film: Con Loomans)

Vrijdagavond 22 januari 2016 in de ‘Sterrekèèker’ in Dongen . Het publiek én de zeven sauwelaars waren er klaar voor . Er werd gelachen en zeker niet gehuild. Het was een feest . Roelant Schoots, Cees Breugelmans, Rob Verkooijen, Trea van Kuijk, Tom Mijnders en de debutanten Ilona Panis en Peter Verharen zorgden voor vermaak en plezier. Rob Verkooijen ging er, als bloemsierkundige Ron Dondendron,op deze eerste dag vandoor met de publieksprijs. Zaterdagavond 23 januari is de vakjury aanwezig . Aan het eind van die avond zal bekend zijn wie Oppersauwelaar van ’t Peeënrijk 2016 is.

Tien kroegen werden aangenamere aangedaan . Vele dweilbandjes die Dongen opvrolijkte op deze miezerige dag voor wat het weer betreft. Gezellig was het wel. Con Loomans was er bij voor deze krant en maakte een leuke complicatie van dit traditioneel Dongense feestje en voorproefje voor het aanstaande carnaval .Dit muzikale evenement werd opgeluisterd worden door 21 blaaskapellen of percussionistengroepjes.Ze werden vergezeld door 19 carnavalsgezelschappen: carnavalsverenigingen, dames van Handbalvereniging Dongen en Zwemvereniging De Vennen.

Dinsdagavond was het weer volop spektakel in het Peeënrijk tijdens de Lampkusoptocht. De straatverlichting werd ,daar waar de stoet voorbij kwam, gedoofd en de deelnemers aan de optochten voegden met verlichting een extra dimensie toe aan hun prachtige creaties. Ook dit jaar was het een prachtig verlichte stoet . Het publiek was zeer talrijk . Ze kwamen uit onsons Peeënrijk en ver van daarbuiten. De lampkusoptocht startte dinsdag 17 februari om 20:00 uur in de St. Jozefstraat ter hoogte van de torenspits en trok door de Hoge Ham, Gasthuisstraat, Kardinaal van Rossumsstraat, Tramstraat naar het Wilhelminaplein. 

Dongen, Peeënrijk , 17 februari 2015 Traditiegetrouw organiseerde Stichting ‘de Peeënstekers’ ook dit jaar weer een middag voor de oudere carnavalsvierders van Dongen. Op dinsdagmiddag 17 februari gold voor de grote zaal van de ‘Dun Expo’ (de Cammeleur) een leeftijdgrens van 65 jaar en ouder. Zoals ieder jaar was het ook dit jaar weer een rijk gevulde middag . Een keur van Peejelandse artiesten traden op tot ruim half zes. Ook op het gebied van cabaret kwamen de oudere Dongenaren niets te kort op deze vrolijke middag De ouderenmiddag wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Donckhuys en Casade.

Ook in de Dongense Volckaert werd uitbundig carnaval gevierd. Het feest was ook hier 'Uit De Kunst' . De Prins was het maar al te graag en bovendien bijzonder welkom ! Jan Verdaasdonk maakte voor de Dongense Internetkrant een leuke filmimpressie.

De Dongense optocht was ook in 2015 een van mooiste en leutigste van de hele regio. Duizenden genoten in en langs de optocht van spitsvondige items die grotendeels met kunst te maken hadden. Het thema was dan ook 'uit de kunst'. De moeite waard om nog eens te beleven. Bijna een half uur pret en jolijt. De video is van Con Loomans met commentaar van Ellie Sengers.

Carnaval in ' oons Schon en onvolprezen Peeënrijk ' is ook in 2015 een VOLDONGEN feit. De prins heeft het te vertellen tot en met de dinsdag voor askruiskusdag. Burgemeester Marina Starmans was op zaterdag 14 februari 2015 11 dagen burgermoeder van Dongen en had haar twijfels om nu al de sleutel tijdelijk af te geven aan Prins Andreo de 57ste. Maar ze houdt het allemaal wél in de gaten zegt ze !

Biene Spijkers kwam in de ton als Bien de Hangtrien. Arno van Oosterwijk kwam in de ton als Koos Matroos .Cindy den Boer klom in de ton als Mientje Sloddervos. Rein van Oosterwijk was Reintje het Romeintje. Rein deed ook voor de eerste keer mee met de jeugdsauwelmiddag. Hij zit op de JJ Anspach . Hij deed dit keer de minisauwel Niels van Leijsen kwam in de ton als Boyke dun Boswachter .Willem van Kerkhof kwam in de ton als Peeke Donders, staailist van 't Peeënrijk en deed voor de tweede keer mee. Niels van Leijsen werd ' opperjeugdsauwelaar 'net als vorig jaar. Ook het publiek vond Niels de beste Biene Spijkers werd tweede en Willem van Kerkhof werd derde in de rij.

Dongen beleefde ook in 2015 een sauwelweekend. In deze sfeerimpressie van Con Loomans ziet u in ieder geval de prijsuitreiking. De beelden spreken weer voor zich ......

Voor de 36ste maal trokken blaaskapellen en perfusie- groepen door de straten van Dongen . Ook in 2015 was dat een streling voor het oog maar vooral van het oor. Er zaten goede bandjes tussen zullen we maar zeggen. Heel Dongen genoot en de kroegen zaten vol. Carnaval is ingezegend. Het motto van 2015 is waargemaakt : Uit de kunst ! Con Loomans maakte voor de Dongense Internetkrant een leuke en gezellige complicatie van het feest.

Het was warm en druk in de zaal van d'n Expo, zoals de Cammeleur dit seizoen
tijdens de Carnavalsevenementen van stichting 'de Peeënstekers' zal heten.
34 Jongens en meiden gingen met elkaar de strijd aan, om uit te maken wie dit jaar als Prins Dreke 40e en zijn prinses zouden worden. Daarnaast werd natuurlijk ook gestreden voor een plaatsje in de raad van elf en bij de hofdame.

Voor hen die het willen weten en vieren is er het nieuws van de eerste optocht van carnaval 2014. Op vrijdagochtend was het al feest in Dongen op de basisschool De Vlinderboom in West 2.
Vlak voor de carnavalsvakantie was er weer een optocht. De Dongense internetkrant wenst iedereen die dat ook is een fijne veilige carnaval toe ! Piet eelants was in 'plan West'

Voor hen die het willen weten en vieren is er het nieuws van de eerste optocht van carnaval 2014. Op vrijdagochtend was het al feest op basisschool Achterberg Vlak voor de
carnavalsvakantie was er weer een optocht. De Dongense internetkrant wenst iedereen die dat ook is een fijne veilige carnaval toe ! Ad Hessels schoot de eerste '2014 carnavalsplaatjes ' van basisschool Achterberg.

Ook burgemeester René van Diessen moest er aan geloven. Wie weet voor de eerste en de laatste keer . Maar niets is zeker. Zeker is wel dat de sleutel van Peeënrijk tot dinsdagavond 4 maart 2014 23.59 uur in handen was van prins Andréo LIII Een film van Con Loomans en Elly Segers.

En dit zijn de levendige beelden van de Dongense optocht met carnaval in 2014.Elly Sengers en Con Loomans maakte voor dongenhomespot.nl een vrolijke en kleurrijke reportage in ' het rijk der peeen '

Het was weer uniek. Het was weer Dongen. Duizenden uit het dorp maar ook van vér daar buiten waren hier om dit schouwspel op de carnavalsdinsdag mee te maken. Iedereen
genoot.Woensdag in deze krant een klaarlichte video van het gebeuren . Langnzaam gaan de mensen daarna nog een laatste pilske pakken en velen gaan nog naar het laatste
carnavalsmoment op het Wilhelminaplein.Dan gaat iedereen naar huis en denken terug aan een Dongens carnaval 2014 dat over het algemeen rustig is verlopen .Het was vooral gezellig. Druk .En we waren dur verzot op.

Hier ons tweede album van de optocht 2014. * ( we zen dus verzot op ) De Optocht volgens Ad Hessels.

Ondanks dat er wel degelijk staten zijn, bleef de Dongense Straoatparade ook in 2014 voorbehouden aan grotendeels het centrum van ons schôn en onvolprezen Peeënrijk. Dé muzikale opwarmer vóór carnaval georganiseerd,i s weer geslaagd te noemen. Het was gezellig druk in het dorp. Deze voor velen fantastische dweildag voerde ook dit jaar weer langs diverse kroegen en tal van buitenpodia. De kapellen werden tijdens dit evenement soms vergezeld door een vereniging.Con Loomans maakte een kleurrijke en muzikale impressie van deze dag.

Dongen, 8 maart 2011. Een massale opkomst tijdens de Lampkesoptocht in Dongem, een traditioneel gebeuren dat nu al voor de 10e keer werd georganiseerd. Inmiddels krijgt de lampkesoptocht ook landelijke bekendheid, want zelfs het NOS-TV-Journaal besteedde er aandacht aan.

Duizenden. Zij stonden langs de kant met soms eigen verlichting. De gemeente was weer attent geweest en had de straatverlichting even op 0 gezet. Kost het niks ook … Maar dat was niet de hoofdzaak. Velen genoten weer van deze traditionele lampkesoptocht in het Peeënrijk. Ook mensen uit de omliggende dorpen waren te gast in ons onvolprezen peeejelaand. Het was gezellig , een beetje koud maar en heel mooi. Dongen kan terugkijken op een geslaagd gouwe carnaval 2013 

Dongen, 10 februari 2013. De grote optocht "t is wir unne gouwe" was met zijn 67 deelnemers een lange stoet. De optocht duurde in totaal 4 uur. En dat met een zeer lage temperatuur, maar wel een zonnetje. Een mooie gevarieerde optocht.

2013 is het gouwe jaar voor het Dongense carnaval. Officieel begint het carnaval op de zaterdag voor de zondag en dan vier dagen tot het onherroepelijke einde van de dinsdag erop. ( begrijpt u wel ) Dan is het aswoensdag en gaat iedereen ( ?) trouw een ' Askruiske ' halen . Dongenhomespot maakte een impressie van de sleuteloverhandiging van burgemeester Simone Dirven -van Aalst aan prins Andreo LIII die vier dagen lang van Dongen een peejelaand maakt. Ook in deze video de kranslegging bij de beeldengroep en de poging van de Heilige Clara met worst het weer te beïnvloeden. Dongen had overigens al volop voorfeesten dus eigenlijk was carnaval al lang bezig 

Dongen, 13 januari 2013. Brr, koud was het tijdens de straotparade op deze zondag. Weliswaar lekker zonnig, maar ijskoud. Het gevolg was dat de kapellen die meededen aan de straotparade overal snel naar binnen gingen. Dus vooral foto’s binnen gemaakt. Het leek ook niet zo druk als andere jaren, maar toch kon je in sommige kroegen bijna niet binnen komen, zoals bij de Ouwe Sok: volle bak. De sfeer was erg goed en velen liepen met een gouden neus, als symbool voor het 55 jarige bestaan van de Peeënstekers.

Een film-impressie van de verkiezingen voor een nieuwe jeugdprins-en prinses voor de carnaval 2012- 2013 in Dongen. Dit zijn ze de nieuwe jeugdprins en de nieuwe jeugd-prinses voor de komende jubileum carnaval in Dongen. Ron Asselman, van de J.J. Anspachschool .Hij is Prins Dreke dun 38ste. Zijn prinses heet Kelly den Boer en zij zit op de Agnesschool.

 

Op dinsdagavond was er weer de traditionele lampkesoptocht in Dongen. Het was weer erg druk in het centrum van Dongen. Vele wagenbouwers en groepen hadden hun uiterste best gedaan om het er zo feestelijk mogelijk uit te laten zien.

Dongen, 20 februari 2012. Om half twee vertrok de kinderoptocht die volop met de muziek mee ging.

Een leuke optocht, vooral ook vanwege het geweldige weer.

Dongen, 19 februari 2012. Er was gelegenheid tot het vragen van vragen tijdens de bijzondere raadsvergadering in 'De Zaok van Vermaok' in Peejenrijk. De politieke partij TOD -Trots op Dongen- zette deze vraag om in een ware ochtendgymnastiek in de middag.

Zondag 8 januari 2012. Op deze zondag werd voor de 33e keer de Dongense Straotparade georganiseerd. Met voorjaarsweer deden er 33 kapellen of bands mee uit 16 plaatsen, waarvan 8 uit Dongen. En deze 33 bandjes trokken langs twaalf kroegen en eettentjes in het centrum van Dongen.

Dongen, 20 november2011."Zeer Elitair" zo noemde René Jansen zelf in het voorfilmpje bij hun eerste optreden bij het Gand Gala Du Pee gisteren zijn eigen groep Z.E.P.C.S Kring van Elluf BUC op de vraag van een van de presentatoren wat de eerste letters van de groep betekende. Dat viel allemaal wel mee zo bleek even later. Zij brachten hun nummer 'Lang leve de Leut '– dat net zo goed 'Lang leve de Neut '–had kunnen heten, met verve en op volle kracht. Zij ook bleken om 00.45 uur op vroege zondagochtend winnaar te zijn van het grote Grand Gala Du Pee 2011. De debutant ( met die naam) werd begeleid door de Tostiband Pee.Pee.Ee.Em werd tweede in de rij van winnaars en het brons was voor Boxskusz . De publieksprijs ging naar Pr. CV. GG Wei . De Grote Trom en Trompet bleek bij het publiek het mééste in de smaak te vallenHet was gezellig druk dus in de Dongense Kaomer .Leuk was ook de nieuwe opzet met vooraf -filmpjes van de artiesten. Natuurlijk was dat afgekeken van het Eurovisie Song Festival , met dit verschil dat het Dongense Grand Gala Du Pee wél in populariteit stijgt.

Met carnaval waren op 7 maart de kinderen aan de beurt om de bloemekes buiten te zetten. Het was er prachtig weer voor. Hoewel koud sceen de zon bij een wolkeloze hemel. Het werd een bonte stoet waarbij vooral het thema goed was te herkennen. Uiteraard heeft DongenHomespot hiervan het e.e.a. gefilmd.

Met carnaval waren op 7 maart de kinderen aan de beurt om de bloemekes buiten te zetten. Het was er prachtig weer voor. Hoewel koud sceen de zon bij een wolkeloze hemel. Het werd een bonte stoet waarbij vooral het thema goed was te herkennen. Uiteraard heeft DongenHomespot hiervan het e.e.a. gefilmd.

Op een zonovergoten dag werd op 6 maart 2011 de carnavalsoptocht gehouden in Peeënrijk. Winnaar bij de wagens werd CV Oorzaak Draank,2e werd CV Vaortse Kloekers en derde BP. Bij de groepen werd winnaar: Twinus, tweede werd CV de Grootbroeken en derde CV dè wilde nie weete. Bij de individuelen werd Takkenwijven eerste en Monique en Harriette tweede.

Dongen 6 maart 2011. Het ijs is gebroken. De sleutel van het dorp is gevonden en overgedragen en de meeste ingediende moties zijn of aangenomen, aangehouden of verworpen. Als delezer er nog een serpentine aan vast kan binden is ook voor de redactie van deze krant een blijvend (raad)sel. Hoe het ook zij . Het zijn allemaal feiten die opgetekend zijn tijdens de Bijzondere Raodsvergadering gisteren in het Mega Fist Centrum . Of er nu werkelijk een Paardentram door peeënrijk gaat rijden is nog onzeker . In dat geval zal de toekomstige reiziger Frans moeten gaan leren terwijl er nog veel Peeën zijn die moeite hebben het Dongens. Een andere partij wiens zetel wordt gevormd als een duoraadslid wil gauw aan de bak met een commercieel lopend gemeenteapparaat om zo uit de financiële problemen te geraken . Er werd al reclame gemaakt ter zitting ! Enfin een rare boel tijdens de eerste raadsvergadering waarin enen Prins Andreo de L111 de scepter probeerde te zwaaien .Deze krant vermoed dat – als er nog een vergadering van deze raad zal volgen , de spreektijd drastisch zal worden ingekort. De krant is het daar in grote lijnen mee eens ,maar wil toch niet kijken op een bos peeën als het gaat over de samenvatting van dit jaarlijkse gebeuren. Kij naar de reportage die maar liefst 35 minuten gaat duren. Een hele zit. Dat wel. Maar wél gezellig en gaande weg de video wordt zelfs iedereen verstaanbaar omdat iedereen elkaar verstaat tijdens deze zotte carnavalsdagen. De krant wenst u veel plezier . .

Op 9 januari 2011 was het weer Straotparade in Dongen. Bijna lente-achtig weer en toch waren de kapellen voornamelijk in de kroegen te vinden. Waarschijnlijk hadden de kroegbazen met het weer van een week geleden gedacht dat buiten spelen toch niet zo'n succes zou zijn. Daarom dus maar weinig buitenpodia. Het was wel gezellig, maar niet zo heel druk.

 

Lampkesoptocht 2010

Carnavalsoptocht 2010

Kinderoptocht 2010

Lampkesoptocht 2009

Kinderoptocht 2009

Carnavalsoptocht 2009

Veteranenbal 2009

Straotparade 2009

Lampkesoptocht 2008

Carnavalsoptocht 2008

Straotparade 2008

Lampkesoptocht 2007

Carnavalsoptocht 2007

Straotparade 2007