Dongen in Beeld

De herfst staat soms voor ruig winderig weer. Striemende regens en donkere luchten. De herfst kan ook bevrijdend werken bij mens en dier. De herfst kan rust geven in je hoofd, je lijf. Even de boel de boel laten en stil genieten van wat het leven je biedt. Tot je zelf komen en desnoods dromen over betere tijden .Je even een kabouter voelen …

Een film van Ad Hessels

Dongen 22 juli 2018. In Dongen heb je prachtige fietsgelegenheden. Vandaagis Rinus Krijnen met de fiets naar de noordkant van Dongen gereden, door de ecologische verbindingszone richting de Donge en via Waspik en 's Gravenmoer weer terug naar Dongen. (Camera en productie: Rinus Krijnen)

Een tweede filmpje in de categorie herinner je je deze nog !? Het gemak dient de mens. Vroeger moesten we toch allemaal maar sjouwen met die ijzeren vuilnisemmer. Ook In Dongen stonden deze in rijtjes klaar voor de vuilniskar. Zelf moest de burgen zorgen voor het schoonmaken er van. De service die de burger tegenwoordig heeft is bedoeld voor het gemak. Met een pasje de ondergrondse container openen het vuilnis er in en de Dongenaar heeft er geen omkijken meer aan. Het schoonmaken is gewoon in de prijs inbegrepen ….

De Hoge Ham krijgt een ander aanzicht. De naam van het gebouw in deze centrumstaat zal lang in het geheugen blijven en wie weet nog langer als dat de afbraak duurt Daar waar in 2016 onze Good Old Cammeleur stond wordt vanaf óók medio 2016 gebouwd aan een nieuw en modern Multi Functionele Accommodatie . Een ´sociaal-cultureel belevingshuis´noemt de gemeente het nu al ...” een belevingshuis waar je een kop koffie drinkt, geniet van een theatervoorstelling, balletles volgt, een workshop organiseert of bijvoorbeeld begeleid wordt naar vrijwilligers werk. Stichting DonckHuys (exploitatie en theaterprogrammering), bibliotheek Theek 5, Het KunstPodium (muziek- en cultuuronderwijs) en ContourdeTwern (welzijnswerk) zijn de toekomstige bewoners van het nieuwe gebouw, dat begin 2018 de deuren opent “ Dat is de toekomst. Dongen neemt vanaf juli 2016 afscheid van het markante gebouw aan de Hoge Ham. Het was er en deed dienst als een centrum voor een lach en nu ineens een afscheidstraan .Dag Cammeleur. Tot aan de nieuwbouw ...Op zondag 3 juli werd het slotweekend georganiseerd. Dongenhomespot.nl was er 's middags middels de camera van Con Loomans bij.

Carnaval is van alle tijden en oorspronkelijk een Rooms Katholiek feest. Even nog alle remmen los en daarna het vastentrommeltje op de schouw. Maar eerst 't assekruiske halen in de koepekerk bijvoorbeeld . De tijden vervliegen en komen weer even terug bij deze herinnering aan het carnaval in een van die gezelligste jaren . Ad Hessels is de maker van dit document.

Zomaar een frisse wandeling in het mooie gebied 'De Bergen ' in Dongen. Een herfst filmimpressie van Con Loomans en aangeboden door de Dongense Internetkrant dongenhomespot.

In deze fotocollage van Ad Hessels ziet u de sloop van het postkantoor aan de Hoge Ham in Dongen.Het is november 2006.

Deel drie van deze serie is een heel bijzondere. U ziet de afbraak van een tot op dat moment gezichtsbepalend gebouw voor Dongen. Het St. Elisabeth-gasthuis werd gesloopt in de jaren 1975 en 1976. In diezelfde periode werd hemelsbreed 500 meter verder het gebouw van de Volckaert gebouwd. Ook dat gebouw is uit Dongen verdwenen. Om plaatst te maken voor de huidige nieuwbouw. Verder ziet de Dongenaar het laten zinken van een zogenoemde persleiding, welke afvalwater vanuit Dongen naar de waterzuivering nabij Rijen pompt onder het kanaal door. Ook dit feit vond in de zelfde periode plaats. Johan Ijpelaar legde ook al déze dingen uit Dongen op 8mm film vast. Nu dus te zien in de internetkrant van Dongen

In deel twee van 'een wandeling door Dongen ' zien we de laatste dagen van de lijmfabriek van Trommelen . Deze lijmfabriek herrees later onder de naam ' Trobas' op het industriegebied Tichelrijt. Trommelen zorgde in zijn bestaan aan de Sluisweg voor veel overlast. Veel stank en vooral als de wind een beetje ongunstig stond voor mensen in het centrum of – wat toen heette 'Plan West' . Maar ook het af en aan rijden met grote vrachtwagens van bijproducten was geen pretje voor de omwonenden. Het was eind '70tigger' jaren dat het besluit van verhuizen viel. De daadwerkelijke afbraak van de oude fabriek gebeurde in 1979 en 1980 en wel compleet met het laten omvallen van de grote schoorstenen.

Johan Ijpelaar legde het op 8mm film vast. Nu in de internetkrant van Dongen 

'Een wandeling door Dongen' eerste film in een serie van drie over Dongen van toen .
Deze internetkrant heeft in de loop der jaren al een grote lezerskring opgebouwd. De krant mag zich ook regelmatig verheugen op Dongenaren die bijdragen leveren aan wat ook de krant voorstaat : Dongen op kaart zetten. Zo heeft Dongenaar met hart ziel Stephan IJpelaar onlangs in zijn archief een aantal films gevonden die zeer interessant zijn en een oase van herinneringen met zich meedragen over het dorp en haar inwoners. De films hebben onderwerpen die vooral de oudere Dongenaar zullen interesseren. Het slopen van het oude Elisabeth Gasthuis en de voorlaatste volckaert bijvoorbeeld .Ook het einde van de beruchte lijmfabriek aan de Sluisweg en als klap op de vuurpijl een fantastische documentaire over Dongen in de jaren 1973 – 1983 . Daarmee starten we gewoon ! De inhoud is nog interessanter als we niets meer verklappen. Hier en daar is een stabilisatietechniek toegepast , maar we wilden wel de authenticiteit bewaren van de 8 mm filmcamera waarmee alles is vastgelegd. Kijk zelf en geniet van alles wat er in Dongen was en er nooit meer zal worden. Maar Dongen veranderde en verandert , blijft , had en heeft haar charmes . Al het gefilmde is destijds gedaan door de oom van Stephan : Johan Ijpelaar . De krant zette er muziek onder die ook al ver terug gaat in de tijd ...... Een serie van Drie. Vandaag deel één : EEN WANDELING DOOR DONGEN.