Historie

GravenmoerToen

De op een na grootste kern van de gemeente Dongen. Een dorp apart én een mooi dorp. Een dorp met een voorliefde voor het Oranjehuis ook. In dit album staat 's Gravenmoer centraal.

Bekijk fotolabum

 

 

 

 

GravenGraven, Bidpretjes en condoleances. Het overlijden hoort bij het leven. Verdriet en rouw zijn van alle dag. Ook voor de Dongenaren. Met dit album bewaren we dierbare herinneringen aan zij die ons voorgingen.
BEDANKT VOORAL : Familie van Dongen en Henk Oerlemans.

 

Bekijk fotoalbum

 

 

 

OphaalbrugDrie foto's die vooral de oudere Dongenaren herinnert aan de tijd van de ophaalbrug.Nu anno 2010 komt er wéér een hangplaats. Voor vooral jongeren deze keer bij de fietsbrug( foto's : Henk Oerlemans)

 

 

 

 

WapenDongenens een stevige concurrent voor het Weekblad voor Dongen. Appie Bonis en Lia van Gool  hadden er een veelgelezen én bekeken rubriek. Onder de titel Oud en Nieuw stonden er foto's met uitgebreide omschrijvingen in het gratis Huis – aan Huisblad van een oude situatie en het nieuwe fenomeen in het Dongense. Nu, vandaag zijn ook de nieuwe foto's uit die serie al oud en zelfs hier en daar ook al verleden tijd. En het oude lijkt nu nog veel ouder als toen al het geval was. Een interessant album en weer een welkome aanvulling voor de Dongense Internetkrant die ook dingen van Dongen van toen meetelt. Kijk gauw naar het album en doseer uw kijk en leesgedrag door meermalen het album te bezoeken. Zo wordt je weer een stuk wijzer en weet weer precies hoe het was en wás in ons dorp van toen.  Je ziet bijvoorbeeld aan de nummering van de scans dat het Wapen van Dongen het niet zo nauw nam met de volgorde en hier en daar bleef de teller soms stilstaan. Met heel veel dank aan Henk Oerlemans die de krantjes bewaarde en ze digitaal vastlegde.

Bekijk fotoalbum

vaart2008Dongen-Vaart breidt uit. Dit dorp dat Dongens verleden mede heeft bepaald krijgt nieuwe bewoners. In dit album: de groei van een Dongense kern.Dongen-Vaart breidt uit. Dit dorp dat Dongens verleden mede heeft bepaald krijgt nieuwe bewoners. In dit album: de groei van een Dongense kern.In dit album zie je het onstaan van Vaart 183! Verder mensen en dingen, feiten ,ontroering en emotie van een klein (kerk) dorp. In (op) Klein-Dongen en Dongen-Vaart gebeurt veel. Het is een actieve kern met vooral actieve mensen. In dit album ontdek je misschien iets van het deel van onze gemeente wat je nog niet wist....

Dit album bevat ook een aantal foto's uit 1985 die overgenomen zijn van BHIC waarvan de bronvermelding bij deze is gedaan.
Laat je weer verrassen!

Bekijk fotoalbum

HansZimniakSrJohannes Gerardus (Hans) Zimniak (Heerlen, 22 december 1929 – Dongen, 24 juli 2006), was een Nederlands bokser.
In 1946 bokste hij z’n eerste gevecht, behaalde goud bij de Zuid-Nederlandse Kampioenschappen en werd Militair Kampioen van Nederland. Hij woonde in Dongen en runde er sportscholen. Daarnaast was hij actief binnen de Districts Technische Commissie van de Nederlandse Boks Bond.
Ooit zei Zimniak in een interview: “Ik hoop dat ik op mijn 80ste nog in de ring kan coachen.” In juli 2003 kwam er een einde aan de boks- en judovereniging. Opmerkelijk: zijn de boksdemonstratie voor Prins Bernhard op Soesterberg, zijn bijdrage aan het boksen voor vrouwen en de spraakmakende “sit-down”-actie in 1966 in Maastricht als protest tegen een onterechte juryuitslag. Voor zijn inzet en bijdrage aan het Dongense verenigingsleven werd hij in 2001 Koninklijk onderscheiden.
Hans Zimniak overleed in 2006 op 76-jarige leeftijd. Foto's en beeltenissen zijn verzameld door Hans Zimniak jr. en Peep van Dongen (info : Wikipedia)

Bekijk fotoalbum

eekelenOnze fotoalbums blijven zich maar uitbreiden. Hier een album van de foto’s die kapelaan –en later- pastoor Van Eekelen gemaakt heeft in de tijd dat hij in Dongen priester was. Er zijn al veel foto’s te vinden in andere albums die een Dongense priester maakte. Henk Oerlemans stuurde de serie in.

Bekijk fotoalbum

 
 
 
 

266In dit album een groot aantal door Dongenaar Henk Oerlemans gescande foto's uit het fotoboek ‘Dwalen door ‘s Gravenmoer’. Dit moment uit de geschiedenis van het mooie dorp s Gravenmoer wil de internetkrant van Dongen graag vereeuwigen door de foto's op te nemen in de fotogalerie. Met heel veel dank aan de Heemkundekring Des Graven Moer die haar toestemming aan de krant gaf om de foto's te publiceren.

(c)2015 Heemkundekring Des Graven Moer | Dongenhomespot

Bekijk fotoalbum

242De maand juni 2014 was het 's Gravenmoer-maand. Het fotothema bij de Dongense Internetkrant. Dankzij de bekende fotograaf Jan Stads en zijn uitgebreide collectie met oude foto's van s Gravenmoer kunnen wij deze serie brengen. Wij zijn dankbaar en trots daarover. Wij hebben ook een vraag aan de lezer. 

Bekijk fotoalbum

 

 

adres1964We hebben al een nóg ouder adresboekje. Dit album bevat wéér een adresboekje van de gemeente Dongen ,maar dan uit 1964.

Met dank aan Henk Oerlemans.

Bekijk fotoalbum

 

 

 

aeroHet verleden van Dongen. 
Schoenfabriek AERO Proto pasvorm.

In mijn archief kwam ik een oud boekje tegen uit begin 50e jaren van de bouw van de Aero schoenfabriek te DongenDoor de steeds groeiende vraag naar schoenen is besloten om de Aero fabriek uit te breiden.De fabrieken gevestigd op 3 verschillende adressen werden ondergebracht in een nieuw te bouwen pand.11 juni 1956 was het zover en ging de eerste spade de grond in.Bijgaande foto’s met tekst laat zien dat er toen echt gewerkt moest worden. 
Zand scheppen met de hand, kruiwagens met een lier omhoog takelen, zware machines met de hand verhuizen etc.Lees het bijgaande boekje en vergelijk de foto’s van nu.

Piet Willemse

Bekijk fotoalbum

 

 

oostveteranenUit het boek "Dongen en 's Gravenmoer in de Oost", onze jongens die in Indië dienden, heeft Henk Oerlemans het personalia gefotografeerd. 
Het boek is zonder auteursrechten en is een groot document voor hen -en hun familieleden- die hierin vermeld staan. 
Dank aan Henk Oerlemans

Bekijk fotoalbum

 

 

 

dongenherdenktDongen, 23 april 2009. Piet Willemse heeft een collage gemaakt van de vredeskapel in het park Villa Vredeoord. 
Verder in dit album :

René Broeders heeft de foto’s van de vijf gesneuvelde militairen die zijn herbegraven in Bergen op Zoom . René is consul van de oorlogsgravenstichting en heeft de eer gehad dat zijn bedrijf de stoffelijke resten van deze 5 omgekomen militairen mocht opgraven en over mocht dragen aan de Commonwealth War Graves Commission.

Er valt voor veel mensen véél te herdenken in Dongen en de kernen.

Bekijk fotoalbum



kanaal‘’t kanaol ‘, zoals het Wilhelminakanaal in de Dongense volksmond wordt genoemd is belangrijk voor Dongen in verband met de scheepsvaart. 
In dit stilstaande water werd tot 2009 ook de nieuwjaarsduik gehouden. 
Het kanaal is ook een bron van rust en emotie: denken we maar eens aan de verhalen en de perikelen rond het verharde fietspad wat er ten slotte toch ooit zal komen… 
In dit album nog niet opgenomen, maar wél de natuur die nu in ieder geval vast ligt voor nageslacht! 
In dit album ook een paar foto’s van het graven ervan!

Bekijk foroalbum

reclameDongenhomespot is niet commercieel. Dat staat nu wel vast. Toch zullen ook wij onze inkomsten binnen moeten halen om dit nobel werk te kunnen blijven doen. We doen daarom aan ‘slinkse ‘reclame. Dit album getuigt daar duidelijk van. 
Ach, weet je we geven het maar toe: 
De reclame die in dit album wordt gemaakt nemen we gewoon gratis op in onze kolommen. 
Vele bijdragen van Henk Oerlemans, Corrie van Gorkum en anderen. 
Veel plezier én..doe er je voordeel mee!

Bekijk fotoalbum

schoolherinneringenIedereen is – ook in Dongen ‘verplicht' om naar school te gaan. Dat was vroeger zo en nog steeds gelukkig. Zo worden we slim en blijven we niet dom. Toch?
In elke klas werd er wel een foto of foto’s genomen van ons …
In dit album unieke foto’s uit verschillende Dongense klassen en scholen. Ook een beeld van de verhuizing van een bekende school (juist !) naar de Pastoor Dirvenstraat.
Nieuwe en oude klassen. 

Bekijk fotoalbum

heemkundigMet toestemming van de Heemkundekring ‘Heemkundekring De Heerlyckheit Dongen’ in Dongen heeft Henk Oerlemans de boekjes 1, 2 en 3 van de De Wazerweijen mogen scannen. Het resultaat ziet u in dit album. Met heel veel dank aan de heemkundekring!

In dit album is een groot deel van de geschiedenis van ons dorp te zien. 
Laat je terugvoeren naar vroegere tijden en verwonder jezelf over de waarde van de foto’s en teksten.
De Wazerweijen is nog steeds het informatieve clubblad van de heemkundekring.

Bekijk fotoalbum

verenigingentoennuIn dit album kun je ze allemaal een plaatsje geven. Je éigen clubje én je grote culturele vereniging, koor of sportclub. Wat eigenlijk de bedoeling is van dit album is te laten zien dat – als mensen samenwerken- er ook prestatie geleverd kunnen worden. 
In dit album ook enkel foto's uit het verre verleden.

Bekijk fotoalbum

 

 

 

kroetaDit is weer zo’n verrassingsalbum. Heel veel foto’s van onbekende Dongenaren die misschien zichzelf erkennen van heel lang geleden. Maar ook foto’s van hele bekende Dongenaren. Tinus bijvoorbeeld: verschillende opnames. In dit album ook ‘dingen die bij mensen horen‘ en daarom hier in dit album geplaatst.

Kortom een beetje rommelig hier en daar, maar juist daardoor steeds intersant en verrassend!

Bekijk fotoalbum

 

 

 

zomerspelentoenLuc Ijpelaar heeft een grote serie naar dongenhomespot gestuurd van opnames van de zomerspelen uit 1972 tot en met 1975 en ook nog uit een ander jaar. Laat je weer verrassen! Wij zijn Luc zeer erkentelijk voor deze bijdragen. Luc ijpelaar heeft overigens zélf ook een prachtige en unieke website met zeer oude foto's over Dongen .Ook de geschiedschrijving over ons dorp krijgt daar volop aandacht !

Zeker de moeite waard om eens een tijdje af te stemmen op deze bijzondere website: www.oudefotosvandongen.nl .

bekijk fotoalbum

 

 

 

dibsportSport uit de oude doos. Voetbal, boksen, judo, schermen; enzovoort….. Alle sporten zijn en worden uitgevoerd in Dongen en de kernen.
In dit album een overzicht van de sport in het grijze verleden. Krantenknipsels, diploma’s, startkaarten. Enfin, van alles wat en mét historische waarde!

Kijk gauw! Jouw prestatie, nieuwtje van toen of herinnering vind je hier misschien wel terug!

bekijk fotoalbum

 

 

 

dibprotestDeze prachtige kerk (ook wel ‘oude kerk ‘genoemd) is wel een heel bijzondere. 
Deze protestante kerk was eens de katholieke Laurentiuskerk en is daardoor geschiedenisbepalend voor Dongen. Nederland kent deze kerk ook. Hij prijkt op vele ansichtkaarten. Het is bovendien één van de weinige ruïnekerken in Nederlend. In dit album wordt de kerk vanuit verschillende ooghoeken gefotografeerd en ook de omgeving krijgt aandacht. 

De meeste foto's zijn uit de collectie van Henk Oerlemans.

bekijk fotoalbum

 

 

 

adresboekU staat op het punt om een uniek Dongens boekwerk gade te slaan. 
Jan Trommelen uit het Brabantpark heeft ooit – in 1955 – het echte Dongense adresboek uit 1929 in handen gekregen. Hoe ,..leest u óók al in het album dat nu volgt. U komt vele herinneringen tegen van mensen, winkels, andere zaken en fabrieken in dongen, beroepen van mensen en waar ze dat beroep uitoefenden. Verder vee advertenties en foto’s uit lang vervlogen tijden.

Bekijk fotoalbum

 

 

 

dongenbeeldDit album geeft een vrij duidelijk beeld van het Dongen zoals de meer oudere mensen Dongen nog kennen. De meeste oude foto's in dit album zijn afkomstig van Henk Oerlemans. Prachtige herinneringen, verrassende beelden en herkennen van dingen uit vervlogen tijden. Ook in dit album foto’s die gemaakt zijn van dezelfde dingen in een ander tijdsbeeld. Geniet van Dongen zoals het was en nooit meer zal worden, maar ook van foto's van recente datum. Hoe ziet dongen er nu uit? Je ziet het en beleeft het in dit album! In dit album ook een uniek kwartetspel over Dongen.

Bekijk fotoalbum (deel 1)

Bekijk fotoalbum (deel 2)

 

 

 

 

heintjesPiet Willemse is meer dan een kwart eeuw lid van de heemkundekring De Heerlyckheijt Dongen. Een vereniging die zich bezig houdt met de geschiedenis van een streek en de mensen die er wonen. Vier keer per jaar wordt er een verenigingblad uitgegeven waarin geschiedkundige wetenswaardigheden van Dongen in staan.
Eenieder heeft de mogelijkheid om hier een heemkundig verhaal in te plaatsen. Dit deed Piet ook in Wazerweijen Nr 46, december 1992. Omdat het al vele jaren geleden is dat onderstaand verhaal in de Wazerweijen gepresenteerd is, en omdat niet iedereen dit clubblad heeft of gelezen heeft, vind ik het belangrijk mijn verhaal uit 1992 op Dongenhomespot te plaatsen.

Ook in dit album: herinneringen aan Dongen. Soms is een enkel plaatje, berichtje, een persoonlijk kleinnood, een plotselinge herinnering aan toen. De foto's en afbeeldingen zijn meestal een persoonlijke herinnering. Dit album mag ook een aansporing zijn om anderen mee te laten leven met uw eigen geluk, verdriet en emotie.

 

Bekijk fotoalbum

 

 

 

oudebaanEen apart album over de Oude Baan, een van de oudste straten van Dongen. 
Tekst, uitleg en foto's: Henk Oerlemans

Bekijk fotoalbum

 

 

 

cocacolaoud

De Coca Cola van van Tuyn uit Dongen staat bekend om het goed kunnen losmaken van roestige bouten. 
De exota Gazeuze limonade maakte bij Piet Willemse enkele herinneringen los. Hij schrijft : 
Als kind van een jaar of 7 a 8 kan ik mij nog heel goed de Coca Cola wagens herinneren met de geel gekleurde kratjes. 
De auto’s kwamen van de fabriek afgereden, welke zich bevond ongeveer op de plaats van het voormalige postkantoor. De auto’s reden zachtjes om het rammelen van de flesjes in de kratjes te minimaliseren. Ik kan mij nog zeer goed het pand van Dhr van Tuyn met de fabriek er achter herinneren. Dhr van Tuyn, de eigenaar van dit indrukwekkende pand was ook (met alle respect) een soort “kruidendokter”.  Hij werkte veel met gedroogde abrikozen en wist door handoplegging en met gebruikmaking van een muntstuk, iemand zijn hoofdpijn weg te halen. (Foto's via Piet Willemse)

Bekijk fotoalbum

verledendonge

De eerste foto is een foto van het 'pontje' dat de door de Duitsers verwijderde ophaalbrug aan de Kanaalstraat moest vervangen. De foto is door de speciaal aangebrachte tekst onmiskenbaar gemaakt door toen kapelaan van Eekelen. Als je foto's uit Dongen tegenkomt met dergelijke tekst, zijn ze van kapelaan van Eekelen. Henk Oerlemans zond de foto in.

Corrie van Gorkum stuurde ons veel materiaal van Dongen, Dongen -vaart en de andere kernen. 
In dit album 5 unieke foto’s uit het archief van de Hubertuskerk in Dongen -Vaart.

Oók in dit album: Foto's uit de vijftiger jaren van de jonge boeren en boerinnen van Dongen en de kernen.

Bekijk fotoalbum

 

 

 

ouddongenDe krant (en ook het Weekblad voor Dongen niet) kun je niet missen. Geen dag. De krant -en vooral de foto's daaruit- schrijft elke dag geschiedenis. Zo ook werd de geschiedenis van Dongen geschreven. 
In dit album een greep daaruit!

Bekijk album

 

 

 

220Wijlen Henk Oerlemans bezat een unieke en grote collectie van foto's over Dongen.
In dit album staan er weer 475. Vooral ouderen onder de Dongenaren zullen genieten van deze unieke fotoreeks die het Dongen weergeeft uit lang vervlogen tijden. In dit album foto's uit het klooster van de zusters Franciscanessen op de Ho(o)ge Ham, een kijkje ook achter de schermen van Overdonk toen het nog Overdonk was en heette .Dongen zoals het er toen uitzag, met de koepelkerk nog zonder koepel en de Tramstraat toen er nog een tram reed. Ook de winkel van André van Hilst zien we terug.

Bekijk fotoalbum

totoalbum170In februari 2011 ontving deze internetkrant een aantal mailtjes uit de Verenigde Staten. Oud Dongenaar Bas van Alphen zei ons daarin dat hij regelmatig de intermetkrant Dongenhomespot.nl bezoekt om op de hoogte te blijven van het tegenwoordige Dongen. Bas heeft veel herinneringen aan Dongen. Hij stuurde ons ook een aantal unieke foto's van zijn familie in ons dorp. In dit album is een 10-tal foto's opgenomen waaronder een winkel in de Gerardus Majellastraat 46. Boven de deur staat: S.v.ALPHEN-KOREMAN. Omstreeks 1930.

Bekijk fotoalbum

 

 

201Bij het huwelijksgebruik is het verboden elke handeling, gesteld om het verwekken van kinderen onmogelijk te maken; men pleegt aldus geen huwelijksgebruik meer, maar huwelijksmisbruik en maakt zich schuldig aan de wraakroepende zonde tegen de natuur.

Zomaar een zin bij het cijfer 10 in een huwelijksboekje (in Dongen "Trouwboekske') wat men mee kreeg van de pastoor na het trouwen in de kerk. Maar voor het zover was waren er vele gesprekken nodig om het huwelijksbootje in te mogen stappen. Dat waren dan eigenlijk geen gesprekken zoals we die tegenwoordig kennen. Nee, de pastoor dicteerde gewoon aan het toekomstig bruidspaar hoe ze zich dienden te gedragen tijdens, maar vooral ook nog vóór het huwelijk. Geen onkuisheid doen was wel het allerbelangrijkste wat de pastoor er van vond. In het huwelijk mocht dat wel, maar dan heette dat geen onkuisheid, maar huwelijksplicht. Lees hoe de kerk vroeger omging met zeden en regels en die eigenlijk officieel nog hanteert. Geen Rooms Katholiek die zich er nog aan houdt. Of ..toch ? Het 'boekske' werd ingestuurd door Henk Oerlemans.

Bekijk fotoalbum

2010triduumHet begon dus in 1938, met als doel, de zieken meer geestelijke kracht te geven. Ik wil u de foto’s van het allereerste Ziekentriduüm Dongen niet onthouden.Ook toen had men heel veel medewerking van vele vrijwilligers en ook toen keken heel veel zieken en behoeftigen uit naar deze dagen van gebed.De foto’s die HIER te zien zijn ,zijn genomen naast de laurentiuskerk op de speelplaats van de HBS de Hogere burger School. Dit gebouw stond op de plaats waar nu de Poort is gevestigd in de Gasthuisstraat. Op een van de foto’s staat de naam van mevrouw de Bont. U ziet haar op elke foto wederkeren. (Foto's: Piet Willemse)

bekijk fotoalbum

ruysdaelTwee foto's van een raadselachtig rotsblok gelegen in het park tussen de Ruysdaelstraat en de Volckaert
en óók een foto van een schilderij voorstellende de watermolen van de familie Heijs met een foto van de achterkant waarop de tekst van de schilder. Deze vier foto's hebben met elkaar te maken. Volgens de heer Jan Hessels uit de Kerkstraat (Museum De Looierij) is op dat rotsblok de aandrijfmotor voor de molen bevestigd geweest. De molen zelf heeft dus ook daar in de buurt gestaan.

 

Bekijk fotoalbum