Reizen met Rinus
- Details
Vanaf 30 september 2014 hebben we een rondreis gemaakt met wel drie bestemmingen: Aruba, Suriname en Curaçao. Twee van de drie ABC eilanden dus. In Suriname waren we in 2011 al eens geweest, maar het land sprak ons destijds zodanig aan, dat een tweede bezoek al snel op het verlanglijstje stond. We gingen deze keer met vieren: Usha en Nick, mijn vrouw en ik. Usha, die bij onze eerste Surinamereis ook de medeorganisator was had ook nu een belangrijk aandeel in het programma. De combinatie bleek achteraf logistiek niet zo handig. Vooral de terugreis uit Suriname naar Curaçao was erg vermoeiend omdat deze ’s nachts was. De verschillen tussen de beide ABC eilanden is ook wel treffend. Niet zozeer qua flora en fauna, maar cultureel is het verschil wel groot. Aruba is aan de westkant vooral een op Amerikanen gericht vakantie-eiland en daarmee erg duur voor de toerist en men spreekt er voornamelijk Engels en betaalt met dollars. Curaçao is groter en ondanks de vele toeristen toch wel een eiland dat ook zonder de toeristen leeft. Men spreekt er papiamento en Engels en isook drukker bevolkt. De vakantie hadden we zo ingedeeld dat we in Suriname veel te zien kregen, zonder teveel in herhalingen te vallen.
Bekijk video's Reizen met Rinus: Aruba, Suriname en Curaçao (2014)
- Details
Deze reis neem ik u mee naar het groene Ierland. Ierland is in juli 2019 in de ban van de Brexit, op het moment dat we er zijn. Boris Johnson is in het Verenigd Koninkrijk zojuist premier geworden met de belofte dat op 31-oktober aanstaande de Brexit een feit zal zijn. Dat zet de verhoudingen op scherp.
Het verschil tussen Noord-Ierland en de republiek Ierland is louter een politiek kwestie. In wezen is er geen verschil tussen beide landen. De geloofskwestie is er gecreëerd door Engeland door eeuwen geleden invloedrijke Engelse en Schotse edelen naar Ulster te sturen om de Anglicaanse Kerk te institutionaliseren. Dat is maar ten dele gelukt, maar heeft de boel wel op scherp gezet, met dank aan onze Willem van Oranje III koning-stadhouder. Elk jaar op 12 juli is er weer hommeles tussen de hooligans van de katholieken en protestanten. Met de Brexit in het verschiet zal de kloof alleen maar groter worden. In Ierland gaan weer stemmen op om Ierland met Noord-Ierland te verenigen en eerlijk gezegd zou dit cultureel ook moeten gebeuren. Een Noord Ier voelt zich net zoveel Ier als een Ier uit Cork. Dit wordt een hoofdpijndossier de komende tijd.
Vergelijken we Ierland met Nederland dan is de infrastructuur in Ierland nog niet zo ver. Er zijn veel bovengrondse leidingen, 4G is zeldzaam en het water uit de kraan lijkt uit een zwembad te komen en is niet te drinken. De wegen zijn ook niet bijzonder, maar wel beter dan 26 en 18 jaar geleden, toen mijn vrouw en ik hier ook waren. Verder zijn er meer dan vijftig kleuren groen te zien in de Ierse natuur. Wat gelukkig ook niet is veranderd, is de goede sfeer in Ierland. Elke avond wel ergens livemuziek met het thema: gezelligheid. In Dublin is het nog steeds ontstellend druk op straat. De bevolking is nog erg katholiek. De kerken lopen hier veel minder snel leeg dan in Nederland.
- Details
We hebben in twee vakanties in 2017 en 2018 verbleven op Sardinië. Beide keren overnachtten we in Agriturismo’s en hadden we en huurauto ter beschikking; behalve in de hoofdstad Cagliari. Agriturismo’s zijn agrarische vakantieboerderijen, waarbij de boeren kamers aan toeristen verhuren. De agriturismo's die wij geboekt hebben, waren van het luxe soort, met een zwembad en de mogelijkheid om ook 's avonds te eten. De appartementen waren over het algemeen eenvoudig, maar wel compleet. In alle kamers was er airco. In de meeste van de kamers werkte de TV niet naar behoren. Niet dat dit nu een groot probleem was - iedereen gebruikt tegenwoordig toch een smartphone of tablet - maar dan kun je de TV misschien beter gewoon weghalen, zoals in één van de agriturismo's ook was gedaan. Maar dan moet er wel een goede WiFi zijn of op zijn minst een beetje snelle 4G verbinding. Goede verbindingen bleken een zeldzaamheid. Of het werkte niet, of niet overal, of het was traag en niet alles werkte. Duidelijk een belangrijk aandachtspunt waar het aan ontbrak anno nu.
De meeste agroturismo's hadden een vorm van een restaurant zoals deze standaard zijn. Tafels en stoelen voor 2-6 personen. Eén van de wat kleinere agriturismo's zette de gasten aan één lange tafel. Dat bevorderde wel de sfeer.
Grote hotels zie je nauwelijks buiten het noordoosten. Men is ook nog niet zo ingesteld op toeristen, al is het al een belangrijk deel van de inkomsten van de Sardijnen. Men spreekt bijvoorbeeld eigenlijk alleen Italiaans. Met geluk heeft men in restaurants de menukaart laten vertalen in het Engels of Duits. De buitenlandse toeristen komen voornamelijk -zoals we hebben gezien-uit Duitsland, Engeland of Nederland.
We hebben over het algemeen goed gegeten op het eiland. De maaltijden zijn eenvoudig, maar gevarieerd en over het algemeen lekker klaargemaakt, al hebben ze de neiging het eten te lang op het vuur te houden. Het verslag is opgedeeld in vier delen.
- Details
In 2016 besluiten we naar Tenerife te gaan. Niet naar het populaire zuiden van het eiland, maar naar het noorden; het plaatsje Garachico. Deze streek is niet zo populair omdat het weer minder voorspelbaar is met de enorme berg de Teide van ruim 3700 meter hoog achter je. Nog een nadeel is dat deze berg ook behoorlijk in de weg ligt, waardoor de streek een beetje geïsoleerd is. Voordeel is wel dat alles groener is en er eigenlijk alleen maar Spanjaarden komen.
- Details
In twee delen neemt Rinus je mee naar Curaçao en Bonaire. Een reis die hij met z'n vrouw Marjanne in 2015 heeft gemaakt.
- Details
In zeven delen neemt Rinus je mee naar Suriname. Een reis die hij met z'n vrouw Marjanne in 2011 heeft gemaakt.