Videoarchief 2011

De lichtjestavond in Dongen op de begraafplaats 'De Kremer' was ook in 2011 een sfeervolle avond. Ondanks de kou en de miezerige regen waren er veel mensen die hun dierbaren zo vlak voor Kerst en het nieuwe jaar een groet kwamen brengen. Er was warmte van elkaar troostende mensen en van het vuur in vuurkorven en fakkels. Een dameskoor zorgde voor passende liederen.

Dongen, 24 november 2011. Het torentje, de torenspits, het laatste wat bleef van wat eens was: een van symbolen -en voor sommigen meer dan dat -het rijke Roomse Leven in Dongen. De geschiedenis is bekend. De Multi Functionele Accommodatie, de weg, de duiven, het protest, de raad, het college en de berusting. Er is nog meer te vertellen. De geschiedenis vertelt zichzelf. Dongen moet of mag er mee leven. Iets anders voortaan dan wat er was op de hoek van de St.Josephstraat en Hoge Ham. Had het anders gekund of was dat dan beter geweest...We zullen het niet weten. Feiten zijn feiten en dit is gewoon een vol Dongen feit. Het torentje. Dongen heeft het nog.

Sinterklaas kwam zondag 13 november met zijn pieten aan in Dongen bij de loswal. Het leek een beetje of de Sint niet welkom was, doordat een aantal vreemde boeven de banieren met de welkomsttekst hadden gestolen. Gelukkig bleek dat de Dongense kinderen wel degelijk de Sint erg welkom heette. Er waren namelijk zeer veel kinderen met hun ouders gekomen om de Sint een goed welkom te heten. Er waren wel erg gekke dingen gebeurt deze week.. Tekeningen en verlanglijstjes waren opeens weg en kwamen dus ook niet aan op de boot die onderweg was naar Dongen

Dongen, 24 september 2011. Na een week van hard labour dat werd gedaan met zware machines enblijnen op de handen werd zaterdag 24 september in alle vroegte alweer begonnen aan de tweede grote klusdag in een voorlopige rij van vier. Zo langzamerhand verschijnt de basisschool in het zicht van iedereen. Veel bossages zijn weggesnoeid of helemaal gerooid en ook enkele bomen moesten het veld ruimen. Natuurlijk is er gedacht aan vervangend groen. Maar dat is niet voor vandaag. Deze zaterdag konden de diverse speeltoestellen weer worden teruggeplaatst en werd ook in de omgeving van de school zwerfvuil opgeruimd. Hiervoor was ook het voltallige Dongense college achter hun volle bureau vandaan gekomen om de handen uit de mouwen te steken. Ook HALT 'cliënten ' waren vandaag enthousiast bezig en zeker ook enkele buurtbewoners zetten hun beste bezem voor. De klus rondom de school kost niet alleen moeite , wilskracht en vele schrale handen maar brengt ook ´goed voorbeeld doet goed volgen´ in de wijk. Gezien de bedrijven en instellingen die op het 'klusbord' vermeld staan zullen de kosten ervan uiteindelijk alleen maar mee vallen.

De Dongense wijk WEST 2 is een zeer actieve woonwijk. Er is dan ook een hardwerkende wijkraad die mensen weet te motiveren. Zo is er op zaterdag 17 september 2011 een klusdag geweest rond de basisschool 'De Vlinderboom '.Hieraan werd door heel veel mensen uit de wijk en in samenwerking met diverse gemeentelijke en maatschappelijke instellingen samengewerkt om op en rond het schoolplein diverse klussen te doen. De dag heeft nog een vervolg.

Dongen-Vaart, 4 september 2011.Voor de 11e keer werd  in Dongen-Vaart nabij cafe - zaal 't Karrewiel een oldtimerdag gehouden voor auto's, vrachtauto's, motoren, scooters, bromfietsen, tractoren, stationaire motoren van 20 jaar en ouder. Het was weer een feest en dat vooral van techneuten en fanatieke verzamelaars van het motorische gedeelte uit het verleden. De Solexen en Brommers maakte weer een fantastische rit in de omgeving van 'De Vaart' en Dongenhomespot.nl was bij de start ervan. Er was verder plezier voor jong en oud maarde laatste categorie genoot wel het meest. Kijk en luister naar het zoemende én knetterharde geluid uit bijna vervlogen tijden.

Dongen, 20 augustus 2011. Zomercarnaval. Ook als je het woord 'zomer 'er af laat is de betekenis van carnaval eigenlijk onbekend.Volgens Wikipedia is carnaval van oudsher een eetfestijn, omdat het de laatste mogelijkheid was zich te buiten te gaan voor de vastentijd waarin men zich dan weer beperkte tot het minimaal noodzakelijke. Of dat na dit zomerse zomercarnaval in Dongen ook zo is valt te betwijfelen. Zomers was het in ieder geval wel op het moment dat deze krant aanwezig was op het festiviteitenterrein wat in het dagelijks leven het Wilhelminaplein heet. De temperatuur steeg in de zon naar 28º en de sfeer was tijdens de middaguren van vermaak heel genoeglijk. Acht teams deden mee aan een zomerse zeskamp en kinderen vermaakten zich op de speciale tropische springmatrassen die als middelpunt van de festiviteiten waren opgesteld voor het spreek- en optreedpodium. Wethouder Ad van Beek werd bij de opening van het spektakel ter zijde gestaan door Truus van Aalst uit Oudenbosch.

Ad Hessels maakte een uniek document voor de internetkrant Dongenhomespot. Vanaf het begin toen er nog niets was tot het moment van de naamgeving van de Jan Mertenslaan.

Op 8 juli 2011 werden in Dongen vlak voor de opening, op de geboorte dag van deze grote vakbondsnman, op 14 juli van de Jan Mertenslaan, de naambordjes onthuld door burgemeester Simone Dirven-van Aalst en één van de tien kinderen van Jan Mertens, Fons.

Fons Mertens, één van de zonen van Jan Mertens hield een toespraak tijdens de naamgeving van de Jan Mertenslaan in Dongen

Dongen, 13 juni 2011. Dongen staat om veel dingen bekend. Bij de Dongenaren ,maar ook bij mensen in de Regio. Bekend staat Dongen ook voor traditie. Voor de zesde maal en waarschijnlijk nog een lange traditie te gaan opende burgemeester Simone Dirven -van Aalst op tweede Pinksterdag weer Verrassend Dongen. Een dag waarop veel bedrijven en instellingen in Dongen laten zien en proeven wat het dorp in huis heeft op toeristisch en recreatief gebied. Vanaf vandaag ook heeft Dongen een nieuwe Bed&Breakfast aan het Dorpspad. De familie Jespers gaat deze slaapgelegenheid voor 'dagjesmensen' die Dongen bezoeken runnen. De nieuwe aanwinst op dit gebied in Dongen begint al goed. Ook voor dit soort ondernemingen is een kwaliteitsmerk in het leven geroepen. Als een B&B voldoet aan een aantal criteria krijgt het per item één zogenoemd 'tulpje'. Vijf tulpjes betekent dat de instelling als uitmuntend wordt gezien. Tulpjes kun je in de loop van de jaren winnen en dit nieuwe Dongense bedrijf krijgt er bij aanvang al twee. “Voorwaar een goed begin.“ vond de burgemeester. Verrassend Dongen doet het dit jaar met wat minder zon maar de belangstelling is goed. Toch werd bij deverschillende 'verrassingslocaties een andere tongval waargenomen,wat weer wijst op belangstelling uit de regio en zelfs daarbuiten.

Verrassend Dongen werd op tweede pinksterdag 2011 voor de zesde keer gehouden. Veel bedrijven en instellingen openen dan hun deuren om Dongen eens van een andere kant te zien. Vandaag zijn we bij de molen Koningin Wilhelmina geweest, De Looierij, de Oude Kerk, de ijzertijdboerderij en restaurant Winkk. De bedrijven en instellingen werden goed bezocht deze dag.

Tijdens het Oranjeparkfestival met Koninginnedag 2011 in Dongen, werd er een talentenjacht gehouden. Als winnares kwam hieruit Kayleigh Franssen met een nummer van Kinderen voor Kinderen. De hoofdprijs was een optreden 's avonds op het grote podium van het Oranjeparkfestival. Deze video is de registratie daarvan.

In 's -Gravenmoer werd ook dit jaar de traditionele Aubade gehouden. Dongenhomespot.nl maakte een reportage van deze gebeurtenis. Het Oranjedorp bij uitstek viert Koninginnedag altijd zeer uitbundig.

Tijdens het Oranjeparkfestival 2011 in Dongen werd er een talentenjacht georganiseerd: The Orange Factor. Daar konden jong en oud zich voor opgeven. Door een kundige jury werden de talenten  beoordeeld. De winnaar mocht 's avonds op het grote podium optreden. De talentenjacht werd gewonnen door Kayleigh Fransen. In deze video een andere kandidaat en nog een impressie van het middagprogramma met o.a. the River Zydeco Band.

Burgemeester Dirven opende de Koninginnedagactiviteiten 2011. Daarna een deel van de Tinus en Thieu-show voor de kinderen.

De feestband Pater Moeskroen mocht op Koninginnedag het Oranjeparkfestival de avond openen. Deze feestband met roots in de folkmuziek maakt opzwepende liedjes met vaak grappige teksten. Een mooie opwarmer voor het avondprogramma. In de video een aantal fragmenten van o.a. hun bekende hit Roodkapje. De sfeer en het weer waren prima in orde.

De Koninginnenacht, waar de café's in Dongen 's nachts tot 4 uur open mochten blijven, was er tijdens het Oranjeparkfestival optredens gepland van de voornamelijk Dongense band "The Booze Band", o.l.v. Wim Nollen en "The Bruce Band", een Bruce Springsteen tribute band, die tot even over elven speelde. Net na de laatste klanken brak er een noodweer los, waardoor het terrein snel was ontruimd. In  de video een aantal fragmenten van beide bands.

Les Truttes, de Belgische coverband, was de spetterende slotact van het Oranjeparkfestival 2011 in Dongen.

In de video een impressie van een aantal nummers, die de band ten gehore gaf. Het publiek was voor Dongense begrippen zeer enthousiast.

De traditie wil het en bovendien is het gezellig. Elk jaar rond de paasdagen zijn er 'op' Klein -Dongen de vrolijke , ludieke en vooral sportieve tractoren behendigheidswedstrijden . Dit jaar dus weer en ook weer nu ruim 30 deelnemers die allerlei kunstjes en toeren uithaalden met soms kolossale tractoren. Maar ook de klein machines deden mee en hadden soms het voordeel van hun formaat. Alhoewel een grote tractor weer beter 'luistert' volgens de kenners . Naast het wedstrijdterrein was het gezellig druk en werd menig lekker koud pilsje genomen of een glaasje frisdrank gedronken tegen de abnormale warmte voor de tijd van het jaar. Ook de inwendige mens werd niet vergeten en voor de allerkleinste was een klein speeltuintje het summum. Dongenhomespot.nl maakte een impressie van het gebeuren waarbij het vooral om de gezelligheid gaat.

Op 24 juni werd er in Terschelling een start gemaakt met de mars der beschaving, tegen de bezuinigingsplannen van ons kabinet. Rinus Krijnen was hierbij aanwezig en heeft dit gefilmd; o.a. ook het voorlezen van het "Manifest der Beschaving".

De Dongense internetkrant Dongenhomespot.nl heeft op een van de laatste dagen voor het gereedkomen van de werkzaamheden van de aanleg van de nieuwe Middellaan in Dongen een korte film gemaakt. De laatste loodjes wegen niet het zwaarst, maar maken de Middellaan enkel mooier. Het nieuwe visitekaartje van ons dorp. De beplanting en de afwerking. De Middellaan moet er wél weer een paar jaartjes tegen kunnen ....

Dongen, 17 april 2011. Traditioneel was er het goede weer, traditioneel was het druk én traditioneel was het gezellig.Vele Dongenaren en mensen uit de verre omgeving van ons dorp weten het en het is daarom dat ze allemaal een beetje van de jaarmarkt houden en ook elk jaar terugkomen. Ook de marktlui en ondernemers houden van bovengenoemde tradities en doen doorgaans goede zaken in Dongen. Vooral de eetgelegenheden. Van beenham tot broodje paling, van hamburger – al of niet met broodje – tot gezonde fruitsalades: het ging er in als koek, zeg maar 'stroopwafel'. Maar er was ook iets nieuws dit jaar. In beperkte omvang nog, maar zeker de moeite waard om dit de volgende jaren te laten proberen uit te breiden. In park Vredeoord werd een kunst- en cultuurmarkt gehouden. Ook hier was het gezellig druk en aangenaam verpozen door verschillende optredens van leerlingen en solisten van het Kunstpodium en het Vrienden Smartlappen Koor. Ook lieten diverse mensen hun toekomst voorspellen door Kunst naar Kracht. Er was ook een sportief element aan deze Dongense jaarmarkt. U kunt daar via deze krant getuige van zijn . Rinus Krijnen filmde en fotografeerde bij de Hamse Bok waar een bikerfestival werd georganiseerd en elders en Piet Eelants maakte een impressie van de gezelligheid en zo .... Geniet na.

Dongen, s Gravenmoer, Klein -Dongen , Dongen -Vaart . Heel Dongen kan er blij om zijn. Niet alleen mensen ,die er kunnen wandelen en fietsen , maar ook de salamanders, de kikkers , de korenbloemen en de klaprozen. Als straks alles in bloei staat zal het een feest zijn om er in en rond te vertoeven. Maar ook op deze zomerse herfstdag was het goed om er te zijn. Alle seizoenen zullen hier de moeite waard zijn . De Ecologische Verbindingszone is vandaag officieel opengesteld voor iedereen en de natuur zelf. De mens mag af en toe eens meedenken en meehelpen om al dat moois wat ook Dongen nu erbij heeft gekregen te genieten maar ook te onderhouden. 

Dongen, 18 maart 2011. Doe-Dag, een initiatief van het Oranjefonds en in Dongen geïnitieerd door Stichting Richting is een succes geworden. Ondanks het soms druiligere weer waren ruim 100 Dongenaren in de weer om door middel van een klus iets te doen voor anderen. In Dongen kozen de organisatoren voor een handje helpen bij onder andere Amarant aan het Europaplein en de zorgaccommodatie 't Zonneke aan de Eindsestraat. Bij 't Zonneke aan de Eindsestraat werd door vrijwilligers van de Koninklijke Luchtmacht en mensen van de dagrecreatie van Amarant een zware klus geklaard. Er waren klussen zoals wei uitzetten, vuilnisbakken plaatsen, druppelslang monteren, timmerwerkplaats maken én uit te voeren, waardoor deelnemers van 't Zonneke hun dagbesteding weer kunnen uitvoeren voortaan. Ook Scouting 'De Stormvogels' werd vandaag geholpen. Een likje verf voor de buitenpilaren was hier nodig en ook de blokhut ziet er na vandaag weer helemaal anders uit. Verder werd in een sfeer van collegialiteit en gemoedelijkheid door ook op klusgebied competente en betrokken medewerkers Van VITA zorg en Welzijn voor ouderen bij het huiskamerproject “de ontmoeting” een een terras aangelegd: grondwerk en tegels liggen er weer voor jaren en ook de vijver in de binnentuin kreeg een opknapbeurt. Het Dongense Ccollege liet zich ook niet onbetuigd. Deze ochtend werd met frisse moed begonnen aan een karwei bij zorgstichting Amarant aan het Europaplein. Daar moest een dubbele staander worden geplaatst die later dit jaar dienst gaat doen als basis voor een grote zonne-parasol voor de bewoners. De klus werd met verve geklaard. Deze krant deed mee in de verdeling van verslaglegging zoals die door stichting Richting werd gewenst en aangegeven. Dongenhomespot.nl filmde bij Amarant en we maakte bij 't Zonneke een aantal foto's.

Dongen, 2 januari 2011 .Op de eerste zondag van het nieuwe jaar was het weer bovenmatig gezellig in een van zalen van 'De Viersprong 'aan de Kanaalstraat. Het jaarlijkse nieuwjaarsconcert van gezelligheidskoor 'Dongens Levenslied ' is zeker in kringen van liefhebbers van meezingmuziek een echte must. Naast dit op dit gebied genormeerde Dongense koor onder leiding van strenge maar altijd vrolijke Margret van der stelt lieten ook twee gastkoren hun kunnen horen .Uit Rijen was er het Agrariakoor dat voor het eerst haar opwachting maakte in de sfeer van het levenslied .Uit Stampersgat was er ' De Kreunendetram' en een andere gezelligheidsgroep uit óns dorp was er ook en hoe...'De Duckers' optimaal. Het was ook vandaag goed toeven bij Fred en z'n vrouw, getuige het vele publiek dat zich kostelijk vermaakte en bij tijd en wijlen nog meezong ook. Zo hoort dat . De voorzitter Jan Donders had daar ook nadrukkelijk toe uitgenodigd. Van hem ook een tipje van de sluier voor wat betreft de grote plannen van het koor in dit gloednieuwe jaar. 'Dongen op zijn kop ' zijn daarvoor de sleutelwoorden. U leest én hoort er meer over via deze krant.