Videoarchief 2014

DongenIce in Dongen was er in 2014 voor de achtste maal. Een feest voor jon en oud en een van de grootste ijsbanen in de regio. Con Loomans maakte een filmimpressie op 23 december. Ellie Sengers leidt ons ons rond in het complex aan het Wilhelminaplein .Even genieten van de altijd goede sfeer.

Zoals elk jaar – en de traditie wil dat – was er weer een volle zaal in de Cammeleur. De kerst -Inn 2014 was weer een grandioos succes. Een tal van Dongense artiesten trad op onder een geweldige presentatie in een sfeervolle zaal.

Op zaterdag 20 december 2014 was het weer oliebollentraining .Vanaf 10.00 hadden de de trainers weer een prachtig parcours uitgezet en de activiteitencommissie gezorgd voor de traditionele oliebollen en warme chocolademelk. Iedereen kon meedoen dus dat was geen excuus om weg te blijven, Bovendien was het gewoon gezellig .Met zijn allen te trainen.

Op vrijdagmorgen 19 december 2014 beleefde de bewoners van de Volckaert een fijn dagdeel. Er was gezelligheid en vertier. En bovendien was er muziek en zang. Debet hiervoor waren de kinderen van de J.J. Anspachschool .Zij zongen de de kerststerren van de hemel .Een video-impressie van Jan Verdaasdonk.

Op vrijdagmorgen 19 december 2014 beleefde de bewoners van de Volckaert een fijn dagdeel. Er was gezelligheid en vertier. En bovendien was er muziek en zang. Debet hiervoor waren de kinderen van de J.J. Anspachschool .Een video met een fotoverslag van Kees Willemse!

Dongen, 10 december 2014. Hij is open 'de LIDL' winkel van Dongen. Honderden waren er op af gekomen om onderwerp van de openingsstunt te worden. Het was nogal aanlokkelijk om er vroeg bij te zijn. Alhoewel er enige beperking was in het ' gratis graaien' kon Dongenaar Anton van der Coer toch maar mooi voor bijna € 127,- euro in zijn wagentje stoppen. Een waar genoegen dus voor de man en zijn gezin. Een te verloten fiets ging naar mevrouw Keulemans. Lidl is verstandig geweest om haar filiaal in Dongen nog vóór de Kerst te openen. De van origine Duitse grootgrutter die in Nederland veel terrein wint, hoopt op elke dag op een volle winkel en doet daar zijn best voor met allerlei openingsaanbiedingen. De reacties van het winkelend publiek op deze eerste Lidl- dag waren positief en het liep goed vol op momenten. 

Op 17 november 2014 werd in Dongen een statige Plataan verplaatst van de Bolkensteeg naar zijn nieuwe plaatsje aan de Hoge Ham. Twee vliegen in een klap ,vond de gemeente Dongen. In de Bolkesteeg stond hij in de weg wegens toekomstige bouwwerkzaamheden en de vernieuwde Hoge Ham kon wel wat groen gebruiken. Dongen wordt steeds mooier .De boom wordt hoe langer hoe dikker .Om precies 08.15 uur begonnen de werkzaamheden voor het karwei om de dertien jaar oude boom te verhuizen. Natuurlijk was er al wat voorwerk gedaan. Terwijl de boom rustig afwachtte waar hij zijn nieuwe plaatsje zou vinden, werd de belangstelling voor de toch wel spectaculaire verhuizing groter. Met uiterste precisie presteerde de boomgraafmachine door middel van menselijk vakkundig ingrijpen het om de boom over een afstand van een ruim 1 kilometer te verplaatsten naar het plaatsje waar de boom nog groter kan groeien. Een fraaie aanwinst voor de vernieuwde Hoge Ham achter het rust-muurtje ,waar ook het watertappunt vandaag weer terug werd geplaatst.

Een inkomst van de Sint en zijn pieten zoals het hoort. In Dongen kan dat .Als vanouds was het gezellig, maar ook nat. De regen was geen spelbreker. Volgens de burgemeester waren er zelfs nog meer kinderen dan vorig jaar en ook volgens de sint kan de burgemeester het weten en ook de sint zelf had er op gerekend .Heel veel zwarte pieten sprongen van de pakjesboot en mengden zich onder de duizenden kinderen en hun papa´s,mama´s en ook opa´s en oma´s waren er weer. Een echte sinterklaasband zong voor de boot aan kwam leuke ´meezingsinterklaasliedjes en ook daarna volop meezingen.

Dongen, 1 november 2014 .Vandaag vieren mensen en steden het feit dat in het najaar van 1944 Zuid-Nederland werd bevrijd . Daarvoor was de operatie Market Garden nodig. Vele dorpen en steden en voornamelijk in en rond Arnhem en Nijmegen hebben de viering al meemaakt met grote evenementen en woorden van belang Dongen wil deze herdenking beslist niet geruisloos laten voorbijgaan en viert op zaterdag 1 november '70 jaar Vrijheid'. Er is een uitgebreid programma, waarbij de Dongense Veteranendag is ondergebracht.

In onze buurgemeente Rijen, meer specifiek de vliegbasis, staat een museum waarvan maar weinig mensen weten dat het bestaat .De 'Traditiekamer' is een lokaal museum dat als doel heeft het luchtvaarthistorisch cultuurgoed uit de regio te behouden en te presenteren . Ook geeft dit museum inzicht in het ontstaan, de geschiedenis en de betrokkenheid van de vliegbasis in Gilze en Rijen bij de ontwikkeling van de Nederlandse civiele - en militaire luchtvaart met de bijzondere aandacht voor de rol van gemeente Gilze en Rijen hierin. Con Loomans en Elly Sengers maakte een documentaire over dit unieke museum Zo dichtbij ons dorp Dongen en zeker de moeite waard om het bezoeken. Open op donderdag van 13.00 uur tot 15.30 uur . Bezoeken op andere tijden kunnen worden afgesproken via telefoonnummer 0161296100.

Onder de titel 'Van Spellewerck tot Experikant' organiseerde kantklosvereniging 'Het Molenwiekje' in 's Gravenmoer in het najaar van 2014 een tentoonstelling waarin de historie van het kantklossen van 's Gravenmoer en omgeving en de ontwikkeling van het kantwerk van de 17de eeuw tot nu toe te zien is. Het vroegste spoor van kantklossen is gevonden in het jaar 1628 in een voogdijrekening uit Capelle. In dat jaar wordt door de vrouw van de dominee uit Sprang les gegeven in het 'spellewerck'. Ook in inboedels worden materialen genoemd waarmee geklost werd; in Waspik 1631, Oosterhout en 's Gravenmoer in 1646 en 1647, Dongen en Raamsdonk in respectievelijk 1670 en 1677. Rond 1850 geven 170 vrouwen en meisjes aan met kantklossen in hun bestaan te voorzien. Niet alleen in 's Gravenmoer; ook op de Nieuwe Vaart in Capelle en op Dongen Vaart wordt rond deze tijd geklost. Om de vrouwen en meisjes nieuwe technieken te leren richt de vereniging 'het Kantkloske' uit s Gravenmoer in 1914 een kantwerkschool op; een mooie gelegenheid om nu, honderd jaar later, dit cultureel erfgoed opnieuw onder de aandacht te brengen.

De culturele manifestatie 'De wereld in Dongen 'was weer succesvol deze keer. Voor de tweede maal organiseerde Vieya, Rabobank, wijkraad West 1 en 2 de Turkse gemeenschap in Dongen in samenwerking met de gemeente en een groot aantal vrijwilligers een middag vol cultuur en gezelligheid .Dat gebeurde ook dit jaar op het daarvoor zeer geschikte Rembrandtplein. Net als twee jaar geleden begon het internationale festijn op het Europaplein om in stoet naar de locatie te lopen op muzikale ditmaal weer Turkse klanken .Teun Aerden sprak ook deze keer all artiesten uit Dongen en 'het buitenland' aan elkaar . Iedereen was tevreden en voldaan met lekker hapjes .Ook voor de organisatie is het nu al zeker dat er een derde Wereld in Dongen komt

Dongen, 13 juli 2014. Ruim dertig kennissen, buurtgenoten, familie en genodigden waren aanwezig bij het uitzwaaien van Gilberto van de Vossenberg en Patrick Snoeren, alias Rubah en Talih met hun gepimpte Indian Taxi. Zij doen mee met Carbage Run 2014. Edition 2014 is de zesde editie van the Carbage Run. In 2009 is dit evenement gestart met 64 auto's en inmiddels is het evenement uitgegroeid tot de grootste in zijn soort. Dit jaar verschijnen er zo'n 500 auto's aan de start. Auto's die in aanschafwaarde niet meer dan €500,00 hebben gekost en minimaal 25 jaar oud zijn De route brengt ze via een fantastische omweg (Oekraïne) naar Eging am See in Zuid-Duitsland. The Carbage Run 2014 start op 14 juli en zal op 18 juli eindigen.
De uitzwaaiparade in de Deken Batenburgstraat was een dag eerder. Patrick en Gilberto vertrokken vanmorgen naar de omgeving van Coevorden, waar morgenvroeg de Carbage Run zal starten. Om de boel te financieren werd een sponsoractie opgezet. Het restant van de opbrengst wordt geschonken aan een goed doel: de DiDi-foundation. Een stichting die zich inzet voor weeskinderen in India. (Video: Waalwijk Air Productions)

Ruim 60.000 steentjes zijn geplakt op een SocialSofa. Hier is met 55 vrijwilligers van een groot aantal verenigingen en stichtingen ruim 385 uur in ruim 3 weken aangewerkt. Zo heeft het Dongens verenigingsleven letterlijk een steentje bijgedragen aan dit Dongense bankje. Op het bankje is de skyline van Dongen die de verbintenis maakt tussen Dongen, de verenigingen, de gemeente en het bedrijfsleven.Alles komt samen in deze SocialSofa, die werd overhandigd aan Jos en Carolien Sengers hun het afscheid van de Dongense Jumbo en als dank voor de vele hulp aan het verenigingsleven in het dorp . Met de sofa willen de verenigingen symbolisch de waardering uitspreken aan alle sponsoren die het 'In Dongen doen we dingen samen', mogelijk maken van lokale initiatieven uit het verleden, van nu en voor de toekomst.

Dongen , Gilze – Rijen , Regio, 16 juni 2014. Je moet een beetje geluk hebben en als je dat door ziekte en zorg niet altijd hebt , zorgt de Zonnebloem daar in veel gevallen voor Vandaag bijvoorbeeld. Een aantal mensen die dat geluk mede dankzij de Zonnebloem vrijwilligers kreeg kwamen onder andere uit ons dorp. Een dagje uit de sleur van alledag en bovendien geheel verzorgd gingen zij met een flink aantal vrijwilligers een rondvaart maken in grachtenrijk Amsterdam . Het was vanaf het Europaplein visa versa Amsterdam één grote gezellig boel. Con Loomans maakte voor deze krant een impressie van tevreden, genietende mensen . Binnenkort wordt een middag georganiseerd voor deelnemers en vrijwilligers die vandaag in Amsterdam waren waarop de hele film is te zien die Con Looman vandaag maakte.

Voor de vijfde keer organiseerde de Oldtimerclub Dongen een weekeinde voor oldtimer voertuigen in Dongen op 14 en 15 juni. De vorige vier jaren was het tentoonstellingsterrein gelegen aan de Dorpspad. Dit jaar moest uitgeweken worden naar een terrein aan de Berkenstraat van de familie Bastiaansen. ,,Weliswaar ligt deze straat in Oosteind, maar hemelsbreed is dit nog geen kilometer van het oude terrein verwijderd. Met onze bekende wegwijzers gaan wij de route naar het terrein weer aangeven,” vertelt secretaris Eric Siemons.Het vorige grasland moest volgens de Europese regelgeving eens per vijf jaar omgezet worden naar bouwland. Vandaar dat dit terrein is omgeploegd.. Hier een filmimpressie van het lustrumfeest 

In het weekend van 7 en 8 juni 2014 waren in Dongen weer de jaarlijkse Open Tuinen.
Iedereen kon in ruim 16 tuinen vrij rondkijken naar de prachtige door de mensen geholpen natuur. Velen maakten daar gebruik van. Het weer was zaterdag lui en daarom ook uitermate geschikt voor een mooie tuinwandeling. Deze krant koos dit jaar voor een tuin die nooit af is en geheel gevormd wordt door wat de natuur zélf beslist. Aan de Doelstraat kunt u de natuurtuin van Natuurvereniging Ken en Geniet vinden, als u vanaf de Middenlaan links de Groenstraat inslaat richting het kerkhof, gaat u net voordat de weg overgaat in de Doelstraat rechts het zandpad in en ziet u al snel de poort van de tuin aan de linkerkant. Ook kunt u via de Doelstraat langs het tenniscentrum. De tuin heet Kardoel en staat in deze filmimpressie.

Het is juni en dus lokt de zomer. Op zondag 1 juni was de zomer al even aanwezig. Om precies negen uur gingen wethouder Piet Panis, de voorzitter van de Dongense sportfederatie Marcel van Hattum en René Roovers van Dongen fietst tegen Kanker op een vrolijke manier 'door het lint' dat voor deze gelegenheid over de weg was gespannen bij zalencentrum De Viersprong .Heel veel fietsliefhebbers gingen op deze zondag in de pedalen tegen kanker en voor KIKA De vrijwilligers van Dongen Fietst tegen Kanker organiseerden samen met TC De Kleppers 3 fietstochten.Kijk naar een impressie van de aftrap

Het traditionele dorpsfeest met de spelen voor de jeugd, georganiseerd door het Jeugdcentrum Klein -Dongen en Dongen-Vaart. Dat heet in Klein-Dongen en Dongen – Vaart : Het dorpsfeest. Ook dit jaar werd het een feest dat je niet meer vergeet tot het volgende. Deze Dongense kernen staan er om bekend dat ze kunnen feesten. Twee dagen gezelligheid en vertier voor iedereen. Zaterdag de grandioze feestavond met fantastische muziek van DJ Yeroen èn een geweldig optreden van niemand minder dan Edrie Antonissen en zondag natuurlijk de heerlijke brunch waarna de teamspelen op het veld beginnen. Voor de kinderen was er die middag wel een heel speciale activiteit: een heuse bootcamp. Sport, spel en fitness, plezier en actie, alles lekker buiten.Dat is het dorpsfeest!

Het was weer ongelooflijk leuk en gezellig in Dongen op deze 'druiligere' woensdagmiddag in juni 2014. Druilerig weer . Ja, maar toch overwegend droog en een goede survivalrondje mag best nóg een moeilijkheidsraad meer wezen. De Baan was weer leuk en had een behoorlijk moeilijkheidsniveau Menig nat pak en maar een paar kleine blessures. De tientallen vrijwilligers hadden eer van hun werk en zagen vrolijke kindergezichten. Dan is het allemaal dus telkens weer waard om te doen. Het trimbos had een gedaantewisseling ondergaan en het terrein van het zwembad was eveneeens leuk ingericht.

Zondag 25 mei 2014 organiseerde Stichting Parkplezier van 12.00 tot 18.00 uur de Dag van het Park. Het weer was prachtig en de opkomst prima.  Deze dag stond in het teken van een picknick met stokbrood en een drankje in park Vredeoord. Dongense organisaties op het gebied van sport, muziek, cultuur en crea presenteerden zich. Optredens van o.a. Jeugd Musis Sacrium, Nederpopkoor zonder Noten, en Van Gils Nunchaku-Doc. Ook werd het 'Bomenpad' geopend. 30 bomen zijn voorzien van een beschrijving op een bord met o.a. een QR-code om nog meer informatie op te halen over de bomen in het park. Toespraken bij het openen van het “Bomenpad” waren o.a. de heer Gulicks van de Rabobank en loco  burgemeester Panis. Voor scholen is een leskist beschikbaar.

Tijdens de overvolle kerkdienst werd ze al 'gevierd ' en dat vieren werd daarna met het aardse gebak van bakker Pim Filius voortgezet.Het was druk op het feestje van 'juffrouw' Rombouts in de grote hal van verzorgingshuis de Volckaert . Dat 'juffrouw 'hoeft niet meer zo volgens haarzelf , maar loco – burgemeester Piet Panis kende haar óók zo. Heel haar werkzame leven werd ze zo ook genoemd door haar collega's en medewerkers van de thuiszorg zoals dat toen nog heette . Omdat burgemeester René van Diessen wegens ziekenhuisopname niet aanwezig kon zijn liet hij zich vertegenwoordigen door de eerste loco. Piet Panis moest wel de hartelijke groeten overbrengen van van Diessen. De heer Panis wenste mevrouw Jo Rombouts van harte proficiat met deze mijlpaal in haar leven. Dat leven stond volgens Panis grotendeels in het teken van zorg géven . “Fijn dat u nu al reeds lange tijd zelf goed verzorgd wordt in de Volckaert” zei hij. Tegenspreken doet ze nog steeds. 'Veel te lang' zei ze schertsend.

Dat was 'm dan. De eerste koningsdag in Dongen. Eigenlijk al een traditie in ons dorp.Het was dan ook traditioneel gezellig. Niet enkel in en rondom het Vredeoord – park waar het hoogtepunt weer lag , maar doorheen Dongen werd er gefeest . Wij onthouden ons van veel tekst. Kijk naar de video van Con Loomans en Elly Sengers en beleef het feest weer opnieuw .Een productie van de Dongense Internetkrant DONGENHOMESPOT.NL

Verspreid over zo’n 200 locaties in Nederland waaronder Dongen werden op 22 april de landmachtdagen gehouden. In sommige gemeenten is dat op woensdag 23 april. Omdat de Koninklijke Landmacht jarig is gebeurt dat op een andere manier dan traditioneel het geval is .Ongeveer 6.000 militairen nemen in groepen deel aan de festiviteiten in vele Nederlandse gemeenten . Op dinsdag 22 april streken een aantal militairen en een respectbel aantal militaire voertuigen neer op het nu dubbel zo groene Wilhelminaplein om te vertellen , te laten zien en te laten ervaren wat zij voor en namens Nederland doen. Enkel militairen hebben ook op Dongense scholen uitleg gegeven over hun werk. In Dongen waren demonstraties met wapens en voertuigen en mochten kinderen ook even spelen met 'echte' MINIMI wapens die een Kaliber hebben van 5,56 mm en zo'n dinge weegt zo'n 7 kg. Die wapens kunnen een kilometer verder een doel raken . Ook was er een anti tankwapen te zien. Veel kinderen en vooral jongens keken hun ogen uit en wie dat wilde werd ook met camouflage kleuren onherkenbaar gemaakt. Sergeant van Vloodrop geeft uitleg ….

Koninklijke Landmacht in Dongen. Een film van Con Loomans

Het was weer ongelooflijk leuk en gezellig in Dongen op deze 'druiligere' woensdagmiddag in juni 2014. Druilerig weer . Ja, maar toch overwegend droog en een goede survivalrondje mag best nóg een moeilijkheidsraad meer wezen. De Baan was weer leuk en had een behoorlijk moeilijkheidsniveau Menig nat pak en maar een paar kleine blessures. De tientallen vrijwilligers hadden eer van hun werk en zagen vrolijke kindergezichten. Dan is het allemaal dus telkens weer waard om te doen. Het trimbos had een gedaantewisseling ondergaan en het terrein van het zwembad was eveneeens leuk ingericht.

Dongen, s Gravenmoer. Op zaterdag 19 april, (paaszaterdag ) heeft harmonie Aurora als eerste vereniging die in het kader van Dongens Diamant een concert gegeven op het Looiersplein. Con Loomans maakte een impressie van dit gezellige en muzikaal hoogstaand centrumgebeuren in Dongen .Ruim een jaar geleden schreef Daniëlle Deleij voor haar studie Master Kunsteducatie aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten een projectplan om de blaasmuziek, waar Dongen rijk aan is, te promoten. Voor dit evenement bracht zij muziekverenigingen en andere organisaties bij elkaar. Eén van die organisaties is Het KunstPodium. Zij reageerden meteen enthousiast en hebben de organisatie mede op zich genomen. Voor dit project worden alle muziekverenigingen gekoppeld aan een andere vereniging of organisatie. Vandaag militaire voertuigen. Deze zogenaamde crossovers zorgen voor een aantal uiteenlopende activiteiten die zich op het Looiersplein en in 's Gravenmoer afspelen.

Donderdagavond 17 april 2014 .Wat een plaatjes . Ook dit jaar weer gingen examenkandidaten van havo en vwo van het Cambreur College graag op de gevoelige plaat.De foto's zijn van Kees Willemse.

Dongen, 13 april 2014. De Dongense jaarmarkt was dit jaar wat eerder ingepland vanwege de ook al vroegere Pasen . Het is dan ook maar afwachten wat het weer doet op zo'n dag. Maar onder het motto dat dat altijd een gok is ging dit jaarlijkse gezellige Dongense gebeuren toch door. Op deze 13de april. Gezellig was het zeker en het weer was koel en droog. Het zonnetje ontbrak ,maar de zonnige gezichten van de marktbezoekers uit niet alleen Dongen maakte ook dat weer goed.Veel live-muziek en volop vertier voor jong en oud ook dit jaar weer. Wij maakte een impressie voor hen die er niet waren of voor jou om het allemaal nog even terug te zien.

In een prachtig speciaal voor deze gelegenheid gemaakt decor ontving speaker Johan van der Made naast natuurlijk dé kanjer van Dongen ,Nadine Broersen, burgemeester Rene van Diessen en enkele andere sprekers. Heel Dongen was er bij maar ook mensen uit de omgeving van het dorp waaronder leden van Nadine's atletiekvereniging Sprint uit Breda. Daar wordt ze overigens zaterdagochtend nóg eens een keer in de bloemetjes gezet. Die huldiging begint zaterdag 15 maart om 10.30 uur op de atletiekbaan van Sprint. Burgemeester René van Diessen ontving dé eregast Nadine Broersen. Zij heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan haar sportcarrière. Tijdens de huldiging kwamen ook mensen aan het woord die daaraan een belangrijke bijdrage hebben geleverd. Zoals: gymleraar Henk van Gils die haar talent ontdekte en jeugdtrainer van Atledo Jeroen Farla. Ook de sportkampioenen van Dongen waren in de Salamander aanwezig.

Sommen maken, Nederlands of aardrijkskunde. Er was keuze genoeg vandaag, maar een leuke lange wandeling door een van de mooiste 'dijkskes 'in s gravenmoer ,was toch ook heel leuk en daarom stond die belevenis ook op het schoolrooster vandaag. Groep 7 en 8 van de basisschool De Springplank uit s Gravenmoer had er zin in. Met z'n allen boompjes planten ook nog. Vandaag was het in het hele land Boomplantfeest of hoe je het officieel noemt : Nationale Boomfeestdag. De 28 leerlingen van groep 7-8 van basisschool De Springplank plantten deze dag knotwilgen, eiken en elzen aan de Brouwersdijk bij de Ecologische Verbindingszone (EVZ). Wethouder Bas Evegaars en wethouder Ad van Beek hielpen ook een handje mee. De Nationale Boomfeestdag is een initiatief van de Stichting Nationale Boomfeestdag Het thema van de Nationale Boomfeestdag 2014 is 'kiezen voor bomen!'

Con Loomans, Elly Sengers en Mats van Gool maakte een impressie van de nieuwjaarsreceptie 2014 van de gemeente Dongen. Tijdens deze avond werden de vrijwilligers prijzen uitgereikt door burgemeester René van Diessen en leden van de jeugdgemeenteraad.

Vele Dongenaren verwelkomen 2800 moedige wandelaars .Omdat de aankomst en de verzamelplaats voor de intocht van de avondvierdaagse niet meer mag plaatst vinden op het militair complex achter de vennen schoof de organisatie dit festijn op zich maar 100 meter naar opzij. Net zo gezellig en bovendien ook leuk voor de mensen van scouting De Stormvogels. Daar werden de medailles uitgereikt en even later kon men getooid met de eerste bloemen aan de intocht in het centrum beginnen . Stonden op de verzamelplaats al velen langs de route,in Dongen zélf was het bloemenfeest compleet .Geniet nog even na.