Videoarchief 2016

Nieuws was er ook. Vanaf nu is er WIFI op het plein en Dongen heeft een zogenoemde 'vlagwimpel '. De eerste exemplaren werden aangeboden aan twee ereburgers van het dorp. De heer de Geus en oud burgemeester Dosker showden de fraai uitgevoerde eerste exemplaren aan 'den volken ', die in grote getale waren gekomen om een oliebol van nature of een met krentjes te nuttigen die op grote schalen werden aangedragen door het gehele college. De film werd gemaakt door Con Loomans en Elly Sengers

Elk jaar is er in ons eigen Dongen een Kerst -In. Ook dit jaar organiseerde een groep mensen een sfeervolle kerstbijeenkomst . De Cammeleur is niet meer , wel 't Schouw. Daar werd dit jaar onder grote belangstelling de traditionele Dongense Kerst -In gevierd. Een aandachtig publiek en vele vrijwillige Dongenaren maakte een zoals gezegd sfeervol kerstfeest van . Het werd ook dit maal georganiseerd door Stichting Kerst-Inn. Medewerking was verzekerd van Gezelligheidskoor “Dongens Levenslied”, Het Kunstpodium, Message, Vrienden Smartlappenkoor, Nelleke Grönloh en Aurora. Deze krant was er ook weer bij en maakte een keuze uit de grandioze middag middels de camera 's van Con Loomans en Ad Montee . Geniet mee en kom zo vast in de stemming van het naderende kerstfeest

De 'Dongense' amusementsgroep de Koffiekar én het koor Dongenslevenslied traden deze week op in de Dongense Volckaert. Deze registratie biedt de Dongense Internetkrant aan als kerstcadeautje voor de lezers van de krant . Een film van Con Loomans en Ad Montee voor Dongenhomespot.nl . We wensen je tevens fijne en gezellige dagen toe!

Velen waren ook dit jaar op maandag 19 december weer samengekomen op de plaatst waar zij hun overleden dierbaren gedenken. In stilte soms en in gebed misschien. Zo op het einde van een jaar is dat traditie in Dongen. De lichtjesavond .Voor de negende maal. Niet zomaar een traditie , maar even stilstaan bij wat herinneringen zijn. Even stilstaan om de herinneringen niet te vergeten. Een impressie van Jan Verdaasdonk voor Dongenhomespot.nl

Ondernemersvereniging Dongen Promotion organiseerde zaterdag 10 december de jaarlijkse kerstmarkt in het centrum van Dongen. Naast de vele kramen, veelal particulieren, goede doelen en verenigingen werd het publiek op diverse punten in het centrum van Dongen getrakteerd op diverse soorten entertainment zoals muziek en dansen en winterse lekkernijen. Druk was het niet echt dit jaar en ook het formaat was wat bescheidener als anders. Gezelligheid was er wel. De kerststal is er ook weer en staat naast het terrein van de gesloopte Cammeleur. Voor dongenhomespot ,de Dongense Internetkrant maakte Jan Verdaasdonk een leuke filmimpressie

Het is en blijft gezellig. Het Vrienden Smartlappenkoor, een glaasje een koekje en meezingen met bekende kerstliedjes. Een warm gevoel en fijn voor de bewoners. Con Loomans filmde de gezellige kerstviering in de Dongense vestiging van de Volckaert

Dongen, 14 december 2016 .Vrijwilligers die ook bekend zijn als zodanig en wat ook weer inhoudt dat er véél meer zijn in dongen , genoten vandaag in zaal De Viersprong van een heerlijke en jaarlijkse verwenmiddag. Namens het college was wethouder Piet Pais aanwezig die al die Dongenaren een warm hart toedraagt . Het was een sfeervolle middag waarin enkele mensen extra in het zonnetje werden gezet .Dankjewel vrijwilligers. Het was een goed jaar . Fotograaf Hans Driesen maakte voor deze krant een foto-impressie

Het Looiersplein komt er steeds fraaier uit te zien. Het plein is een van harten van het dorp en verdient ook nieuwe inrichting. Momenteel worden de laatste werkzaamheden aan de openbare ruimte uitgevoerd. Het wordt een juweeltje. Nu de afwerking van het plein gaande is en puntjes op de i worden gezet , werd het ook tijd dat een zes-tal karakteristieke knotplatanen weer terug werden gezet. Ze hebben een tijdje gelogeerd in de Beljaart , goed verzorgt en nu ze bladerloos zijn is het tijd ze te herplanten Sander Spiering, projectleider Herinrichting Openbare Ruimte Centrum, lichtte de laatste stand van zaken met betrekking tot het Looiersplein toe. Dat het mooi wordt staat vast. Overigens kost het verplaatsten van de platanen zo'n slordige € 6000 per boom en dat is altijd nog minder dan een nieuwe boom kopen . Piet Eelants volgde het verplanten van een van kolossen.

In het voorjaar van 2007 is het koor onder begeleiding van een conservatorium student begonnen met de eerste repetities.Inmiddels zijn 18 leden en is het koor nog steeds in de groei, zowel wat betreft de groepsgrootte als muzikaal gezien. Er hebben al diverse optredens plaatsgevonden .Het doel van het koor is om leuke Nederlandstalige popnummers in te studeren, zorgen voor goede optredens maar vooral plezier hebben in wat ze doen voor een altijd enthousiast publiek .Ralf van Dorst van der Sanden is de dirigent . Dit is een opname die gemaakt werd in de Volckaert op 9 november 2016.

Van heinde en verre. Dat is een feit. Velen komen rond deze tijd graag naar Dongen met een speciaal doel: De kerstshow bij de AVRI. Een ware kerstsfeer wordt in een groot gedeelte van de verkoopruimte gecreëerd. De kunst van het goed gevoel geven bij het naderende en mooie familiefeest zit bij de medewerkers van dit tuincentrum in het bloed . Woorden schieten bijna tekort. Prachtig dus . Kijk naar de sfeerimpressie die Con Loomans en Elly Sengers maakten op de grens van ons dorp. Deze film wordt uitgezonden door dongenhomespot.nl zonder winstoogmerk.

De sint én zijn Pieten zijn weer in Dongen. In s Gravenmoer werd het illustere gezelschap op zaterdag 12 november verwelkomt en in de kernen Klein-Dongen en Dongen – Vaart brengt Sinterklaas aanstaande zondag een bezoek. Wat leuk allemaal is dat. De tijd van spanning , maar vooral plezier breekt weer aan in het dorp. De Sint en zijn gevolg kwam dit keer zonder al te veel horten of stoten aan bij de Loswal waar duizenden weer juichten en zongen én de Dongense Jeugdraad had gezorgd voor een leuk welkomstprogramma. Samen met drumband Beatrix ging het door het dorp .De burgemeester en de wethouders waren zo vast naar het Looiersplein gegaan waar de Sint en Pieten een feestje werd aangeboden .Jan Verdaasdonk maakte voor deze krant een filmimpressie van het vrolijke gebeuren

De Dongense Dorpsquiz dreigde even in het water te vallen. Een flinke waterhoosbui was tegelijk boven Dongen als de quiz startte. Toch ,dankzij waarschijnlijk de beloofde worst voor Klara , gebeurde dat niet echt en bleef het tot aan het einde van het grote Dongense gebeuren zo goed als droog. Dongenaren laten zich niet uit het veld slaan en quizzen gewoon door. Even dreigde ook de live uitzending via internet te overstromen , maar ook dat kwam, mede met het intikken van de juiste gegeven op de I- phone en aanverwante apparatuur dik in orde.

Op 25 september was er een open dag in de Vlaamse Schuur aan de Oude Oosterhoutse baan. De dag was leerzaam en ook of juist heel interessant. Velen bezochten deze kopie uit vroeger tijd . Wikipedia zegt : De Vlaamse schuur is een schuurtype dat in het westen en noordwesten van de provincie Noord-Brabant en in de provincie Antwerpen voorkwam . Vermoedelijk is dit schuurtype in gebruik geweest bij middeleeuwse abdijen en is het na de middeleeuwen door de Vlaamse boeren overgenomen. Con Loomans was een van de bezoekers. Hij maakte voor deze krant een sfeerreportage.

Het was druk in de zalen van de Salamander aan de Middellaan op 23 september 2016. Het jaarlijkse sportfestijn dat al een paar jaar wederom Sportgala mag heten trok veel belangstellenden .Publiekstrekkers waren zeker Kelly van Zon en Nadine Broersen. Beiden scoorden hoog in Rio dit jaar .Uitblinker met Goud was daar en hier Kelly van Zon. Zij stond dan ook het meest in schijnwerpers . Vorige week won Kelly op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro een gouden medaille bij het tafeltennis. Daarmee prolongeerde ze haar Olympische titel van vier jaar geleden. Zij was zeer verrast toen ze na de uitbundige huldiging voor haal Paralympische prestatie door burgemeester Starmans nogmaals werd toegesproken.
Alle sportkampioenen in Dongen kregen daarna een hulde en grote aandacht.

Zaterdag 10 september 2016. Open Monumentendag 2016 stond in Dongen dit jaar in het teken van iconen en symbolen, hiermee wordt verwezen naar beelden en tekens met een bijzondere betekenis. Drie religieuze monumenten openden hun deuren en toonden hun katholieke en protestantse symboliek. Niet enkel religie kent haar iconen en symbolen, ook in de alledaagse wereld vinden we talloze objecten met symbolische waarde. Op de route kwam de bezoeker langs 10 bezienswaardigheden met een iconische of symbolische betekenis. Con Loomans filmde er een paar van en legde die ook met de camera vast voor de Dongenaar. De Dongense Internetkrant laat het u allemaal zien. 

Op 2 oktober 2016 organiseert DE LOOIERIJ met tal van Dongense en 's-Gravenmoerse verzamelaars een open huis voor Verborgen Verrassende Verzamelingen. Om 10.00 uur zal deze dag feestelijk geopend worden door wethouder Bea van Beers in DE LOOIERIJ. 
U kunt deze dag verzamelingen bezoeken, die normaal voor 'de gewone man' niet toegankelijk zijn. Op maar liefst twaalf locaties kunt u terecht om deze zeer uiteenlopende verzamelingen te gaan bekijken. Bezoekt u alle locaties, dan bent u op de fiets of met de auto een dikke twintig kilometer onderweg. Op tijd beginnen dus! De locaties zijn vanaf 10.30 uur open. (De Geubel 11.30 uur)

Er zijn drie stamplaatsen ingericht waar in totaal 22 kleinere verzamelingen staan opgesteld: DE LOOIERIJ, De Geubel in 's Gravenmoer en Jeugdcentrum Klein-Dongen-Vaart  in Dongen Vaart.

Verder openen er op 9 verschillende plaatsen particuliere exposanten hun deuren om hun unieke verzamelingen aan het publiek te tonen. Deze deelnemers zijn: Martijn en Peter Verbunt, Gemeentenweg 3 in Dongen-Vaart, Bart Bovenberg: Bolkensteeg 30, Frans van den Mosselaar: Watertorenstraat 6, Nico van Hoek: Groenstraat 2, Henk van Loon: Eindsestraat 65, Cees van Dongen: Vennen 41, Nard Weterings: Gerardes Majellastraat 49, Wiel Jeurninck: Klein Dongenseweg 43 in Klein Dongen en Nout Siemons: Laagstraat 32.

De verzamelingen variëren van engeltes tot tractoren. Voor iedereen is er wat wils. De toegang is gratis.

In  DE LOOIERIJ treft u negen uiteenlopende verzamelingen aan:

 • Marian Ariëns: Marian heeft een verzameling van ca. 200 verschillende engeltjes, hangengeltjes, luxe engeltjes, glazen engeltjes, kitsch engeltjes en bijzondere engelen met een speciaal verhaal.
 • Gerard Boersen: Gerard maakt zijn eigen verzameling diorama's gerelateerd aan de luchtvaart. In zijn diorama's komen vliegtuigen voor waar hij zelf in gevlogen of in meegevlogen heeft.
 • Ria van Boesschoten: Ria heeft een uitgebreide verzameling. Alles  wat uit grootmoeders tijd en van voorheen is, is haar dierbaar en wordt verzameld. Serviezen, aardewerk, tin, beelden, religieuze voorwerpen etc.
 • Dré van den Bosch: Hij showt o.a. een oude BMW motor met zijspan. Kinderen mogen op de motor zitten en  in de zijspan voor het maken van een foto.
 • Kees Dankers: Kees  heeft een verzameling Frans aardewerk: Gres de Puisaye, een streek noordoosten van Nevers aan de Loire. Het aardewerk is mat en mooi van kleur en is heel basaal van vorm.
 • Gerard van 't Hullenaar: Gerard verzamelt en handelt al jaren in postzegels. Sinds kort heeft hij zich gespecialiseerd in 'perfins'; geperforeerde postzegels. Perfins zijn postzegels met een interessant verhaal.
 • Jan Laurijsen: Dinky Toys verzamelt Jan. In zijn jeugd had Jan al Dinky Toys als speelgoed. Hij had een boekje waarin alle modellen van Dinky Toys stonden. Hij kruiste de modellen aan die hij nog graag wilde hebben.
 • Harrie Sandig: Harrie maakt zijn eigen verzameling. Harrie heeft een nostalgische verzameling miniatuurkermissen, o.a. mallemolens etc. De kermissen zijn op schaal nagemaakt van oude kermisattracties.
 • Wout Mallens toont u zijn oude NSU motor, die ook als decorstuk is bedoeld. 

In Jeugdcentrum Klein-Dongen-Vaart treft u zeven verzamelingen aan.

 • Marcel Beerens Marcel heeft een grote collectie miniaturen van tractors en werktuigen t.b.v. de akkerbouw- en veeteeltbedrijven. Vroeger maakten tractoren en landbouwwerktuigen al een grote indruk op hem.
 • Piet de Kok: Piet beschikt over een verzameling brommers en laat ook brommers zien van anderen. Een brommer is jeugdsentiment en was het vervoersmiddel van de jaren '60 en '70. De brommer was een verlengstuk van je ego.
 • Kees Dankers: Kees heeft een collectie speldjes  en metalen spaarpotten van Banken. De speldjes vormen een slapende verzameling van vroeger. De verzameling spaarpotten is jeugdsentiment en historisch gebonden.
 • Martijn de Laat: Martijn heeft een verzameling kaarten, atlassen en boeken over geografie. De wereld is steeds vanuit andere invalshoeken in kaart gebracht. De diversiteit die hieruit voortgekomen is, wil Martijn laten zien.
 • Rinus Krijnen:  Rinus verzamelt zo'n 10 jaar single malt whisky's, voornamelijk uit Schotland. Hij heeft twee doelen met zijn verzameling: bewaren en het drinken van interessante whisky's, liefst in gezelschap.
 • Cynthia Stoop: Cynthia heeft een verzameling van kleine en grote konijntjes on verschillende materialen en van verschillende vormen. Cynthia heeft iets met konijnen.
 • Museum DE LOOIERIJ: Het museum DE LOOIERIJ heeft een zeer grote verzameling elektrische apparaten. U ziet elektrische huishoudelijke apparatuur uit de vroegere tijden.

In De Geubel treft u zes verzamelingen aan.

 • Nelly de Geus: Nelly is bestuurslid van de heemkundekring 'Des Graven Moer'. Zij laat ouden ansichtkaarten zien, de verzameling van Marius Verhagen, die in 2013 is overleden. Zijn weduwe heeft de verzameling geschonken aan de heemkundekring.
 • Ellen Dekkers & Ina Blaas: Ellen en Ina zijn  beiden van de kantklosvereniging 'Het Molenwiekje'. Het klantklossen kent in 's Gravenmoer een lange en rijke historie. De expositie brengt u volledig op de hoogte van het kantklossen. 
 • Janet Kop-Jansen: Janet verzamelt serviesgoed. Engels, in een landelijke stijl. Haar pronkstuk is het theeservies van oud-koningin Juliana en prins Bernhard. Deze is gekocht op  een veiling in Amsterdam.
 • Richard van der Mast: Richard bezit een interessante verzameling van al wat met historie te maken heeft met als specialiteit voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Pronkstukken zijn 2 damaststalen sabels uit 1900.
 • Ans en Bert Faro: Ans en Bert zijn beiden lid van de Oranjevereniging 's Gravenmoer. De vereniging is 118 jaar oud en verschaft aan de hand van een uitgebreide verzameling, uitvoerige informatie over ons koningshuis.
 • Addy Sigtermans: Addy heeft een verzameling oude ansichtkaarten uit de directe omgeving. Met deze verzameling gaat u weer terug in de tijd. Herkent u in het heden nog iets van toen?

Hier treft u de interviews aan met de 10 exposanten, die aan huis exposeren. Er wordt vooral gevraagd naar hun motieven.

Er stond een aardig windje . Voor berijders van een Solex was dat met name vroeger, toen deze fiets met een op het voorwiel geplaatste motortje, een gebruikelijk vervoermiddel was, lastig. Dat geldt vandaag de dag nóg. Of het door de wind kwam of niet, de Solextocht was dun bezet qua deelnemers vandaag en in het kader van de Vaartse Oldtimerdag. Brommers waren er volop. Het knetterde behoorlijk voor het kerkplein en de verbrande tweetaktbenzine was duidelijk een overheersende geur op en rond het circuit .Zij gingen voor een leuke tocht om twaalf uur van start. Ook de oude tractoren en de onvolprezen oldtimer-auto's hadden hun tochtje vandaag. Het was gezellig druk in Dongen Vaart, waar de liefhebbers van oude techniek ook van originele stoommachines konden genieten . Dongenhomespot.nl maakte een samenvattende impressie van het jaarlijkse gebeuren , waar ook aan de innerlijke mens werd gedacht door middel van snacks en vis.

Dongen , Dorst . Op zondag 28 augustus 2016 vond van 10.00 tot 22.00 uur in de Jacobshoeve in Dorst en precies op de grens van ons mooie dorp de Boerenfair plaats . Net op de grens van Oosterhout en Dongen op het terrein van uitspanning Jacobushoeve . Daar was het allemaal te doen. Dongenaren gaan er graag een verfrissend ijsje nuttigen. Ambacht, streekproducten en beleving stonden centraal op deze dag. Tussendoor konden lokale producten gekocht worden op de boerenstreekmarkt .Er stonden een 20-tal kramen. Van varken aan het spit tot palingroker en imker. Voor de volwassenen was ook een hoop te beleven, zoals de demonstratie van Sander Boom, NK Woodcarver, Boeren Sportclub, houtzagerij, spijkers slaan, spijkerbroekhangen en hooivork werpen.

Dongen, 25 augustus 2016. In dit beeldarchief bewaren we Dongense dingen voor het nageslacht. Ook het Dongense Vrienden Smartlappenkoor was in het jaar 2016 een Dongens fenomeen. Het was warm door de dagzon , maar ook gezellig. Het Vrienden Smartlappenkoor zorgde dáár dan weer voor . Dinsdagavond genoten de bewoners van dit verzorgingstehuis van gezellige liedjes waarvan er veel konden worden meegezongen. Volckaert TV en de Internetkrant trakteren op een complicatie van het concert voor degenen die het niet bij konden wonen. De video wordt óók uitgezonden op Volckaert Televisie. Een film van Con Loomans GENIET !

DONGEN. Het fenomeen Dongense zomerspelen kondigde zichzelf vrijdag 19 augustus ook op de Hoge Ham aan. Rondom de te slopen Cammeleur verzamelden zich enkele vrijwilligers van de organisatie om de saaie muur wat levendiger te maken. Voor een paar welen sieren de letters ZOMERSPELEN 2016 DONGEN de muur rondom het sloopterrein. Na de zomerspelen zijn er volgens ingewijden' tussendoorse doorgaande voorstellingen' te zien en worden de handjes weer weggetoverd . Het blijft wel een blikvanger en leuk is het wel. En de Dongenaar en passant weet nu en straks ook waar Dongen mee bezig is

Het was weer vijf jaar geleden en en dus werd het oogstfeest in De Moer weer gevierd. De organisatoren willen op deze manier de herinnering aan het boerenleven van 'toen' in herinnering houden .Vanaf de voege ochtend verzamelden op 14 augustus de boerenknechten , de prachte boerenpaarden en diverse boerenleven-attributen zich bij ’t Maoske. Op het open veld werd een mis opgedragen . Daarna vond de officiële opening plaats door wethouders van de gemeente Loon op Zand . Ze waren gestoken in passende kleding . De belangstelling was goed te noemen en ook passend bij de uitstekende weersomstandigheden voor dit feest. Er waren demonstraties te zien van het aloude handmaaien, schoven opbinden, hokken opzetten en inderdaad het ouderwetse vlegelen. Het schapendrijven was prachtig om te zien. Kortom een geslaagd boerenfeest . Onze cameraman Con Loomans filmde er voor deze krant en maakte een prachtige sfeerreportage.

Dongen, 21 juli 2016. Water ,lekker weer, gezellige ouders en vrolijke kinderen. De groep 8 van de school heeft de lesboeken en de schriften wel gezien nu. Huiswerk ? Wat is dat ? Dat is een zorg voor later. Het voortgezet onderwijs is nog heel ver weg. Eerst vakantie vieren. Met een kruiwagen vanuit de school in een schuimbad en dan het grote natte speeltoestel in. De brandweer zorgde voor het water en het zonnetje voor de juiste temperatuur. De ouders van de vlinderboom zorgen elk jaar weer voor een prettig en sensationeel uitwerpen De school zorgt voor het budget

xEén van de vele specials of bijzondere aangelegenheid, die er te beleven zijn 'op' de kermis en zich zoals altijd zich afspeelt bij de Poffertjeskraam. Zaterdagmiddag 9 juli 2016 was de prijsuitreiking van de ballonnenwedstrijd 2015. De winnaars van de ballonwedstrijd zijn Tigo Mol, Bart van de Roer, Isa Lavrijssen (niet aanwezig),Lisse Versluis en Youri van Bavel. Eén ballon kwam helemaal in Wenen aan een andere zelfs in Tsjechië. Dat was zaterdag. Vrijdag gingen de gekleurde ballonnen de lucht in van 2016. Dat was tijdens de officiële opening van het vertier. Er was nog veel meer te beleven op de kermis op het vertrouwde Wilhelminaplein. Een optreden van bekende Nederlanders en veel plezier voor ook de onbekende Dongenaren. Jan Verdaasdonk en Con Loomans maakte voor de Dongense Internetkrant een impressie van het jaarlijks terugkerend feest in het dorp. In vier delen laten we een sfeerbeeld achter van de kermis in 2016.

Het werd 3- 1 .Dongen verweerde zich uitstekend tegen de landskampioen PSV en stond wel degelijk zijn mannetje . Het wedstrijdverslag lees je elders in de krant . Onze vliegende cameraman Jan Verdaasdonk was zowat de gehele dag te vinden rondom het sportpark Biezen Hij maakte interviews met bekenden en 'gewone' Dongenaren en filmde daar waar iets te doen was. Al met al is de video een leuke sfeerreportage geworden. Nu in de krant. Geniet dan nog even na van deze bijzondere Dongense voetbaldag die eindigde in een 3- 1 overwinning voor de Eindhovenaren.

Dat was het dan alweer. De avondvierdaagse in Dongen 2016 zit er op. Bijna 2500 deelnemers kunnen terugkijken op een geslaagde aflevering. Gezellig , een beetje moe en het weer was uitstekend. Con Loomans maakte voor deze krant een video-impressie van de intocht op de laatste avond. Herken jezelf!

Het was voor de 20ste maal dat het dorpsfeest 'op' Klein -Dongen en Dongen -Vaart gevierd werd. En deze keer waren de weergoden de feestvierders weer goed gezind. De regen viel vóór aanvang van de spelletjes en ook erna . Ook zaterdag toen burgemeester Marina Starmans de feestelijkheden ook feestelijk opende was het reuzegezellig in de tent die voor op het voetbalveld ' de Gaasjes 'stond opgesteld. Zaterdag is traditioneel de feest avond Op zondag was zoals te doen gebruikelijk vooral de jeugd aanwezig en deelnemer aan de spelletjes waarbij winnen het minst belangrijke is. Het gaat om de lol. Ook dit jaar bedacht door de organisatie. Vooraf was er een gezellige brunch . Een van de gezelligste feesten in Dongen wordt elk jaar gevierd 'op de Vaart ' !

Vooral de weersverwachting was er debet aan de het er minder mensen naar het Vredeoordpark kwamen dit jaar. Toch was er een vol ,leuk en aangenaam programma samengesteld door de altijd actieve organisatie. Con Loomans en Rinus Krijnen waren er wel en maakten voor deze krant een korte impressie van dit jaarlijkse plezierige feestje in ons dorp.

Daar stonden ze dan. Trappelend van ongeduld om te starten en deel te nemen aan vier avonden sportief wandelen door Dongen en haar prachtige omgeving . De verschillende afstanden zijn weer traditioneel. .Scholen starten dagelijks volgens een vooraf en bij de deelnemers bekende volgorde .Vrijdag is iedereen naar verwachting moe en tevreden. Het weer werkt waarschijnlijk mee, alhoewel dat altijd afwachten is. Een opperbeste stemming onder de deelnemers laat het denkbeeldige zonnetje dan wel schijnen. Dat is ook een verwachting. Wethouder Piet Panis gaf het startschot .Jan Verdaasdonk filmde voor deze krant de start.

Dongen mag trots zijn op haar bijzondere voetbalkampioenen! De eerste teams van VV Dongen en VV Olympia'60 kregen van het gemeentebestuur dan ook een grootse huldiging aangeboden op zondag 22 mei. Alhoewel het weer niet van het beste was, waren velen op de been om de voetballers te huldigen. De burgemeester sprak de mannen toe en er werd feest gevierd in heel het dorp . Zowel voor en achter de tap had men het druk en ook thuis werd er een pilske op genomen .,,Zowel Dongen als Olympia'60 heeft een unieke prestatie geleverd door met grote voorsprong op de concurrentie de titel op te eisen. Nooit eerder hebben de clubs samen een kampioenshuldiging ondergaan, dus dit is voor Dongen een uniek moment'' zei onze burgemeester nog onlangs. De mannen die tegen de bal trapten en er een groot gebaar mee maakten en daarmee kampioen werden , waren in opperbeste stemming. De voorzitters Angela Jansens (VV Dongen) en Ruud van der Kaa (Olympia'60) waren beiden onder de indruk van het feest in Dongen. En toen viel het geluid uit. We hebben dat 'Halleluja' toepasselijk opgelost,,,..

Met het weer viel het met een beetje fantasie allemaal wel mee. Een mooie Pinksterdag zit dan ook vooral tussen de oren. Dongen trok er op uit en ook mensen van buiten het dorp waren enthousiast over de vele Dongense beziens- en beleefs- waardigheden en lieten hun zintuigen prikkelen . Verrassend was dat niet, want Dongen heeft veel te bieden .Veel bedrijven en instellingen hebben dat weer eens bewezen op deze verrassende elfde aflevering van Verrassend Dongen . Con Loomans bezocht voor de Dongense Internetkrant een aantal verrassende Dongense plekjes. Het resultaat ziet u in een verrassende video-impressie.

De herdenking in Dongen startte even voor zeven uur in De Cammeleur. In de Cammeleur spraken onder andere Jan Kersbergen namens het voormalig verzet, Jules Calis en Ton Kolsteren namens de Vereniging Militaire Veteranen Dongen en Rick Verkijk namens Hoop, de Evangelische Kerk Dongen. Amber Marcelissen en Corneel Willemse lazen een gedicht voor. De muzikale omlijsting in De Cammeleur en bij de bevrijdingskapel werd verzorgd door de Blazers Compagnie Dongen. De stille tocht ging via de Hoge Ham, Geer en Nieuwstraat naar de bevrijdingskapel . Bij het monument sprak burgemeester, mevrouw Starmans - Gelijns de aanwezigen toe. Net als in s Gravenmoer kwam ook in haar toespraak het huidige vluchtelingenprobleem aan de orde . Zij prees de mentaliteit van de Dongenaar en ook zij wees op de verantwoordelijkheid van ons allen om de vrijheid te koesteren en anderen die te geven en gunnen.

Het weer zat niet mee, maar het humeur was gewoon zonnig Oranje!
Het weer voorspelde niet veel goed. Ook s Gravenmoer kampte met de weergoden. Koningsdag is bijzonder voor dit bijzondere dorp .De mensen lieten zich niet uit het veld slaan en gebruikten de Geubel als goed alternatief voor de jaarlijkse aubade. De kinderoptocht kon ook niet doorgaan. Niet getreurd, de jury was er wel! Op het dorpsplein konden de ouders en het publiek toch genieten van het moois wat door de kinderen was gemaakt.

Vanuit diverse opstapplaatsen startte het defilé op koningsdag 2016. via het Looiersplein vertrok de stoet met meesterwerkjes naar het Park Vredeoord . Na het fietsen en lopen konden de kids genieten van de Vlaamse kermis , vele springkussens en de Muziekfabriek van Musis Sacrum . Een video van Rinus Krijnen

Dongen beleefde het weer. Jan Verdaasdonk ging voor de krant met paraplu, goede zin en zijn trouwe camera een kijkje nemen en stortte zich in het feestgedruis in en rond het Vredeoordpark . Er was zo als te doen gebruikelijk weer van alles te doen in het dorp. Het Oranjeparkfestival mag weer als geslaagd worden beschouwd en dat dank zij een goed humeur van de meeste bezoekers en ondanks het vervelende weer. (Bijdrage jan Verdaasdonk)

In elke Nederlandse gemeente is er één dag voor koningsdag een aantal mensen die een lintje krijgen. Ze moeten dat wel verdienen. In Dongen waren dit jaar vijf mensen die werden verrast door het voltallige college met in hun kielzog de plaatselijke pers. In de gemeente Dongen werden dit jaar vijf bijzondere inwoners lid van de orde van Oranje Nassau.

Casinoavond Cambreurcollege weer verblindend mooi voor 'oog en blik ' Dongen, 22 april 2016. Op donderdagavond 21 april was er weer de jaarlijkse casino-avond van de VMBO leerlingen van het Cambreurcollege. Het was zoals verwacht. Jongens die heren werden en meisjes die dames werden door niet enkel de kleren die men aan had. Maar het helpt wel. Schitteren robes en eveneens de broek in de vouw. Dar was wat velen Dongenaren zagen bij de ingang van de Cammeleur. Het weer was goed en het zonnetje scheen zelfs. Het casino ging iets later open dan gepland maar de 'bijna klaar. VMBO -ers hadden er niet minder plezier aan. Op vrijdag 22 april is er de Gala- avond voor Havo’ers en VWO’ers . Volgend jaar is de krant dáár bij . Dit jaar laten we al het moois van donderdag zien .Een film van Jan Verdaasdonk. 

Dongen, 17 april 2016. De Jaarmarkt in Dongen was druk gezellig zo hoorde deze krant vandaag iemand de sfeer bepalen. Dat klopt precies met de werkelijkheid.Een flinke bui jaagde de mensen niet weg. Kraampjes boden een schuilplaats en dat tot groot genoegen voor de exploitanten ervan. .De bui was lang genoeg om dan maar wat van die leuke dingen te kopen die je altijd al wou hebben .Deze krant maakte weer de traditionele jaarmarktimpressie. Jan Verdaasdonk hanteerde de camera en microfoon. Beleef het terug!

Dongen, Dongen-Vaart , Klein-Dongen, 17 april 2016 Een gezellige traditie is het . Sportiviteit, gezelligheid en gezonde rivaliteit staan voorop bij de Tractorbehendigheidswedstrijd op Klein-Dongen-Vaart. Veel jeugdige deelnemers weten de laatste jaren de weg te vinden naar dit evenement. De categorie tot 22 jaar is voortaan de categorie met de meeste deelnemers. We zullen maar zeggen wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Voor de organisatie een extra motivatie om er ook dit jaar met een aantal nieuwe proeven weer iets speciaal van te maken. Altijd leuk!

Dongen, 24 april 2016. De hobby expo werd in 2016 op zaterdag 2 en zondag 3 april voor de vierde maal georganiseerd. Nu was het aanbod van hobbyisten nog groter en mooier dan in de voorbije jaren. De Stichting Hobby Expo Dongen had voor het eerst twee zalen van sporthal de Salamander nodig wat resulteerde een totale vloeroppervlakte van ± 2500 mtr2. Daarmee is deze Dongense Expo de grootste en meest veelzijdige, niet commerciële internationale hobbyexpo van de Benelux. Ruim 150 hobbyisten waren er. Daarbij waren prachtige hobby’s die nog niet eerder in Dongen werden gepresenteerd . Velen van hen gaven ook demonstraties, wat de expo nog interessanter maakte voor de bezoeker.Burgemeester Marina Starmans opende de expo met trots. 

Golfcentrum Dongen is in 2013 een nieuwe weg ingeslagen en heeft in en relatief kort tijdbestek een enorme vooruitgang geboekt. Door er met het onderhoud bovenop te zitten heb je niet in de gaten dat je te maken hebt met een betrekkelijke jonge golfbaan.Fairways en greens worden met regelmaat gemaaid en zitten vol in het gras. Met daarnaast op de juiste plaatsen waterpartijen en mooie maar makkelijk bespeelbare rough bestaande uit helmgras, maakt het dat je na het spelen tot de conclusie komt dat het heerlijk genieten is in het mooie Brabantse land.Op zondag 3 april was er een open dag.Elly Sengers en Con Loomans waren er voor de Dongense Internetkrant dongenhomespot.nl Er waren tal van activiteiten waaraan iedereen kosteloos kon deelnemen.

Op zaterdag 19 maart konden Dongenaren weer gratis compost ophalen bij de Coolhof .Van 9.00 tot 16.00 uur liep het storm op Tichelrijt. Ondanks de maximaal 0.5 m3 per klant slonk de berg zienderogen . De tuinen doen het goed. Ook dit jaar. Maar op = was op. Volgend jaar meer. Met deze actie bedankt de gemeente iedereen die afval scheidt van groente-, fruit- en tuinafval (GFT).

Op zaterdag 19 maart was wethouder Bea van Beers aanwezig bij een zwerfvuil-opruimactie in het kader van de Landelijke Opschoondag. Wijkraad Oud Dongen en Scouting De Stormvogels hadden hun handen ineen geslagen om samen het zwerfafval op te ruimen. De scouting, inclusief begeleiding, waren met 50 personen die onderverdeeld in 6 groepen het Trimbos, het gebied rondom de Kanovijver en de Bergen gingen schoonmaken .Vanuit de wijkraad hielpen ook een aantal vrijwilligers mee.Wethouder Van Beers opende de opruimactie om 14.30 uur bij het honk van De Stormvogels aan de Oude Baan . Rond 15.30 uur sloot de wethouder de opruimactie op de zelfde plaats ook af .De deelnemers wisten toen nog niet dat er op de schoonmaakroute ook gouden blikjes waren verstopt! De groep die het meeste ophaalde kreeg een kleine attentie (en de rest natuurlijk ook)

Tijdens NLDoet kwamen Burgemeester Marina Starmans-Gelijns en Wethouders Piet Panis, Ad van Beek en Bea van Beers een kijkje nemen bij Zorgaccommodie 't Zonneke. Op deze dag werd er door 12 vrijwilligers en 6 cliënten keihard gewerkt om de dierenverblijven te schuren en schilderen. Omdat er voldoende vrijwilligers waren hebben een aantal mensen de tuin en moestuin klaar gemaakt om over niet al te lange tijd allerlei lekkers te zaaien. Terwijl iedereen hard aan het werk was kregen B&W een rondleiding over het terrein en de diverse ruimtes. Marie-Louise nam ze mee voor een kijkje in de stallen en de activiteitenruimte. Daarna liepen ze langs de dierenverblijven naar het prikkelarme belevingshuis dat speciaal gebouwd is voor cliënten met autisme. In deze prikkelarme ruimte heerst een huiselijk en rustige sfeer met een rustgevend uitzicht over de dierenweides en het Dongense landschap.B&W was onder de indruk van de vele vrijwilligers die zich inzetten voor 't Zonneke.

Dongen , Op woensdag 16 maart 2016 was het Nationale Boomfeestdag. Dongen deed alweer voor de 41e keer mee aan deze feestelijke dag. De 39 leerlingen van groep 7 van de Heilig Hartschool planten die dag 7 bomen en heel veel struiken, aan De Nestel. Wethouder Bea van Beers helpt die dag ook een handje mee.De bomen die geplant gaan worden zijn: - 1x Alnus glutinosa - 2x Pinus Strobus - 2x Quercus Robur- 1x Fagus Sylvatica - 1x Acer Pseudoplatanus Voor 2016 was er een actueel thema gekozen: het belang van bomen in bossen, zowel stadbossen als bossen in het landschap. Bomen maken bossen en bossen zijn een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Ze zijn een oase van rust in ons drukke bestaan: je kunt er heerlijk in wandelen en je gedachten verzetten én genieten van bomen, struiken, kruiden en dieren. Daarom: 16 maart 2016, de Nationale Boomfeestdag met als thema “Bomen & Bossen”.

Dongen, 1 juni 2016. Voor de twintigste maal alweer heeft een groep vrijwilligers voor de basisschooljeugd uit Dongen en omstreken een survivalrun georganiseerd. Op 31 mei konden de sportieve volwassenen hun hart ophalen met de volwassenenrun , maar de dag erop, op 1 juni was het parcours rond de Vennen weer helemaal voor de schooljeugd De afgelopen jaren is Survivalrun "Meedoen is winnen" uitgegroeid tot een groot spektakel waar jaarlijks ruim 1000 basisschoolleerlingen aan meedoen! En het mooiste van alles is; Alles wordt georganiseerd, gebouwd en uitgevoerd door ruim 100 vrijwilligers. Dongen in optima forma

Donderdagavond 28 januari 2016 is het winnend ontwerp gepresenteerd van de nieuwe culturele ontmoetingsplaats van Dongen. Op de locatie waar nu De Cammeleur staat, wordt vanaf eind dit jaar gebouwd aan wat de gemeente noemt ' nieuw belevingshuis'. Onder grote belangstelling werden de plannen donderdag met beelden toegelicht door onder andere wethouder Piet Panis. Onlangs werd bekend dat het gebouw gaat gebouwd worden door het bouwbedrijf BMV uit Veldhoven . Dit bedrijf krijgt ruim 5 miljoen euro om het nieuwe MFA eind januari 2018 kant en klaar af te leveren en moet uitdrukkelijk binnen dit vastgestelde budget blijven De huidige Cammeleur blijft tot en met juli 2016 in gebruik. In september begint de sloop, in november de bouw. Con Loomans maakte een impressie van deze drukbezochte avond.

De nieuwjaarsbijeenkomst van Stichting Parkplezier had de vorm van een netwerkbijeenkomst. Centraal stond daarbij de nieuwe plannen van Parkplezier. Voorzitter Jac Willemse kondigde de schenkingscertificaten aan. Uniek voor Dongen . Penningmeester Thomas Bernard legde uit wat de bedoeling daarvan is. De eerste drie schenkingscertificaten werden officieel overhandigd worden aan burgemeester Marina Starmans -Gelijns van de gemeente Dongen,Guus Gulickx van Rabobank Tilburg e.o en de vestigingsmanager van Wooncorporatie Casade , Norbert Broers. Ook zijn er dit jaar culinaire activiteiten in het Dongense park en zal de stichting voor nog meer verrassingen gaan zorgen. Wethouder Ad van Beek ging in op de relatie van de nieuw te bouwen MFA met Park Vredeoord. Er was bij Winkk ook een informatiehoek ingericht over nieuwe ontwikkelingen binnen Stichting Parkplezier.

Wat is er leuker dan een geheel verzorgde BINGO met een natje , een droogje en prachtige prijzen. Maar ook de fruitige en gezonden producten van Driscoll’s uit Breda vonden hun weg naar de volle tafeltjes op het plein in de Volckaert. De De activiteitenbegeleiding van de Dongense vestiging organiseerde de BINGO extra samen met de Bredase bedrijf dat gezond eten voorstaat in de vorm van de beste kwaliteit frambozen, bramen en ook blauwe bessen exporteert en importeert.Vandaag de dag is dit heerlijke assortiment zachtfruit van de Verenigde Staten tot Australië en van Nederland tot Noorwegen verkrijgbaar. Klap op de vuurpijl was wel het aanbieden door dit bedrijf van een spiksplinternieuwe duofiets. Bewoners kunnen nu begeleidt fietsen in en rond de Volckaert en de prachtige omgeving van het dorp. De gezelligheid en vreugd de was groot . Con Loomans en Elly Sengers maakten een video-impressie van het geheel.

De Dongense fotograaf Cees Mutsaerts houdt van 8 oktober 2016 tot 16 januari 2017 een fototentoonstelling in museum DE LOOIERIJ met als onderwerp 'De moskee van Dongen'. Cees is gespecialiseerd in 'Dongense' onderwerpem en religie is een geliefd onderwerp. Cees gaat omzichtig te werk en bezoekt zijn onderwerpen vaak, om vertrouwd te raken met de te fotograferen omgeving. Bij deze presentatie heeft Wilma Schutten Hamdi Oczan, bestuurslid van de moskee en Cees Mutsaerts geïnterviewd.
De toegang tot de expositie is gratis.

Vrijdag 11 en zaterdag 12 maart deed ook Dongen mee aan NLDoet. Een actie van het Oranje Fonds samen met duizenden organisaties in het land is Nldoet de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. De afgelopen 10 jaar zijn er maar liefst 40.000 klussen geklaard en hebben 1,5 miljoen mensen deelgenomen. Ook in Dongen werden de handen uit de mouwen gestoken. Bij Ken en Geniet werd hard gewerkt aan een kruidentuin en werd uitleg gegeven hoe dat straks er uit komt te zien. Terloops waren er nog wat tips over de konijnenplaag op de Dongense sportvelden . Verder werd bij de Eagle Shelter een compleet nieuw hekwerk geplaatst en werd de nieuwe blokhut voorzien van een fris kleurtje. Hier was de gehele fractie van de Volkspartij Dongen actief. En aan de Industrieweg werd geklust door vrijwilligers van de Dongense jeugdraad. De krant was niet bij de andere klussen. Maar er werd bijvoorbeeld ook hard gewerkt bij de Stormvogels, de Volckaert , 't Zonneke waar het college vrijdag actief was en bij de handbalvereniging Dongen. Piet Eelants maakte een korte impressie van de enkele klussen in het dorp in het kader van NLDoet.