Videoarchief 2018

Dongen, 31 december 2018. Inmiddels is het al een groeiende traditie: de oliebollenparty van de gemeente Dongen. Burgemeester, wethouders en de gemeentesecretaris trakteren de bevolking op oliebollen op het Looiersplein. De burgemeester houdt een toespraak en iedereen kan genieten van koffie en de oliebollen. De belangstelling neemt elk jaar toe en het is er gezellig druk. Het droge en niet al te koude weer helpt ook mee.

De Loswalklinkers is een leuke mannenzanggroep en in heel de regio een welkome gast. Dongen is de thuishaven. Ze houden er ook van om lekker te zingen en bovendien houden ze ervan om spontaan de mensen te vermaken. Zo ook rond de donkere dagen van Kerstmis en denkend aan het lichtpuntje dat de dagen elke dag wat langer duren vanaf nu. De 'zeebonken' zorgen voor wat vrolijkheid. Spontaan en vooral vrolijk. Terwijl de mensen hun boodschappen deden ontvingen die licht en vrolijkheid in het hart door de klanken van mooie en traditionele kerstliederen. Het was gezellig op het Looiersplein. Ad Hessels is de dirigent. Piet Eelants maakte de impressie.

De van oorsprong Dongense Volckaert heeft ook vestigingen in Oosterhout. Oosterheem is er daar een van. Van 19 tot 23 december staat daar een glazen huis en het gebouw is daarom tijdelijk omgedoopt in 'Glazenheem'. Gezien het feit van diverse naamgevingen op het gezamenlijke terrein van diverse zorginstellingen brengt de nieuwe tijdelijke naam nog meer tijdelijke verwarring die graag voor lief wordt genomen . Vanuit het personeel zelf is rond het glazen huis een actie ontstaan die zijn voorbeeld vindt in het vanaf dit jaar niet meer bestaande glazen huis van Radio3FM. Wensen van bewoners worden vervuld. Hoe dat georganiseerd is zie je in de reportage die gemaakt is door Con Loomans en Elly Sengers.

Na het succes van voorgaande jaren organiseerde Uitvaartverzorging Van Berkel in samenwerking met onder andere de gemeente op maandagavond 19 december weer een lichtjesavond op de Centrale Begraafplaats De Kremer. Juist in de maand december willen mensen vaak even stilstaan bij het feit dat een dierbare is overleden.Een moment van aandacht en een warme ontvangst op de begraafplaats kan hierbij een lichtpuntje zijn. Voor de krant maakte Jan Verdaasdonk een korte reportage.

Dongen, 19 december 2018.Cambreurcolege- leerlingen mogen bij verschillende bedrijven stage lopen, daarom had de school die bedrijven uitgenodigd voor een loterij en een gezellig bijeenkomst .Een school kan niet zonder stagebedrijven die leerlingen de kans geven een eerste stap in het bedrijfsleven te zetten.Vertegenwoordigers van 14 bedrijven waren bij de avond op de school aanwezig deze week. Er zijn 7 kerstpakket uitgeloot. Dat ging op een eerlijke manier; zelfs onder toezicht van een heuse notaris! Grâcia Rosenbrand stagecoördinator, deelde het presentje uit. Jan Verdaasdonk en Cees Willemse zorgde voor beeld en geluid.

Ondernemersvereniging Dongen Promotion organiseerde op zaterdag 15 december de jaarlijkse kerstmarkt in het centrum van Dongen. Naast de vele kramen, veelal particulieren, goede doelen en verenigingen werd het publiek op diverse punten in het centrum van Dongen getrakteerd op diverse soorten entertainment zoals muziek en dansen en er waren winterse lekkernijen te verkrijgen. De kerststal is er ook weer. Op het Looiersplein dit keer. De Kerstmarkt was ook dit jaar in de Hoge Ham vanaf ons Pleintje richting het Looiersplein. De winkels waren deze avond open. Jan Verdaasdonk ging kijken en genieten namens deze krant. Tegen de klok van 21:00 uur was de markt afgelopen en gingen de vele bezoekers weer tevreden naar huis.

Op vrijdag 14 december vond de officiële opening plaats van DONGENICE met Drumfanfare Beatrix en pinguïn D'ice. ‘Beatrix on Ice’, het curlingteam van de drumfanfare, won vorig jaar de eerste prijs bij de curlingcompetitie. Drumfanfare Beatrix was direct te porren om de opening van DongenIce af te trappen met een spetterend optreden en geheel in stijl, de wisselbeker terug te brengen. Het was vrijdag al direct gezellig in de grote tent op het Wilhelminaplein. Er werd als openingsstunt gratis geschaatst. Voor deze krant was Jan Verdaasdonk aanwezig .Hij legde de gezelligheid op film vast en sprak met enkele mensen van de organisatie.

Tuincentrum AVRI heeft ook dit jaar een spectaculaire kerstshow om helemaal in de stemming te komen voor de feestdagen Ook in 2018 is er weer een leuk thema. Zelfs de elfjes van de Efteling dansen op de grens tussen Dongen en Oosterhout. De moeite waard om te gaan kijken. Deze krant nam ook een kijkje en laat jou genieten Ga zelf eens kijken en laat je betoveren door alle prachtige lichtjes en kleuren. Een film van Con Loomans. Elly Sengers leidt je rond.

Ze haalden samen de Nationale televisie al en ze zijn daar trots op. Dongen mag het helemaal zien ; hun droomhuis vol kerst-attributen. Rob Jansen en Peter Broeders zijn helemaal vol van hun hobby. Hun kerst is de beste .Ze doen ook mee aan een wedstrijd en hopen op 21 december te winnen als 'de besten '. Geniet mee! film van Con Loomans en Elly Sengers.

Op vrijdag 14 december is het zover. De DongenIce editie 12 is dan een feit. Verwacht wordt dat weer minstens 70.000 schaatsliefhebbers uit Dongen en verre omtrek zullen genieten van de sfeer, het ijsplezier,een uitsteksnede keuken en de vele specials die de organisatie weer in petto heeft .DongenIce vindt plaats van vrijdag 14 december tot en met zondag 6 januari weer op het Wilhelminaplein. In de twee weken ervoor zijn vrijwilligers (de bouwploeg) druk met de opbouw van DongenIce. Zo maakte deze krant opname van de opbouwweek. De ruwe bouw staat er en donderdag 6 december wordt de immense hal opgeleverd en kunnen een aantal voorbereiders onder de vrijwilligers aan het interieur beginnen.

De Eagle Shelter is een gratis laagdrempelige inloop en ontmoetingshaven voor iedereen ongeacht leeftijd, achtergrond of levensverhaal. Zeer zeker ook voor een ieder die dat (om wat voor reden ook) even nodig heeft. Een plek waar je jezelf mag zijn, kan ontmoeten en zonder sturing (weer) in je kracht en beweging kan komen. De Shelter is een vrijplaats voor hoop, groei, herstel, creativiteit en talenten (her)ontdekken, inbrengen & ontvangen. Bij binnenlopen hoef je alleen je voornaam te delen en mag je alles wat anderen van je vinden of ooit aan labels etc. op je geplakt is, en waar je last van hebt, bij de ingang achterlaten. Een plek aan het Crispijnhof 9, waar je dus altijd welkom bent ongeacht waarom je binnenstapt!Een film van Con Loomans en Elly Sengers

Dongen, 18-11-2018  Het is zonnig, maar wel erg fris nu Sinterklaas besloten heeft op 18 november 2018 om 2 uur Dongen te bezoeken. Met de stoomboot arriveert de Sint met zijn traditionele Pieten via het Wilhelminakanaal. De boot is helemaal volgepakt met cadeautjes en surprises. Voordat de Sint aan wal komt wordt het publiek vermaakt door dansschool L-Joy met prachtig dansvermaak en zorgt het jeugdorkest van de Koninklijke muziekvereniging Dongen voor de muzikale begeleiding. De presentatie is in handen van de Dongense Jeugdraad. Verder begeleidt Drumfanfare Beatrix de Sint naar de Cammeleur, waar de kinderen de Sint nogmaals welkom heten.

Om de twee jaar wordt in Dongen, meer bepaald in de sporthal 'De Salamander' de hobby- Expo gehouden. Stichting hobby -Expo Dongen is een oorspronkelijk initiatief van Harry Sandig, die nog steeds deel uitmaakt van het bestuur.In 2018 is de expo op zaterdag 20 en zondag 21 oktober georganiseerd en is het de vijfde maal dat er op ruim 2500 m2 verdeeld over twee zalen zo'n 140 hobbyisten hun werkstukken laten zien. Daarmee is het volgens het bestuur van de stichting de grootste en meest veelzijdige, niet commerciële internationale hobbyexpo van de Benelux. De internetkrant van Dongen was er al. Een sfeervolle reportage van Con Loomans geeft u een indruk van de veelzijdigheid waarmee mensen hun ( vrije) tijd vullen.

IVN Brabant, Waterschap de Brabantse Delta en alle negen gemeenten uit Hart voor Brabant hebben samen het boekje 'Buitenavonturen' ontwikkelt. Dit boekje is bedoeld voor kinderen van 8 tot 10 jaar, woonachtig in de Regio Hart van Brabant. Kinderen worden uitgedaagd om de natuur en het landschap in de eigen omgeving te ontdekken door het doen van allerlei laagdrempelige natuuractiviteiten. Ook Dongen is, als één van de negen gemeenten, vertegenwoordigd in het boekje. Door middel van tips, feitjes en activiteiten komen de kinderen meer te weten over de natuur in Dongen. Eén van de doe -tips is het Bomenpad in Dongen, dat door stichting Parkplezier in Park Vredeoord is ontwikkeld. Wethouder Jansen zette op 11 oktober 2018,na uitreiking van het eerste exemplaar aan leerlingen van groep 5 van basisschool de Achterberg die kinderen ook aan het (leuke) werk.

Vrijsdag 5 oktober 2018. Op deze vrijdag werd in de Cammeleur de winnaar bekend gemaakt van de zeer populaire Dongense Dorpsquiz 2018.
Ongeveer 2200 deelnemers hebben een bijdrage geleverd aan de quiz in hun teams. Slechts een deel mocht aanwezig zijn in De Cammeleur.
Het was gezellig, druk en de eerste prijs ging naar "U weet wel waarom". (Video: Adriaan Raesen)

De vierde Dongense Dorps Quiz 2018 was er weer een waar je mooie herinneringen aan hebt. Ook al deed je niet mee; je kon alles volgen via de kersverse Dongense Lokale Omroep LangstraatMedia. In deze impressie zie de deelnemers ( kalme en zenuwachtige ) , De techniek , de zweetdruppeltjes , de foutjes en de spanning. De teleurstelling en de vreugde. Kortom De Dongense Dorps Quiz. Met dank aan Con Loomans die de camera en microfoon hanteerde en heel veel vast legde voor dit en het nageslacht!

Op 20 september werden de captains van de Dongense dorpsquiz 2018 bijeen geroepen voor de laatste aanwijzingen om succesvol deel te kunnen nemen aan de quiz.
Er moest zelfs tijdens de avond al een quizje worden gespeeld en ook moest men allemaal goed opletten. Overal konden aanwijzingen zitten, die van levensbelang zijn om de quiz tot een goed einde te brengen.

Adriaan Raesen en Paul de Jong maakte een impresse.

Het Europaplein in Dongen was zaterdag 15 september toneel van veel bedrijvigheid. De wijkraad - een van de actiefste in het dorp - én die 25 jaar bestaat, organiseerde het feestje. Er was van alles te doen. Ook werd er uitleg gegeven over het werk van de ambulance, de brandweer, de politie en andere 'nutselementen' waarmee een willekeurige wijk bijna dagelijks mee te maken krijgt. Apart was de aanwezigheid van een marechaussee. Interessant hoe die over het werk praatte. Kinderen werden geschminkt en ook was gedacht aan een hapje en drankje. Een springkussen zorgde voor losse spieren en een praatje maken met een andere wijkbewoner is er om elkaar weer eens te ontmoeten in een gezellige sfeer. Kon ook al. Het was gezellig druk. Wethouder René Jansen vertegenwoordigde het college. Het pleinfeest komt zeker in aanmerking voor een herhaling. Con Looman filmde en praatte met wat mensen.

Bongen Vaart, 2 september 2018. Dongen is een gewoon dorp ,maar wel een bijzonder Bijzonder was ook het overvliegen van een heuse tweedekker uit 1939 boven het tentoonstellingsterrein in De Vaart en het onthullen van een monumentje van de vereniging van Oldtimers. De Stichting Oltimervriendenclub Dongen-Vaart bestaat niet voor niets al 20 jaar. Plaatsgenoot burgemeester Marina Starmans was er bij en had duidelijk belangstelling voor alle blinkende en ronkende motoren uit vroeger dagen.. En dan was er nog de testbank van Fred Motoren; daar werd het vermogen van de brommers op getest. Of ieder voertuig voldeed aan misschien wel belangrijke criteria is niet bekend, maar de toerrit was leuk , gezellig en onder een stralende zon. Onze verslaggever ter plaatse Peter Akkermans maakte tevens een aantal foto's.

Verder maakte Rinus Krijnen nog een video-impressie van dit festival.

Dongen, 2 september 2018: Na de opening van de Cammeleur op 1 september was er een open dag op 2 september. . Op deze mooie dag werd gestart met een brunch waaraan iedere Dongenaar tegen een geringe vergoeding kon aansluiten. Daarna was er van alles te doen in de Cammeleur: optredens, lezingen en workshops. Je kon ook op je gemak wat gaan rondwandelen en genieten van de nieuwe huiskamer van Dongen. Camera Jan Verdaasdonk, productie: Rinus Krijnen

Dongen, 2 september 2018. Peter Visser - de voormalige kapper-  heeft een boek geschreven over de geschiedenis van de café's in Dongen. Hij beschrijft in het boek 68 café's en vier brouwerijen.
Het initiatief is destijds genomen door Mari van Os (De Viersprong), maar praten kon Mari wel, maar schrijven: ho maar. Daarom kwam Peter Visser in beeld die ook al jaren bij de heemundekring was en is betrokken, en gewend was te peuteren in het verleden.

Vandaag was het dan zover.In een overvol Jansen & Jansen werd vanmiddag het boek eindelijk gepresenteerd. Met een inleidende  speech van de schrijver en een speech van Piet Panis -zoon van een kastelein- werd hier een officieel tintje aan gegeven.Het boek is te koop bij DE LOOIERIJ en bij CIGO en kost € 17,50.

Hierbij de impressie van deze presentatie. Film en montage: Adriaan Raesen 

Dongen,1 september 2018.Burgemeester Starmans-Gelijns reikte vandaag een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer A. Tabeling De heer Tabeling is van 2002 t/m 2014 (12 jaar) voorzitter geweest bij de Vrienden van het Smartlappenkoor en sinds 2012 tot heden (6 jaar) voorzitter bij de Stichting Donckhuys. De heer Tabeling neemt in september afscheid als het nieuwe Cultureel Centrum van de gemeente Dongen (De Cammeleur) dat vandaag officieel is geopend. Zijn hoge mate van inzet en zijn rol als ambassadeur zijn niet onopgemerkt gebleven. De heer Tabeling verstaat de kunst om met alle partners in gesprek te blijven en aan ieders eisenpakket zo veel mogelijk te voldoen. Een voorzitter die meer doet dan alleen voorzitter zijn. Vanwege zijn inzet is de de heer Tabeling nu lid in de orde van Oranje-Nassau. Dit is een videoreportage van Ad Hessels

Dongen, 1 september 2018. De openingshandeling van De Cammeleur was te volgen op kanaal 42 van Ziggo via Langstraat Media. Maar ook onze eigen verslaggevers en filmers hebben impressies gemaakt van de opening.

Dongen, 30 augustus 2018. Burgemeester Starmans gaf het startsein van de opname van de gemeente Dongen binnen De Langstrat Media door een beachflag te onthullen met de tekst: "Langstraat Media",  de Lokale Omroep voor Dongen en Omstreken. Dit alles gebeurde in de Cammeleur. Gastheer en lid van de programmaraad van De Langstraat Media voor Dongen:  Rinus Krijnen leidde het startsein in met een korte terugblik en vooruitblik wat het voor Dongen betekent dat er weer een lokale omroep is. Mevrouw Starmans ging hierop in en gaf aan blij te zijn dat dit initiatief weer van de grond is gekomen. Ze wenste de omroep veel succes en vooral ook veel plezier. Dat zal zeker uitstraling gaan krijgen op de uitzendingen.

Onze filmer en verslaggever Jan Verdaasdonk vindt het plezierig op de kermis. Hij was er maandagavond weer te vinden en filmde een prachtig lied van Maan en de gekte eromheen. De Lasershow is altijd prachtig, maar zie je helaas niet de krant. Leuke Dongens mensen wel en die genieten mee en zijn, behalve dolenthousiast over Maan ook tevreden over de hele Dongense Kermisgebeuren .Het was weer goed in 2018

Op een vrij rustige zaterdagavond kun je je in Dongen op de kermis goed vermaken. Ook was er voor de kleine Dongenaren veel vertier en dat dankzij clown Désalles . Hij kan toveren met ballonnen en doet heel gek. Dat is wat een clown ook moet zijn. Vrolijk en ook een beetje gek. Jan Verdaasdonk was er weer voor de krant.

Het is kermis in Dongen. Vrijdagavond 6 juli is dat grote evenement voor jong en oud gestart .Ballonnen horen daar bij .Kinderen ook. Er was weer een stoet met blije mensen en muziek. Locoburgemeester René Jansen gaf het startschot. Het feest kan beginnen en duurt tot en met dinsdag 0.00 uur. Onze verslaggever Jan Verdaasdonk sprak met wat kermisgangers en enkele leden van de jury voor de Piet Leander prijs.

Dongen, 3 juli 2018. In de Volckaert is vandaag een winkeltje geopend voor 'verkoop ' van goede tweedehands kleding . Ellie de Groot vond het al lang 'zonde' dat kleding die de bewoners van de volckaert door omstandigheden niet meer ( kunnen) dragen ergens in een kast blijven hangen en dus niet meer gebruikt worden. Het betreft hier kleding die soms nog gloednieuw is. Haar sociale hart begon te kloppen bij het idee de kleding een 'tweede kansje 'te geven. Op dinsdag en als het winkeltje goed draait ook op vrijdag staat haar winkel met goede gebruikte kleding opgesteld in een voor iedereen toegankelijke ruimte in de Volckaert . De voorzitter van de cliëntenraad was al zo vast content. De klandizie viel op deze eerste dag niet tegen . Kijk naar dit item dat Jan Verdaasdonk voor deze krant en Dongen vandaag maakte.

Rondje Dongen voor cliënten van de Volckaert was weer vergezeld van goed weer. Het zijn boffers die mee konden of wilden meerijden. Achterop een echte stoere strike 'een Rondje Dongen doen' .Deze keer ook door Dongen – Vaart .Frans Stremme de organisator van het 'Rondje Dongen ' was net als alle vrienden van hem die dezelfde hobby hebben enthousiast . Hij mocht ook deze keer voorop rijden en achter zijn stoere rug burgemeester Starmans die ook deze keer zichtbaar genoot van het geheel. Van te voren begroette ze een aantal mensen die ook mee mochten rijden. Een féést ! Zij ook was het die voor de club strikes een daverend applaus vroeg en kreeg.

De jeugd van 9 tot 13 jaar had weer een heerlijke zomerse dag in de Vennen en omgeving op woensdag 13 juni. Springen, rennen, kruipen, klimmen , zwemmen ( nou ja …).In ieder geval erna én gratis in het Dongense zwembad en bovendien het gevoel van eerlijke competitie. De Survival Dongen is inmiddels traditie en werd in 2018 voor de 22ste keer gehouden . De krant was er weer bij en maakte weer een vrolijke impressie met beelden van Piet Eelants

Voor de negende keer organiseerde de Oldtimer Club Dongen op 9 en 10 juni een weekend voor alles wat beweegt of aangedreven wordt. Ook dit jaar stond er weer veel materieel dat te maken heeft met de ontwikkeling van de landbouw en mechanisatie door machines. De paardenknollen worden ook niet vergeten en doen hier en daar nog goede dienst Op de oldtimertentoonstelling stonden ook dit jaar oude vrachtwagens, legervoertuigen, woonwagens, auto‘s , tractoren, motoren en bromfietsen. Traditioneel is natuurlijk de ruilbeurs en het aanbod van onderdelen voor oldtimers. Typische oude stationair motoren draaien gestaag rond. Iedere motor drijft op geheel eigen manier wel iets aan. Dit jaar werden ook weer oude ambachten gepresenteerd met daaronder hout zagen,maar ook dorsen met paard en tractor .

Wat er dan zo fout is aan het jaarlijkse dorpsfeest in Klein-Dongen en Dongen-Vaart, is niet duidelijk. Duidelijk is wel dat het ook dit jaar een groots feest was om er aan mee te doen of er bij staan te kijken. Zaterdagmiddag begon het feest rondom De Gaasjes met de opening door burgemeester Starmans, zaterdagavond was er een grote quiz, een volle tent met muziek en zondag de dolle pret met heel veel spelletjes. Er was gedacht én gezorgd voor een natje en een droogje en dat betrof niet enkel het nooit ontbrekende zwembad . Zang ,lol ,plezier en volop te smikkelen en smullen. Klein-Dongen en Dongen -Vaart op z'n foutste best. De video zit bovendien vol foute muziek

De avondvierdaagse in Dongen is groter dan in menig ander dorp in onze omgeving. We zeiden het al eerder. Ongeveer 2500 lopertjes en lopers verkenden de afgelopen vier avonden het Dongense en haar omgeving Een feest voor jong en oud en soms wat minder feest voor je voeten. Goed weer dit jaar én zonder code oranje én medaille past ons allemaal Er werd gelopen op de afstanden van 3,5 , 5 , 10 en 15 kilometers. Voor het eerst ook een separate afstand voor de allerkleinsten en gevorderde oudsten . De 3,5 kilometer was een vondst en blijft ook volgend jaar gehandhaafd . De intocht werd muzikaal begeleid door show -en drumkorps Beatrix.

Wie heeft er nog nooit van gehoord en de meesten hebben ooit wel eens meegelopen of aan de kant gestaan om de vrolijke meute binnen te halen of te sponsoren. De avondvierdaagse in Dongen is bovendien groter dan in menig ander dorp in onze omgeving. Ruim 2500 deelnemers zijn er als het ruim 18.00 uur en de speaker voor wat verwarring zorgt hoe en waar te starten. Toch lukt het. Iedereen is weg en loopt vrolijk de eerste stappen. Een feest voor jong en oud en soms wat minder feest voor je voeten. Maar een beetje doorzetter loopt gewoon mee en kan die blaren eventueel laten verzorgen door een actief lid van de EHBD afdeling Dongen. De start was dit jaar op het Wilhelmina en opgedeeld in afstanden van 3,5 , 5 , 10 en 15 kilometers. De krant was er bij toen wethouder René Jansen om even na zessen het sportieve moment opende en ongeveer 2500 lopers de Dongense grenzen opzochten

Dongen, 26 mei 2018. Inmiddels al een begrip in Dongen, de DDDQ ofwel de Dongense Dorpsquiz die op 29 september zal worden gehouden in Dongen.
Ook dit jaar is de belangstelling groot. De deelnemende groepen worden gemiddeld groter, waardoor het aantal groepen mogelijk kleiner wordt. Inschrijven blijft nog mogelijk totdat er 150 teams zijn.
De grote inschrijving vond plaats bij het Golfcentrum in Dongen. Na de administratieve rompslomp, moest de captain of de inschrijver ook nog een balletje slaan, waarmee punten te verdienen waren. Waarvoor? Het filmpje is gemaakt door Adriaan Raesen en samenwerking met Rinus Krijnen voor de DDDQ.

Dongen. Hoe het weer zicht ontwikkelde is nu duidelijk. Vanuit de verte wat gerommel .Vooral veel zweetdruppels en een paar regendruppeltjes. Het ergste ging Dongen voorbij. Er was wél was er volop vertier te beleven .Voor kinderen was tijdens de Dag van het Park extra aandacht. Wie wil er nu geen poffertjes bakken? Echte Dongense items passeerden de revue .De IJzertijdsboerderij presenteerde zich en er was een heuse Boekenboom. Veel muziekliefhebbers kwamen aan hun trekken .JAN VERDAASDONK maakte voor deze krant een leuke impressie

Con Loomans maakte voor deze krant en alle Dongenaren een leuke impressie van sommige onderdelen van Verrassend Dongen 2018 . Zo was hij bij 'Mijntje en de drie Turfjes in s Gravenmoer en de Vlaamsche Schuur en nam hij en passant een kijkje bij de Brommertour in Dongen Vaart die ook plaats vond op tweede Pinksterdag.

Zowel in Dongen als in -s Gravenmoer werden ook dit jaar op 4 mei de doden herdacht die tijdens de twee wereldoorlogen gesneuveld zijn, geleden hebben, haat ondervonden tot hun laatste adem en veracht zijn vanwege geloof, ras of geaardheid. Herdacht werden ook zij die zijn omgekomen in oorlogssituaties, gewapende conflicten of bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog.
Beide herdenkingen in onze gemeente waren sfeervol , plechtig en sereen. In Dongen werd de jaarlijkse bijzondere bijeenkomst gevierd in de Oude Kerk. In aanwezigheid van burgemeester Starmans en haar man , het voltallige Oranjecomité en vele andere Dongenaren. In een bijzondere herdenkingsdienst werd ademloos geluisterd en stilgestaan bij persoonlijke verhalen uit donkere dagen in de laatste oorlog die ons land trof. Jan Verdaasdonk legde de plechtigheden in Dongen vast op camera.

Jammer dat het weer niet optimaal meewerkte op zondag 29 april 2018, maar deelnemers en publiek bij de 35ste tractorbehendigheidswedstrijden genoten zichtbaar van het jaarlijkse spektakel .Al weer voor de 35e keer organiseerde de Oranje stichting Klein Dongen Vaart de tractor behendigheid wedstrijd, het zevende lustrum. Wat begon als een avond evenement op koninginnendag op het terrein van Jan en Koos Huijben in 1983, is uitgegroeid tot een dag evenement juist voor of juist na de Koningsdag. In de loop der jaren zijn er dankzij de medewerking van diverse eigenaren, steeds mooie wedstrijden op even zo mooie wedstrijd-terreinen geweest in de Vaart en op Klein Dongen. Voor het tweede jaar op rij werd er in 2018 gebruik gemaakt van het pony-terrein. Ronduit spectaculair waren de demonstraties van Patrick Smit Rond 16 uur werd een spectaculair trial parcours opgebouwd met een auto, een tractor, stro balen, rioolbuizen, platte wagens, balken, planken etc., voor de grote mountainbike trial show van Patrick . Wethouder Piet Panis deelde de prijzen uit .Onze krant was er bij.

Hier nóg een impressie van de bijzondere koningsdag in Dongen 2018.Kijk mee naar de impressie die gemaakt werd door Con Loomans van de vrijmarkt en een paar bijzondere optredens in het park Vredeoord. Dongen beleefde weer een geslaagde koningsdag dank zij de inspanningen van vele vrijwilligers. Dongen is zo gek nog niet …..

Rond 10.00 uur was het bij de hoofdingang van de Volckaert een drukte vanjewelste . Voor de bewoners een verzetje , maar voor de kinderen de star van het jaarlijkse kinderdefilé. Onder muzikale begeleiding én een aarzelend zonnetje ging het naar Park Vredeoord. Een happening op zicht en bovendien een optreden in het park van Tintelbelle met de voorstelling Trolls. Er kwamen zowiezo ook kinderen naar het park die niet meededen met het defilé. Het was toen al gezellig druk in Vredeoord. Velen vermaakten zich daarna met het vervolg van Koningsdag. Er was ook v rijmarkt ,een Vlaamse kermis en vele springkussens. Straks meer in de krant.

In s Gravenmoer is Koningsdag op dezelfde traditionele manier gevierd als voorgaande jaren Herauten opende het feest in het mooiste dorp van de gemeente Dongen met geschal en oproepen aan 'het volk' om mee te doen met de festiviteiten .Vanaf even voor negen verzamelden de kinderen, hun ouders, opa's en oma's, en andere geïnteresseerden op het plein bij de Geubel .Daar startte om 9.00uur de aubade. Deze plechtige en tegelijkertijd feestelijke bijeenkomst werd druk bezocht. Burgemeester en wethouders en tal van genodigden namen plaatst op de overdekte zitplaatsen en luisterden de feestelijkheden op. Burgemeester Starmans overliep kort de lange geschiedenis van de Oranjevereniging van s Gravenmoer en deelde de prijzen uit voor de mooiste fiets of kinder-vervoersmiddel die ook nu feestelijk versierd waren. Er was muziek én het ook al traditionele Oranjebittertje.

Zondag 22 april was er het centrum van Dongen weer plaatsgemaakt voor de traditionele jaarmarkt. De organisatie onder leiding van Ingrid Voskuil , Sandy Evers ,John Jansen en Rene van den Elshout ,mag terugkijken op een fijne en drukke dag. Kantje boord bleef het goede weer er werden enkel wat druppels geteld Er waren veel aanvragen dit jaar voor het verkopen van kleding, maar het moet wel variabel zijn wat mensen te zien krijgen. Daar is weer volop in geïnvesteerd en dat is ook gelukt. Vanaf de de koepelkerk, Hoge Ham richting Jan Mertenslaan en dan via de korte St. Josephstraat richting Tramstraat tot aan het terras van de Ouwe Sok, stonden de kramen.Ook het Looiersplein was goed bezet. Daar was muziek en vertier. In de Tramstraat, achter Intertoys was ook een terras met muziek. In het stuk van de Hoge Ham richting gemeentehuis was motorclub de Bokse Bikersz D bezig met een een gezellig evenement waar twee goede doelen centraal stonden. Jan Verdaasdonk filmde het plezier in een stralende zon. Het resultaat kun je hier zien.

Die ene school die een paar jaar geleden nog niet meedeed aan de Koningsspelen is er ook bij. Alle basisscholen uit de gemeente Dongen doen mee met deze ontzettend leuke dag vol sportiviteit en plezier. Leerlingen van het Cambreur college en een school uit Tilburg Ouders, juffen , meesters en andere vrijwilligers. Zij zijn talrijk en kwamen vandaag in actie op het terrein van ATLEDO. In 2013 werd koning Willem Alexander ingehuldigd en ter ere daarvan werden de Koningsspelen voor het eerst georganiseerd. In middels heeft er bijna een verdubbeling van het aantal deelnemende scholen die meedoen plaatsgevonden over heel Nederland. Angelique Smetsers, combinatiefunctionaris sport van de gemeente Dongen is blij over de grote deelname ook dit jaar. Niet minder blij is wethouder van sport Piet Panis. Hij verwelkomde de vele vrolijke kids van de basisscholen. Aan hem de eer om de spelen officieel te openen. Deze krant was bij de opening en genoot mee met zingende en dansende kinderen in beste stemming onder een stralende zon.

't Schouw aan de Rembrandtstraat was zondagmiddag 8 april 2018 toneel van verfijnde penseelkunst De stichting DFBW organiseerde voor de negende keer de Dongense Face en Bodypaint Wedstrijden . Het thema was dit keer Dans ,Dans , Dans ! Of als het toch in het Engels moet Dance , Dance , Dance Er werd dit jaar voor de derde keer een Kids- Facepaint gehouden. De deelnemers kwamen uit uit Nederland, maar ook uit Belgie en Duitsland. Ze werden ook dit keer onderworpen aan het oordeel van een deskundige jury Er was weer genoeg informatie te vinden in verschillende stands . De foto's in het album zijn van Hans Driesen Onze cameraman Con Loomans filmde voor deze krant en haar bezoekers. Elly Sengers geeft deskundig commentaar.

Als de burgemeester én de wethouder naar jouw school komen , nou, dan is het feest.De Heilig Hartschool aan de Schoolstraat bestond op eerste paasdag precies 100 jaar. Je kunt dat natuurlijk op eerste Paasdag vieren ,maar dan zijn de meesters , de juffen én de kinderen druk met paaseieren zoeken. En bovendien was het toen 1 april en zou je kunnen denken dat het een grap is. Dus werd er een paar dagen gewacht. Op dinsdag 3 april was het schoolplein vol met kinderen, opa's en oma's en natuurlijk de mamma's of pappa's en er waren nog drie kloosterzusters die juf waren en op de school hebben gezeten. Er werd gezongen, gedanst én dat was wel het allerleukste...er werden ballonnen opgelaten ! Kijk gauw naar het filmpje. In Juni is er een feestweek en op deze dinsdag was er nog een sponsorloop. Feest!

Dongen, 22-3-2018. De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Dongen was enigszins spannend. Wat zouden de nieuwkomers D’66, Ouderenpartij voor Dongen en PRO Dongen gaan doen? De laatste partij was slechts de enige die met lege handen kwam te staan. De 392 stemmen die Rob Huijben kreeg, waren niet voldoende om aan te schuiven bij de gemeenteraad. De lokale partijen deden het goed, al leverde ze in totaal wel één zetel in ten opzichte van 2014. De Volkspartij Dongen ging van 9 naar 7 en werd wederom de grootste partij. De ouderenpartij kreeg als nieuwkomer twee zetels. Ook nieuwkomer D’66 deed het goed: direct in de raad met 3 zetels (twee plus een restzetel). De lokale partijen leverden dus totaal één zetel in, want in 2014 haalde het niet meer meedraaiende democratisch podium ook nog een zetel.
Met betrekking tot de tweede plaats was het een nek-aan-nek race tussen CDA, VVD en de Partij van de Arbeid. Aanvankelijk leek het dat het CDA tweede zou worden -zoals in 2014- maar aan het einde bleek de PvdA net wat meer stemmen te hebben gekregen. Met een verschil van 6 stemmen werd de PvdA de tweede partij van Dongen, kort gevolgd door CDA en VVD, die alle drie drie zetels veroverden. Aanstaande vrijdag zal de uitslag definitief bekend gemaakt worden.

Op zaterdag 10 maart organiseerde Meccano Gilde Nederland een evenement in café De Salamander te Dongen. Tussen 10.00 en 15.00 uur was het genieten voor de liefhebber. De leden van het Meccano Gilde Nederland lieten zien wat er allemaal mogelijk is met Meccano; met het constructie speelgoed is zo ongeveer van alles mogelijk. Grote modellen worden er mee gebouwd, maar er werd getoond dat ook kleine modellen heel creatief kunnen zijn. Computer gestuurd, handbediend, alle variaties werden getoond. Con Loomans filmde voor de Dongense Internetkrant . Elly Sengers leidt ons rond.

Zaterdag 10 maart 2018 .Het was niet echt heel erg druk op het Looiersplein deze zaterdagochtend. Toch was er van alles te doen : de wervende voorbereidingen van de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart aanstaande bijvoorbeeld. Ook in de middaguren. Diverse politieke partijen wilde hun boodschap en merchandise kwijt aan de Dongenaren en de gezamenlijke Dongense lokale pers hield een enquête of , zo je wilt een peiling onder de Dongenaren. Beiden wilden ongeveer hetzelfde weten van het winkelend en wandelend publiek . Het verschil was hierin gelegen dat de lokale pers geen echt belang had op wie of welke partij er gestemd gaat worden over een paar weken . Hier ging het om een representatieve proefuitslag. Dat lag anders bij de politiek. Misschien is de uitslag van de peiling voor sommige partijen wel de vader van de gedachten. Wie weet. En fin, Dongen bruiste weer wat meer dan normaal. Jan Verdaasdonk filmde voor deze krant in het Dongense winkelgebied .Het moge duidelijk zijn dat deze video door deze krant is gemaakt zonder commercieel of politiek winstoogmerk.

Dongen, 6 maart 2018.

Op een bevlogen wijze presenteerde Richard Engelfriet het helaas wat tamme verkiezingsdebat in een drukbezocht gemeentehuis. 
De messen werden niet echt geslepen, maar door de wervelende manier van de presentator werd het toch een aangename show voor de bezoekers. De hal van het gemeentehuis was goed gevuld en door de interactie kwamen daar ook reacties uit over de VV Dongen, duurzaamheid en onder andere ondernemerschap in Dongen. 
Grote afwezige was PRO Dongen, de afsplitsing van het CDA. Deze nieuwe partij heeft zich nog in geen enkel debat laten meten met de andere partijen. Ook de ouderenpartij, een andere nieuwkomer, had niet veel meer in te brengen dan dat Dongen meer moest doen tegen de vereenzaming van ouderen.

Het debat is integraal opgenomen en bestaat uit vijf delen: Dongen dient, Dongen, onderneemt, Veilig Dongen, Dongen zorgt en Dongen leeft.

De Stormvogels zijn zaterdagmiddag 6 januari een recordpoging langste slinger maken én ophangen doen voor het Dongens Guinness Book of Records. Het nieuwe jaar is nog maar enkele dagen oud en de Stormvogels maken er al gelijk een feestje van. Met alle leden en leiding maakten de slingers en hingen die ook op .Ze probeerden de langste slinger van Nederland te maken. Deze slinger werd die zaterdagmiddag opgehangen in de Oude Baan, bij het gebouw van de Stormvogels. De slinger was langer dan 500 meter ! Film: Piet Eelants

Een volle volop genietende grote zaal van 't Schouw, drie orkesten ,een speciaal combo , muzikale solisten en een drietal prima Dongense vocale talenten . Het recept voor een avond genieten. Een meer dan tevreden voorzitter Kees Broeders schetste voor de muzikale cadeautjes het verleden van het orkest . Hier de video met een compilatie van het concert. John Ripzaad en Con Loomans filmde , de laatste deed ook de montage