De Dongenaar kent zijn geschiedenis en zeker als het gaat over bijzondere dingen of gebeurtenissen. Iedereen herinnert zich de grote branden waarvan er een nog vrij recentelijk was en nog goed in het geheugen ligt. Dat was op 11 oktober 2018. Een dag later het was vrijdag 12 oktober 08.00 uur schrijft deze krant :“De grote brand bij het recyclebedrijf TUF is voorbij De brandweer gaf rond middernacht het sein ‘Brand Meester’. De brandweer schaalde de brand die rond 18.30 uur donderdagavond ontstond hoog op en zette alles in om de brand uiteindelijk na middernacht onder controle te krijgen. Ook burgemeester Starmans van Dongen bezocht het terrein en sprak met de hulpverleners”. Het was gebeurt en juist op de avond dat de Dongense raad ging bespreken hoe de situatie rondom de TUF fabriek verder moest worden aangepakt. Die was onhoudbaar zo niet onwerkelijk geworden. Een oplossing was ver weg . Tot 3 september vorig jaar. Toen begon het begin van de finale oplossing van het voor sommigen grootste Dongense hoofdpijndossier ooit. De ergernissen, de slechte vooruitzichten, de patstellingen, het niet of gedeeltelijk nakomen van afspraken en beloften. De angst, de onwil en het onvermogen. Het water is vandaag nog steeds onder de boeg. Burgemeester Marina Starmans begeleidde deze ochtend de plaatselijk en regionale pers over het terrein van de voormalig TUF- fabriek. Het gaat goed met de opruimingswerkzaamheden. Er zijn al meer dan 1000 vrachtwagen heen en weer gereden en de productie van een schoon tussenproduct is duidelijk een succes.

Bekijk video Werkzaamheden bij voormalige TUF – fabriek leiden tot een goed bruikbaar industrieel tussenproduct  

Een paar dagen later dan de traditie is. Toch een grandioos grote en mooie optocht. Een sierlijke stoet trok door het dorp dat ook nu alles samen deed. Duizenden vermaakten zich en letten niet meer op de donkere wolken. De lamplus houden we gewoon te goed tot vrijdag 20 maart. Een groot compliment voor de algehele organisatie dat de feestelijkheden dit jaar tot enkel hoogtepunten zweepten. Peeënlaand heet vanaf nu weer gewoon Dongen. Con Loomans filmde en John Ripzaad gaf er commentaar bij voor de krant en van de hoogtepunten van de grote stoet. UITSLAG Individuelen: 1:CV Het Postkantoor – CV het Postkantoor valt in de prijzen. 2: Boer Alex & Boer Harry Balen! – Wij hebbe gin idee…….3: CV met z’n 2 – We gaon als un lopend vurke door Dongen. Groepen: 1:Pr CV de Schuimsnuivers – We dichte de gaote in den optocht.2: CV Nog 1tje dan – Dun boer op daor zen we as de kippen bij. 3: CV de Begaojers – Aachter de wolke straole de Begaojers. Wagens: 1:CV Oorzaok Draank – Ist Carnaval op d’n Boerder-aai? Dan zén we dur as de Kiepe bij! 2: CV de Vaortse Kloekers – We zén on tour mee wa lekkers van de

Bekijk video's Grote optocht in Dongen 2020 (video)

De dag waarop je dacht dat die niet meer komen zou, was er toch nog. Onverwacht voor sommigen voor anderen een wens die uit kwam van onbeperkt genoegen, toen de grote stoet door het peeënlaand toch nog veel volk op de been bracht. Er stond enkel een stevige wind die voor velen voorbij ging als een Vlaamse stijve bries. De stoet behoefde dit jaar geen lamkus, zoals een goede wijn geen krans behoeft . Een prachtige kleurrijke stoet trok door Dongen. Deze krant maakte een groot aantal beelden van plezier .Zoals deze video die beelden laat zien van de vrolijkheid en leut. 

Bekijk video's Grote optocht in Dongen 2020 (fotobeelden)

Met vereende krachten maar de weergoden tegen ,liet Dongen weer eens weten en zien dat – als je dingen samen doet – zelfs de kleinste maar grootse kinderoptocht door kan gaan. Het was allemaal wel een beetje aanschuiven, maar dat is meestal ook het geval als de optocht langs trekt. In de Cammeleur was het groot feest. Onze cameraman Con Loomans was er bij en maakte er een keurig ,leutig verslag van.

Bekijk video Alternatieve Kinderoptocht Dongen 2020 

Jan Verdaasdonk en Jaak Verbunt waren er bij voor de bezoekers deze krant én voor de bewoners van de Volckaert. De sleuteloverhandiging is een feit en de burgemeester heeft even een paar dagen zogenaamd niets te vertellen. Prins Andreo LX , die bovendien dit jaar de Pee van het jaar is heeft HET te vertellen. Hij zal zelf wel weten wat. Toch ?Carnaval in het peeënrijk is een officiële zaak en gaat dit jaar 'de boer op '. Deze krant is op sommige hoogtepunten aanwezig om verslag te doen. Ook mensen die carnaval laten voor wat het is, kunnen zo geprikkeld worden om er anders over te gaan denken. Of niet natuurlijk. De sfeer is weer goed in ons dorp. Dat alleen al is genieten . Ook bij het grootste chagrijn komt er lachrond de lippen!

Bekijk video Carnaval Dongen: We gaon dun boer op!

In Dongen mag het nog gewoon 'Carnaval 'heten en de basisscholen zijn in Peeënlaand altijd de eerste die het spits afbijten. Ook dit jaar gingen de leerlingen hier en daar de straat op en was er plezier en muziek. Andere scholen deden dat binnen of op hun manier ; de basisschool Achterberg hield de traditionele optocht. Ad Hessels maakte er bewegende en stilstaande , maar vooral leuke beelden van. Geniet !

Bekijk video's Carnaval is begonnen bij de basisscholen

Dongense Straotparade 2020 weer zeer geslaagd door bruisende gezelligheid Dongen bruist! Het kan zomaar een titel zijn voor een ander feest in het dorp. Als muzikaal hoogtepunt in de aanloop naar carnaval 2020 vond op zondagmiddag 12 januari 2020 de 41e editie plaats van de Dongense Straotparade. Meer dan twintig hebben we er geteld. Vrolijke blaaskapellen die bijna alle kroegen in Dongen aandeden en bovendien op een buitenpodium speelden. Ook een stuk of twintig carnavalsverenigingen gingen de straat op. De Straotparade kent ook een aantal winnaars: Mays Kabaol werd eerste en de 'Wijsneuzen' gingen er met de wisseltrofee vandoor. Jan Verdaasdonk maakte de volgende impressie.

Bekijk video Straotparade 2020 Dongen