Videoarchief 2021

Jaarlijks komt de Sint aan bij de loswal te Dongen. Vorig jaar niet, vanwege Corona, maar dit jaar mocht het wel als de bezoekers een Corona Toegangsbewijs konden overleggen. Het was wellicht niet zo druk, maar het weer was prima en de sfeer ook.

Dongen,10 oktober 2021. Vandaag een bijzondere dag bij museum De Looierij. Nadat de fototentoonstelling van Remco Den Boer eindelijk kon worden geopend, werd deze dag ook bijzonder voor de vader van Remco: Pieter den Boer. Pieter nam afscheid van museum de Looierij na bijna 25 jaar actief te zijn geweest in het museum, waarvan 10 jaar als voorzitter. De burgemeester nam de openingshandeling voor haar rekening. Ze had daarbij een toespraak voor zowel Remco, de fotokunstenaar als voor zijn vader. Ook Rinus Krijnen, de huidige voorzitter van het museum zette Pieter in het zonnetje. Pieter werd benoemd als Gouden Vrijwilliger van het museum. Daarmee werd hij vereeuwigd op het sponsorbord van de vrienden van museum De Looierij. Een titel die ooit eerder ook aan Cees Breugelmans was gegeven. Cees Breugelmans, als opvolger destijds van Pieter den Boer als voorzitter had ook nog een woordje voor Pieter en overhandigde Pieter een prachtige foto. Pieter bedankte alle aanwezigen voor de mooie dag en de samenwerking.  Ook Remco bedankte de aanwezigen en gaf nog wat toelichting op de tentoonstelling.

Kelly van Zon is vrijdag 1 oktober gehuldigd voor al haar sportieve prestaties, met name dit jaar, maar ook in het recente verleden boekte onze Kelly brons, zilver en goud op goud. Na een bronzen medaille in Beijing (2008), een gouden medaille in Londen (2010) en in Rio (2016), is het Kelly van Zon afgelopen zomer in Tokio opnieuw gelukt haar titel met succes te verdedigen. Deze bijzondere prestatie kon de gemeente Dongen niet zomaar voorbij laten gaan . Daarom werd ze terecht in het zonnetje gezet door het college van burgemeester en wethouders en heel veel Dongenaren. Om 16.00 uur werd ze ontvangen door de burgemeester en een flink aantal Dongenaren die een erehaag voor haar vormden. Kelly van Zon werd benoemd tot ereburger van de gemeente Dongen en kreeg uit handen van burgemeester Starmans een gouden draag- insigne uitgereikt. De doorgaans nuchtere Kelly was zichtbaar ontroerd door alle aandacht die zij kreeg.

Loon op Zand, 26 september 2021. Een dag nadat Nederland weer enigszins onder het juk uitkwam van de Coronapandemie organiseerde Het Witte Kasteel in Loon op Zand, Stichting de Bende van de Witte Veer en Regionaal Bureau van Toerisme op zondag 26 september 2021 het evenement Bendefestijn. Het was een samenvoeging  van een toneelstuk in drie actes over de bende van de Witte Veer, een markt met toeristische attracties, ambachten  en fantasy-spulletjes, mooi weer, een gezellig terras  en goede muziek. Het werd een groot succes. Het festijn werd goed bezocht door jong en oud, vooral door fietsers. Dat kwam goed uit want Aileen Kok, directeur van het regionaal bureau voor toerisme presenteerde een aantal nieuwe fietsroutes in de regio.  Het terrein rondom het Witte Kasteel leent zich erg goed voor dergelijke evenementen.

Na afloop konden we genieten van zeer goede livemuziek van het Duo Double Tree op het terras voor het kasteel.  Kortom een regionaal evenement dat zeker voor herhaling vatbaar is.

Dongen 12 september 2021. Deze open monumentendag werd gehouden aan het einde van strenge maatregelen met betrekking tot de Covid 19 pandemie. Het werd een wat bescheiden presentatie op twee plekken: Het Heuvelpark en de Heilig Hartschool. Het weer werkte mee en er waren veel Dongenaren die de locaties bezochten.

Dongen, 11 september 2021. Frans Stremme, de organisator van het jaarlijkse 'Rondje Dongen ' was in zijn nopjes. Na een jaar overslaan vanwege het vervelendste virus ooit 'mocht' het weer dit keer. Voor de negende keer. Mensen die de leeftijd der sterkste hebben bereikt kregen weer de kans om achterop een 'Strike' een rondje door het dorp te maken, méé te maken eigenlijk. Want wat is er leuker voor een stukje ontspanning en als onderbreking van de dagelijkse dingen, Dongen te zien op een niet alledaags vervoermiddel. Achttien op een rijtje . Jammer dat er een buitje viel tijdens de rit, maar naar verluidt liet dat de pret niet drukken Burgemeester Marina Starmans, reed het ritje mee en zag de bewoners, ditmaal van Villa Gardiaan in de Schoolstraat glunderen. Normaliter wordt deze rit georganiseerd voor bewoners van de Volckaert. Volgens jaar is er een jubileum. Waar en voor wie is een verrassing.

's Gravenmoer, 21 augustus 2021. Een aantal keer per jaar is er een Open Tuindag bij een aantal grote particuliere tuinen in de regio. Rinus Krijnen ging op zoek bij Peter en Anne Marie van Woensel - De Tuynkamer-  aan de Vaartweg in 's Gravenmoer: www.tuynkamer.eu 

De Dongense basisscholen hebben het jaar er bijna op zitten. Vanaf 23 juli gaan de scholen dicht voor de jaarlijkse grote vakantie. Wat hebben ze gewerkt. De leerkrachten ,maar ook de leerlingen. Het was een moeilijk jaar en heel verwarrend ook soms. Toch is er les gegeven op een manier die ongewoon was , maar wél met liefde. De kinderen hebben weer volop opgestoken en de kinderen van groep 8 gaan dat na het grote verlof doen op een andere school. Ze worden daar piepers, verder opgeleid als nog verstandigere jonge mensen. Een sprongetje verder in het leven en zoals het gaat. De lagere school is de basis. Een onmisbare basis. Vóór de vermaledijde corona-tijd gebeurde dat met een heuse musical. Dat kon dit jaar ook niet en dus ging men op zoek naar ander vertier. Basisschool Achterberg heeft er wat op bedacht. Het moest ook vrolijk zijn. Een naam was gauw gevonden :Uitgooien!. In een leuke en lange optocht met kleurrijke vervoer- en duwmiddelen gingen juffen, meesters en leerlingen langs de straten rondom de school. Gezellig en met veel geluid. Onze fotograaf Ad Hessels maakte de mooie plaatjes.

Dongen, 12 juli 2021. De scholen zijn nog niet vrij, maar de kermis is al wel in het dorp. Een impressie in één shot van de kermis op deze middag. Een beetje rustig nog.

Dongen, 18 juni 2021. De Cammeleur is erg blij dat uiteindelijk de deuren weer wat verder open kunnen voor het theaterpubliek, nu de afschuwelijke Corona pandemie op zijn einde lijkt. Om de aftrap van het cultureel seizoen te geven hadden ze Sem Rozendaal uitgenodigd om een secret miniconcert te geven op het terrasje boven de ingang van de Cammeleur. Sem is afgelopen seizoen van The Voice Of Holland tweede geworden; een groot succes voor deze 18 jarige inwoner van onze gemeente. De Cammeleur hoopt op volle zalen. Bekijk de website van de Cammeleur voor het aanbod van culturele evenementen en ga deze voorstellingen ook bezoeken.

Dongen, 13 juni 2021. Op 12 juni werd de tentoonstelling 100 jaar St. Laurentiuskerk geopend. De door Jos Cuypers ontworpen kerk is daarom op woensdag- en zaterdagmiddag geopend om er een kijkje te nemen bij de tentoonstelling die hiervoor is ingericht. Naast wetenswaardigheden over de kerk worden er ook herinneringen opgehaald aan gebeurtenissen in de kerk.  Klik hier voor de toelichting. De tentoonstelling loopt tot 11 september van dit jaar. In bijgaande video geeft Gerard Jansen toelichting over de vele kapellen, muurschilderingen en ornamenten. Adriaan Raesen en Rinus Krijnen hebben dit gefilmd en geproduceerd.

2 mei 2021: Vanmiddag gaf de heemkundekring de Hewerlyckheit een toelichting op de restauratiewerkzaamheden van de torenspits van de vieringstoren van de voormalIge St. Josephkerk. Deze torenspits staat sinds oktober 2011 op de hoek van de Hoge Ham en St. Josephstraat in Dongen als herdenkingsmonument aan de in 2009 gesloopte St. Josephkerk. De restauratiewerkzaamheden waren noodzakelijk omdat de onderbouw van de spits, die van hout is, erg was aangetast door bruinrot. De houten constructie stond rechtstreeks op de grond waardoor het water op de grond werd opgezogen door de balken en de verrotting op gang kwam. Inmiddels is er een constructie gemaakt waarbij de houten constructie los staat van de grond. Een vrijwilligersgroep van de heemkundekring in samenwerking met bouwbedrijf van Leijsen hebben de restauratie ter hand genomen. Op 17 juni 2021 zal de spits weer op de lantaarn worden geplaatst en kan de torenhaan weer worden bevestigd. Ook de torenhaan heeft samen met het kruis en de bol een restauratie ondergaan. De bol en haan zijn weer voorzien van een bladgoud laagje. Tijdens de toelichting op 2 mei werden ook nog twee andere torenhaantjes getoond. Elk haantje ziet er anders uit. De makers hebben ieder een eigen interpretatie van de haan. Belangrijk is dat van beneden gezien de haan duidelijk zichtbaar is en de windrichting aangeeft. De twee niet vergulde hanen die ook aanwezig waren, zijn de haan van de kapel van Huize Overdonk uit 1890 en de haan van de kapel van het Elizabethgasthuis ui 1904. Er was behoorlijk veel aanloop op deze gelukkig droge zondagmiddag.

leiden tot een goed bruikbaar industrieel tussenproduct

De Dongenaar kent zijn geschiedenis en zeker als het gaat over bijzondere dingen of gebeurtenissen. Iedereen herinnert zich de grote branden waarvan er een nog vrij recentelijk was en nog goed in het geheugen ligt. Dat was op 11 oktober 2018. Een dag later het was vrijdag 12 oktober 08.00 uur schrijft deze krant :“De grote brand bij het recyclebedrijf TUF is voorbij De brandweer gaf rond middernacht het sein ‘Brand Meester’. De brandweer schaalde de brand die rond 18.30 uur donderdagavond ontstond hoog op en zette alles in om de brand uiteindelijk na middernacht onder controle te krijgen. Ook burgemeester Starmans van Dongen bezocht het terrein en sprak met de hulpverleners”. Het was gebeurt en juist op de avond dat de Dongense raad ging bespreken hoe de situatie rondom de TUF fabriek verder moest worden aangepakt. Die was onhoudbaar zo niet onwerkelijk geworden. Een oplossing was ver weg . Tot 3 september vorig jaar. Toen begon het begin van de finale oplossing van het voor sommigen grootste Dongense hoofdpijndossier ooit. De ergernissen, de slechte vooruitzichten, de patstellingen, het niet of gedeeltelijk nakomen van afspraken en beloften. De angst, de onwil en het onvermogen. Het water is vandaag nog steeds onder de boeg. Burgemeester Marina Starmans begeleidde deze ochtend de plaatselijk en regionale pers over het terrein van de voormalig TUF- fabriek. Het gaat goed met de opruimingswerkzaamheden. Er zijn al meer dan 1000 vrachtwagen heen en weer gereden en de productie van een schoon tussenproduct is duidelijk een succes.