Videoarchief 2022

Dongen, 28 mei 2023. Voor de tweede maal achtereenvolgens werd Dongen een plaats van doorkomst van de Roparun. En voor de tweede maal was het weer een groot succes. Gelukkig was het weer deze keer aanzienlijk beter dan vorig jaar. Veel Dongenaren hadden hun huis of tuin versierd, zo ook bij ons in de Deken Batenburgstraat. Het werd een beetje Broekhoven in Dongen. BBQ en bierkratten stonden buiten en veel oranje versieringen. Voor onze deur was ook nog een pop van  ballonnen aan de lantaarnpaal bevestigd. Die werd gebruikt door de deelnemers om een foto mee te maken. Daarnaast waren er in onze woonplaats zelfs DJ’s actief langs het parcours.

Dongen, 23 mei 2023. Obstacle Run Brabant is een sportieve en uitdagende run door een van de mooiste natuurgebieden van Dongen.
Met diverse hindernissen verdeelt over een slopend parcours, is er voor iedere leeftijd wat wils. 

Op woensdag 11 april 1996 organiseerden men het eerste evenement voor alle leerlingen van de  basisscholen van Dongen.
Sindsdien finishen er jaarlijks steeds meer deelnemers bij de ObstacleRun Brabant. Dit jaar waren het er meer dan 3300. Doordat er continu aan nieuwe hindernissen en routes wordt gewerkt, is iedere editie een geheel nieuwe belevenis voor de deelnemer. Het was prachtig weer op de 27e mei 2023. Startpunt was Zwembad de Vennen aan de Deken Batenburgstraat in Dongen.

Op Koningsdag 2023 en de avond ervoor was het min of meer toevallig nog best mooi weer. Weliswaar fris, maar een onverwacht zonnetje met weinig wind zorgde toch voor een aangenaam verpozen. En de Dongenaren gingen er daarom massaal op uit. Op de avondeditie van het Oranjeparkfestival was het al erg druk en gezellig geweest.

Ook op Koningsdag was het al vroeg erg druk op de vrijmarkt. 150 kraampjes waarbij de bezoekers stapvoets langs moesten lopen vanwege de drukte.
Kinderen verkochten hun overtollige speelgoed en de ouders hielden een oogje in het zeil.
Erg gezellig en gemoedelijk.

Later in de middag was het veel drukker op het terrein en waren inmiddels ook de optredens begonnen, waaronder Plunder en Sem. Door de voortreffelijke organisatie, de goede sfeer en de enorme opkomst kunnen we terugkijken op een zeer geslaagd Oranjeparkfestival editie 2023. Het weer hielp gelukkig ook mee.  Met dank aan alle vrijwilligers en sponsoren. Tot volgend jaar!

Op zondag 19 februari 2023 was er in het onvolprezen Peeenrijk de grote optocht, die traditiegetrouw van start ging vanuit de Deken Batenburgstraat. Het was een beetje fris, winderig en bewolkt, maar het was droog. Er deden weer tal van groepen en wagens mee. Het was zoals van ouds weer een vrolijke bedoeling.
(Eerste video is een film gemaakt door Rinus Krijnen en de tweede een fotocollage, gemaakt door Ad Hessels)

Op 15 oktober 2022 werd de uitslag bekend gemaakt van de DDDQ 2022, die na een Coronapauze van twee jaar eindelijk weer georganiseerd kon worden. Met een deelnameveld van 1600 Dongenaren verdeeld over 70 teams was het op de uitslagenavond in De Cammeleur in Dongen gezellig druk. De meeste teams wilden uit eerste hand weten of ze gewonnen hadden of één van de andere prijzen in de wacht hadden gesleept, want er waren ook prijzen te verdienen als men eerste op een bepaald onderdeel was geworden.

Op 1 oktober traden 70 teams aan om na twee stille jaren weer eens de Dongense Dorpsquiz te spelen. 
Met veel enthousiasme gingen de teams aan de slag.
Bekijk het verslag van de filmploeg van de DDDQ op de avond van de quiz.
De uitslag werd op 15 oktober 2022 bekend gemaakt.

Op maandag 22 augustus starten in Dongen de zomerspelen. Van maandag tot en met vrijdag zal heel Dongen geel zien van de kinderactiviteiten. Als voorproefje was er op zondag 21 augustus de decorroute, waar alle groepen zich op verschillende plaatsen in Dongen presenteerden.

Het is mooi zonnig weer als de Spaanse wielerkoers de Vuelta door Dongen koerst.
Het is zeer bijzonder dat de Vuelta in het buitenland start en dus nog meer bijzonder dat de koers ook nog eens door ons dorp komt. Het is in 77 edities pas de vierde keer dat de start van de Vuelta buiten Spanje plaatsvindt. De overige keren waren in Assen in Drenthe, Nimes in Frankrijk en Lissabon in Portugal. Nu dus in Utrecht en de Vuelta verblijft in totaal drie dagen in ons land, waarvan twee dagen in Brabant. Vandaag, de 21e augustus 2022 is er een rondje midden- en west Brabant gepland met start en finish in Breda.

Dongen, 10 juli 2022. Met 11 attracties en diverse eettentjes en -kramen was het Wilhelminaplein goed gevuld tijdens de Dongense kermis van 2022 op zondag 10 juli. De vracht- en salonwagens stonden deze keer niet op het plein of de directe omgeving ervan, maar werden gestald op het parkeerterrein van De Vennen aan de Deken Batenburgstraat.

Vooral ouders en grootouders met hun kinderen en kleinkinderen bevolkte het kermisterrein. Het was er gezellig druk.

Dongen, 5 juni 2022. 

OP de meest regenachtige 5e juni ooit was er de Roparun, dwars door Nederland. Met sponsoring was er voor de loop dit jaar al meer dan 2,1 miljoen euro opgehaald voor de palliatieve zorg van kankerpatiënten. Er moest alleen nog 540 kilometer worden afgelegd in estafettevorm. Met het weer zat het dus niet mee. De Roparun deed ook ons dorp Dongen aan en kwam zelfs door onze straat. Samen met de buren hebben we de lopers die op 5 juni tegen de avond en in de avond langsliepen een hart onder de riem gestoken. Ondanks het matige weer werd het toch nog gezellig.

Dongen, 15 mei 2022. Op deze zonnige zondag trokken tal van Dongenaren erop uit om zich in te laten schrijven voor de dorpsquiz DDDQ. Twee jaar had de quiz geen doorgang gevonden vanwege de pandemie. De inschrijving was bij megaverzamelaar Frans van de Mosselaar aan de Watertorenstraat. Er moesten ook nog een paar lastige vragen worden opgelost. Zo waren de eerste puntjes al binnen. (Productie: Adriaan Raesen, camera's Adriaan Raesen en Rinus Krijnen)

22 mei 2022. Woensdag 4 mei is er de traditionele dodenherdenking om 20:00 uur in ons land en eindelijk kon deze in Dongen weer worden georganiseerd zoals we dat gewend waren, De pandemie heeft de afgelopen twee jaar roet in het eten gegooid, maar gelukkig kon vandaag het traditionele programma weer van stal worden gehaald. Dat wil zeggen dat er begonnen werd met een herdenkingsbijeenkomst in de Cammeleur. Vanuit de Cammeleur volgde er een stille tocht naar de bevrijdingskapel. De tocht werd begeleid door Breda City, pipes and drums. Het draagt bij aan de herinnering aan de doden.

Niet alleen de doden uit de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Ook de doden die zijn gevallen in allerlei vredesmissies en militaire operaties waarbij we als Nederland betrokken zijn geweest. Daarnaast werd er nu ook stil gestaan bij het leed van oorlog, dicht bij huis, in de Oekraïne. Oorlog is nog nooit zo dichtbij geweest, deze eeuw.

Het was druk bij de kranslegging op 4 mei in Dongen. Wellicht kwamen de mensen ook omdat we hoe langer hoe meer – met de oorlog in de Oekraïne in de achtertuin-  ons bewust zijn van onze vrijheid en de kans op een oorlog reëler lijkt dan ooit.

Dongen, 27 april 2022. Het is een prachtige dag: droog en zonnig, Heel Dongen trok erop uit. Op het Wilhelminaplein en inmiddels geïntegreerde park Villa Vredeoord was het gezellig druk en de sfeer was gemoedelijk. Allerlei etenstentjes, uiteraard bars en diverse podia waarop artiesten speelden.

Dongen, 27 maart 2022. Een korte impressie van de straotparade in Dongen op 27 maart 2022. Eindelijk kon er na de pandemie weer een straotparade gehouden worden in Dongen. Niet op een ijzige dag in januari, maar met een vrolijk lentezonnetje en een zeer aangename temperatuur eind maart
Het was er gezellig druk, al deden niet alle cafés mee. Er was een podium gemaakt voor de Tramhalte en er waren stopplaatsen bij de Ouwe Sok en De Valk. Verder ben ik niet gegaan. Kijk zelf verder.